DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Új gumiabroncs címke szabályozás az EU-ban

Az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, vagyis minél több zöld megoldást hozzon létre.

Mindezek mellett jelentősen csökkentse az autós közlekedésből származó CO2-kibocsátást. Az üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsok kiválasztása hozzájárulhat a közlekedésből származó káros anyagok minimalizálásához. Annak érdekében, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak, az

EU új címkézési rendszert vezet be a gumiabroncsokra vonatkozóan, amely 2021 május 1-jén léphet hatályba. A Continental cég teljes mértékben igazodik már most az új szabályokhoz.

eu-autogumi-sajtokozlemeny



Új szabályok

Az új rendelet célja – ahogy a gumiwebshop.hu is utal rá -, hogy a címke egyszerűen észrevehető és könnyen megjegyezhető legyen az uniós fogyasztók számára. A szabály értelmében tehát az új gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában fel kell tüntetni, beleértve azokat az eseteket is, amikor a gumiabroncsot fizikailag nem tüntetik fel az üzletben, és ahol online vagy webshopokon keresztül értékesítik. Az új címkézési rendszer a nehéz gépjárművekre (C3 gumiabroncsokra) is vonatkozik. 

eu-uj-gumiabroncs-cimke1

Az új UNIÓS gumiabroncs-címke előnyei

Az uniós gumiabroncs-címke lehetővé teszi az uniós fogyasztók számára, hogy üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsokat válasszanak, ami a költségek és a káros anyagkibocsátások tekintetében jelentős megtakarításokat eredményezhet mind a tulajdonosok, mind pedig a kereskedelmi felhasználók számára.  A jobb tapadás javítja a közúti biztonságot, míg a zajszintekkel kapcsolatos információk segítenek abban, hogy „csendesen” közlekedjünk.

Mely abroncsokat nem érint a rendelet?

Terepjárós professzionális gumiabroncsok

T-típusú pótalkatrészek

SSY (sebességszimbólum) <80km/h (F)

Szegecses gumik

Versenygumik

eu-uj-gumiabroncs-cimke3

Mit kell figyelembe venni?

A gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában fel kell tüntetni, beleértve az online eladásokat.   A terméktájékoztatónak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), és kérésre nyomtatott formában kell rendelkezésre bocsátani. A direkt hirdetésekben vagy más promóciós anyagokban a feltüntetett gumiabroncs-címkét – digitálisan vagy nyomtatott formában – kell megjeleníteni, amikor egy adott    gumiabroncstípust népszerűsítenek vagy megjelenítenek.

Az új címke az alábbi példával illusztrálva:

ContiCrossContact ™

LX Sport MOE SSR

255/50 R 19 XL

107H

BSW ML

Energy (majd vonalkód), illetve QR kód

Alatta pedig a termékjellemzők.

Fontos még megemlíteni az úgynevezett EPREL adatbázist – European Product Registry for Energy Labelling – amelynek segítségével a címkén lévő összes adat megjeleníthető ebben a regiszterben. A Continental és más gyártók is már használják ezt az adatbázist, hogy a viszonteladók és a felhasználók (autótulajdonosok) naprakész információval rendelkezzenek. Mindezek mellett azon termékeknél, ahol nincs címkézve a gumi az EPREL rendszeréből gyorsan és egyszerűen előhívhatók az adatok és kinyomtatható a címke. Ráadásul a címkén lévő QR-kód – ilyen a régi címkén nem volt - szintén az adatbázisban lévő adatokat jeleníti meg.

eu-uj-gumiabroncs-cimke4

Hogyan történik mindez a Continental esetében?

A cég által gyártott és szállított összes gumiabroncs megfelel az új szabályzatnak. Az autós gumiabroncsokat egy új matricával jelölik, illetve értékesítik, amely további információkat tartalmaz, mint például a gumiabroncs vonalának neve és az EAN. A teherautó- és autóbusz-gumiabroncsokra vonatkozó címke adatokhoz elektronikus hozzáférést biztosítanak a kereskedőknek. Azok az abroncsok, amely 2021 előtt készültek, ott szükséges a címkecsere azonban a Continental jelenleg már csak az új címkéjű abroncsokat szállítja a viszonteladóinak. Az autóvezetőket pedig arra ösztönzi, hogy mielőbb regisztráljanak a megfelelő ország Continental webes felületén, vagy iratkozzanak fel a hírlevélre a széles körű tájékoztatás céljából.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy az új szabályozás miatt több fejlesztés is indul gyártói vonalon, ezért az átmeneti időszakban türelmet kérnek a kereskedőktől és a fogyasztóktól egyaránt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: