DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Mit kell tudni az 5W30 motorolajról és az olajcseréről?

Az 5W30 motorolajnál az van megadva, hogy a folyékonysága télen 5, a viszkozitási száma pedig 30 fok. Bár többféle olaj létezik, a viszkozitásuknak a meghatározására nemzetközileg létrehozott szabványt használják. Innentől kezdve a kenőanyagok rendelkeznek egy kóddal, amely lehetővé teszi a tulajdonságaik megismerését.

Fontos megemlíteni, hogy a kenőolaj elengedhetetlen összetevője minden motor működésének, ezért viszkozitása döntő fontosságú. Ha túl alacsony, akkor a motor alkatrészei között súrlódás alakulhat ki, ha viszont túl magas, akkor valószínűleg egyenetlenül oszlik el. A betűtől balra lévő szám a folyadék téli vagy hideg folyékonyságára utal, minél alacsonyabb a szám, annál alacsonyabb hőmérsékletet bír ki. A "W" betű a tél, angolul winter szót jelöli. A betűtől jobbra lévő szám pedig a hőfokot adja meg. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a viszkozitása.

motorolajokrol



 

Milyen gyakran kell cserélni az 5W30 motorolajat?

Az 5W30 motorolajcsere a többihez hasonlóan alakul. A cserét a gyártó ajánlása szerint kell elvégezni, amely mindig a motor típusától és a használt kenőanyag típusától függően változik. A normál személygépkocsi motorokban általában szintetikus és félszintetikus olajokat használnak. A szintetikus olajok nyújtják a legjobb teljesítményt, de egyben a legdrágábbak is, ide tartozik az 5W30.

A legtöbb új autót ilyen olajokkal szerelik fel, különösen a nagy sűrítési aránnyal rendelkező, kompresszoros autókban. A leggyakoribb a 0W30 vagy 5W30 motorolaj, amelyek szinte bármilyen hőmérsékleten jól teljesítenek. Cseréjük általában kétévente vagy legfeljebb 25 000 km-enként ajánlott, bár egyes gyártók 30 000 km-t is megengednek.

Mi történik, ha több év telik el olajcsere nélkül?

Egyszer mindenki felteszi magának a kérdést, hogy mi történik, ha megfeledkezünk az olajcseréről, vagy éppen figyelmen kívül hagyjuk a gyártó által diktált ajánlásokat és csereperiódusokat. Nos, az első dolog, amit tisztázni kell, hogy ha a gyártó 10 000 kilométer után javasolja a cserét, és mi 300 kilométerrel többet vezetünk, akkor nem fogjuk tönkre tenni a motort. Ugyanez vonatkozik az időre is. Ha azt javasolják, hogy évente cseréljük ki, de mi egy hónapot csúszunk, akkor még nem kell azonnali katasztrófára készülni.

Ettől függetlenül nem szabad félvállról venni az adott utasításokat. Sok helyen hallani lehet, ahogy az emberek nem viszik el az autót az éves ellenőrzésre, mivel azt hiszik, hogy ez csak egyfajta pénzkeresési mód, amivel a szervizek visszaélnek. Azonban a valóság éppen az ellenkezőt mutatja, ugyanis a járműgyártók okkal adják meg, hogy milyen gyakran kell bizonyos alkatrészeket cserélni.

Az olajcsere fontossága

Ahogy az elején említettük, az idő és a kilométerek múlásával az olaj veszít a tulajdonságaiból. Amellett, hogy megakadályozza a belső alkatrészek egymáshoz koppanását, segít a hűtésben és korróziógátló hatású. A használat során azonban elveszíti ezeket a tulajdonságait, és a viszkozitása is megváltozik. Éppen ezért még időben cseréljük az 5W30 motorolajat, hogy továbbra is biztosítsa az autó megfelelő működését.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: