DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Mosley kiegyezett a Google-lal orgia-ügyben

A korábbi FIA elnök 2008-as orgiája után arra kérte az IT-óriást, hogy tüntesse el az eseményről nyilvánosságra került képeket - most mindkét fél elégedetten nyilatkozott az egyezségről.

Hét évvel ezelőtt a soron következő Bahreini Nagydíj eseményeinél is nagyobb visszhangot kapott a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének szexbotránya. Már az is megrengette a világsajtót, hogy az akkor 68 éves sportdiplomatáról kompromittáló felvételeket szivárogtatott ki az azóta már megszűnt News of The World című bulvárlap, az pedig tényleg címlapra kívánkozott, hogy a hölgyek náci egyenruhában vettek részt az orgián – azzal a Mosleyval, akinek az édesapja, Oswald Mosley a Brit Fasiszta Uniót vezette a harmincas években.



Az FIA elnöke pert és 95.000 dollárt nyert az újság kiadója ellen, később pedig a világ egyik legnagyobb IT-vállalatát, a Google-t kérte meg arra, hogy keresőrendszeréből távolítsa el a szóban forgó esetről készült képeket. Mosley Párizsban, Hamburgban, és Londonban is bíróság elé vitte az ügyet, melyet sokan összefüggésbe hoztak az Európai Unió formálódó gyakorlatával, az „elfelejtéshez való jog”-gal kapcsolatban.

Ez azonban csak magánszemélyekre érvényes, Mosley pedig korábbi pozíciójánál fogva és mind a mai napig is közszereplő, ezért nem hivatkozhat a fentebb említett jogra. A hamburgi legfelsőbb bíróság május 19-én hozta volna nyilvánosságra az ügy részleteit, az intézmény képviselője azonban szükséges dokumentumok hiányában nem erősítette meg a megegyezést. Tanja Iron, Mosley ügyvédje viszont megtette azt. „Az ügy mindkét fél kölcsönös elégedettségével zárult” – mondta, a Google Németország Kft. szóvivője pedig megismételte szavait, hozzátéve, hogy a bíróság Franciaországban és az Egyesült Királyságban is hasonlóan fog majd dönteni. A megegyezés pénzügyi és technikai részleteit azonban egyikük sem részletezte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: