DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A következő generáció: Új Peugeot 2008 SUV

Mindazok örömére, akik az autózás terén valami új élményre vágynak, a Peugeot bemutatja az új 2008 SUV-ot.

Mint a szabadság elkötelezett híve és a PEUGEOT izgalmas jövőképének hírnöke, az új modell az ösztönös és sokoldalú vezetési élmény ultramodern értelmezését nyújtja. A méreteire nézve vérbeli SUV-nak számító új 2008 hihetetlenül erőteljes és egyedi stílusával egyenesen felrobbantja a szegmenst. A high-tech modell a 3D PEUGEOT i-Cockpit® legújabb generációs változatával és a márka tudásának legjavát képviselő felszerelésekkel és vezetéssegítő funkciókkal kerül forgalomba. Az új PEUGEOT 2008 SUV háromféle – elektromos, benzines és dízel – erőforrást kínál, melyek mindegyike kimondottan felvillanyozó és környezethatékony megoldást képvisel.

PEUGEOT_2008_1906PC_115v



#NEXT GEN SUV

Változik a világ, és az új kihívásokra az autóipar minden területén megfelelő válaszokat kell adni. A PEUGEOT kétszáznyolc év tapasztalatával a háta mögött nyugodtan folytatja a megkezdett energetikai átállást.

A márka izgalmas, ugyanakkor megnyugtató jövőképe az új PEUGEOT 2008 SUV-ban is kifejezésre jut. Az új 2008 arról tanúskodik, hogy technológia és élvezet összeegyeztethetők, és hogy egy autó is tud igazi meglepetést okozni. Ez a gépjármű puszta közlekedés helyett az utazás élményét nyújtja, miközben mindenki számára kellő mobilitást biztosít.

Az új PEUGEOT 2008 kiemelkedik a kompakt SUV-ok közül, és maga is hozzáteszi a részét a PEUGEOT modellek sikerét biztosító olyan jellemzőkhöz, mint a magabiztos design, az innovatív megoldások és a csúcstechnológia.

PEUGEOT_2008_1906STYP_208v

UNBORING THE FUTURE - EXALTING SUV 

A karakteres és egyedi stílusú új PEUGEOT 2008 SUV egy biztos kézzel megmunkált vonzó autó. A márka ambíciójának megfelelően új fejezetet nyit a PEUGEOT szabadidő-autók történetében, és egyedi karaktere ellenére is tökéletes összhangot mutat a jelenlegi választék stílusával.

A kiegyensúlyozott vonalvezetés és az általános arányok egyértelműen SUV-ra utalnak, melyen a hátrébb tolt szélvédő vízszintesebb motorháztetőt és erőtől duzzadó külsőt eredményezett. A keménykötésű, sportos autó magabiztosan ül a kerekein, és minden porcikájából biztonság árad.

A jellegzetes, tekintélyparancsoló orr-rész meghatározó elemei az egyenes és büszke hűtőmaszk (mely az elektromos változatokon a karosszériával megegyező színű), a szoborszerű motorháztető és a fényszórók alatt elhelyezkedő LED-es nappali lámpák.

A fazettás kialakítású merész profil háromszögei azonnal magukra vonják a tekintetet. Az eredmény egy kihegyezett, metsző stílusú autó, ahol az egyes karosszériaelemek megmunkálása igazi technikai bravúrnak számít. A különleges vonalak harmonikusan húzódnak egészen a csomagtérajtóig, és rendkívül egységes összképet eredményeznek.

A robusztus stílust erősítik a kerékjáratokat teljesen kitöltő, nagy átmérőjű (690 mm) kerekek. A 18’’ keréktárcsák betétei több szempontból is előnyösek: egyszerűbb a személyre szabás, és a súlyveszteség sem elhanyagolható (a négy keréken összesen 4 kg).

Az egyértelmű feljebb pozicionálást jelzi az elegáns Black Diamond fekete kétszínű tető, valamint a GT Line és a GT változat szitanyomatos C oszlopa.

A magas övvonaltól sportos hátsó részen a lámpákat elegáns fekete csík köti össze. A PureTech 130/155, illetve a BlueHDi 130 motorral szerelt változatok ezen kívül dupla kipufogóvéggel is büszkélkednek.

A három LED-es fénykarommal most új értelmezésben találkozunk, mely nem kevésbé kifejező. Az éjjel-nappal világító hátsó lámpák mindegyik változaton megtalálhatók, a felső kategóriás modelleken az első fényszórókban is ilyen van. Egyes országokban a fényszóróknál az összes kiviteli szinten LED-es technológiát alkalmaztak.

PEUGEOT_2008_1906PC_126v

A hagyományos kínálaton felül a vagányabb stílus jegyében további rafinált és vérpezsdítő karosszériaszínek állnak rendelkezésre:

- Elixir-vörös: a színes fedőlakktól még mélyebb és árnyalatgazdagabb szín,

- Vertigo-kék: háromrétegű, extra fényes,

- Fusion-narancs: kizárólag az új PEUGEOT 2008 SUV-on kínált metálfény.

Vége a monotóniának! Az utastérben kiemelt figyelmet kapott a szín- és anyaghasználat: a nemes anyagok különleges árnyalatokkal kombinálódnak:

- A rafinált műszerfaldíszítések narancs (Active kiviteli szinten) vagy kék (Allure kiviteli szinten) tamponnyomással készültek.

- Az Allure változatot a világoskék színű modern „Urbanoïde” kárpitozásnak köszönhetően eleven, high-tech hangulat jellemzi.

- A dinamikus GT Line változat sötétebb színvilágát adamitszínű betétek dobják fel.

- Az előkelő, kifinomult GT és e-2008 GT változat Alcantara®, bőr és high-tech szövet anyagok kombinációját kínálja. Míg a GT változaton a fekete kárpit adamitszínű díszvarrást kapott, az e-2008 GT változaton az exkluzív Greval® szürke Alcantara® kárpitot zöld és kék öltések díszítik.

A GT Line és a GT változat esetében az érintőképernyőn nyolcféle színben választható hangulatvilágítás, mely még otthonosabbá teszi az utasteret.

PEUGEOT_2008_1906PC_123v

EXTENDED EXPERIENCE - Sokoldalúság és kényelem

Az új CMP platformon jelenleg rekordméretűnek számító hátsó helykínálat jóvoltából az új PEUGEOT 2008 SUV különösen sokoldalú szabadidő-autó. 4,3 méteres hosszméretének és a 2,6 méteres tengelytávnak köszönhetően csomagtartója is tisztes méretekkel rendelkezik (434 l – VDA V210 szabvány), függetlenül attól, hogy milyen motortípust választunk (a teljesen elektromos változatot is beleértve). A variálhatóságról a két helyzetbe állítható padló (változattól függően) gondoskodik, mely a hátsó üléspad lehajtása esetén szinte teljesen síkfelületet biztosít.

A számos és sok esetben eredeti tárolóhelynek köszönhetően a mindennapi tárgyak elhelyezése sem jelenthet gondot. A hagyományos ajtózsebek és a kesztyűtartó mellett egy-egy méretes rekesz található a középső könyöklő alatt és a sebességváltó kar előtt. Ezen kívül a műszerfal alsó részében is kialakításra került egy diszkrét tároló. Ebben kapott helyet a rendkívül praktikus indukciós töltő, lenyitott fedelében pedig egy okostelefon tárolható.

Az opciós napfénytető hatalmas üvegfelületén át csak úgy ömlik a fény az utastérbe. Mivel kifelé nyílik, a hátsó utasok fejtere sem hagy kívánnivalót maga után.

Még modernebb technológia: új 3D PEUGEOT i-Cockpit®

A PEUGEOT i-Cockpit® továbbra is ugyanazokkal az alapjellemzőkkel rendelkezik, és az érzékekre kihegyezett, tökéletes ergonómiájú vezetőhelyet kínál: 

- kisméretű kormány, amelynek jobb a fogása és megkönnyíti az autó irányítását,

- könnyen elérhető és jól olvasható, nagy méretű HD érintőképernyő,

- és mostantól egy magasra helyezett innovatív 3D műszeregység.

Az ügyfeleink körében rendkívül népszerű vezetőhelynek, mely immár több mint 5 millió Peugeot gépjárműben található meg szerte a világon, az új PEUGEOT 2008 SUV egy teljesen új értelmezését kínálja.

Az információk közvetlenül a vezető látóterében kerülnek kijelzésre. Egyes változatokon a 3D PEUGEOT i-Cockpit® műszeregység holografikusan jeleníti meg őket. A kijelzések dinamikusak és animáltak: fontosságuktól és sürgősségüktől függően ugranak a vezető szeme elé,  aki akár fél másodpernyi reakcióidőt is nyer ezzel. Az elsőként az új PEUGEOT 208-on bevezetett 3D PEUGEOT i-Cockpit® igazi innovációnak és a szegmensben világpremiernek számít. Minden szempontból javítja a vezetést: a hatékonyság, a leolvasás kényelme és a biztonság minden eddiginél magasabb színvonalú.

Az érintőképernyő egyes változatokon akár a 10” átmérőt is elérheti, vezérlése pedig a billenőkapcsolók mellett elhelyezett érintő gyorsgombokkal történik.

A precizitás mellett a másik jelszó az igényesség, hiszen a látás mellett a tapintásnak is fontos szerep jut: a műszerfalon habosított műanyaggal, az utastér többi részében pedig olyan kellemes és kifinomult anyagokkal találkozunk, mint az Alcantara® és a nappabőr®. Az ajtótáblák és a műszerfali betétek karbon hatásúak, az EAT8 sebességváltó shift and park by wire kapcsolója pedig teljes egészében elektromos, ami egyszerű és ösztönös használatot biztosít. De ha a vezető úgy dönt, a kormány alatti fülekkel manuálisan is bármikor gyorsan beavatkozhat.  

PEUGEOT_2008_1906PC_129v

Korszerű berendezések, konnektivitás és csúcstechnológia

A kategóriában ritkaságnak számító, magasabb szegmensekből átvett felszerelések és vezetéssegítő funkciók a márka tudásának legjavát képviselik. A technológiai arzenál egyenesen lenyűgöző:

- A félautonóm vezetés felé tett első lépésként a Drive Assist rendszer a következő funkciókat egyesíti magában:

 

  • a Lane Positioning funkcióhoz kapcsolódó sávban elfoglalt helyzetet tartó asszisztens, ahol a kívánt pozíciót a vezető választja ki,

  • Stop & Go funkcióval rendelkező adaptív tempomat (EAT8 automata sebességváltó esetén),

- Park Assist, mely parkoláskor vagy parkolóhelyről kihajtva automatikusan átveszi a kormányzás feladatát, és akkor is képes beparkolni az autót, ha csak 60 cm távolság marad a gépjárművek között,

- legújabb generációs automata vészfékező rendszer, mely 5–140 km/h-ig éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat is,

- sávtartó asszisztens,

- fáradtságérzékelő rendszer, mely szükség esetén pihenőt javasol,

- távolságifény-asszisztens, hogy a vezető még inkább az útra összpontosíthasson,

- kibővített táblaolvasó rendszer (behajtani tilos táblák, stoptáblák) sebességajánlással,

- holttérfigyelő rendszer,

- elektromos rögzítőfék.

Az okostelefonok mint a mindennapi élet nélkülözhetetlen eszközei az új PEUGEOT 2008-ban is a szolgálatunkra lesznek. A MirrorLink™, Apple CarPlay™ és Android Auto™ protokollal kompatibilis MirrorScreen funkció jóvoltából a telefon tartalma a központi kijelzőre tükrözhető.

Az indukciós töltőn felül az autóban – változattól függően – akár négy USB-csatlakozó is rendelkezésre áll (ebből kettő elöl – köztük egy  C típusú –, kettő pedig hátul).

Optimális útvonalakat ajánl fel a TomTom® Traffic 3D online navigációs szolgáltatás*, mely valós idejű közlekedési információkkal szolgál, és szükség esetén automatikusan újratervezi az útvonalat. A vezető a veszélyes területekről és a környező szolgáltatóegységekről (POI)  is értesül, és a továbbfejlesztett hangvezérlés* funkció is a rendelkezésére áll.

* Az online szolgáltatás és hangvezérlés nem minden piacon elérhető

Az új PEUGEOT 2008 SUV hifirendszerével a legvájtfülűbb zenerajongók is elégedettek lesznek. A prémium hifihangzás szakértőjeként számon tartott francia FOCAL® céggel közösen kifejlesztett rendszer több mint három év munkájának gyümölcse. A PEUGEOT 3008, 5008 és 508 modelleken már bizonyított prémium hifirendszer mostantól az új PEUGEOT 2008  SUV kínálatában is megtalálható lesz. Az akusztikailag optimális elrendezés mellett a 10 hangszóró olyan a FOCAL® által szabadalmaztatott technológiákat használ, melyekkel rendszerint csak a kiállításokon találkozni: 4 darab fordított alumínium dómos tweeter, 4 darab 165 mm-es polyglass woofer, 1 darab polyglass középsugárzó és 1 darab Power-Flower™ háromtekercses subwoofer. Ezekhez egy 12 utas, 515 wattos erősítő társul, mely részletgazdag és dinamikus zenei hangzást biztosít.

EXCITING CHOICE

A legújabb generációs, hatékony és moduláris CMP (Common Modular Platform) platformra épült új PEUGEOT 2008 SUV többféle energiaforrással társítható. Igényeitől és gépkocsi-használati szokásaitól függően szabadon választhat a teljesen elektromos, a benzines vagy a dízelmeghajtás között. 

Egyes változatokon az üzemmódkapcsolóval a vezetési mód – eco, normál vagy sport – megválasztására is lehetőség van.

Hogy a járatlanabb utaktól se kelljen visszariadni, az opciós Grip Control funkció lejtmenet-szabályozóval is kiegészül, így meredek lejtőn is biztonságban érezheti magát, hiszen tökéletesen uralni tudja a gépkocsit és menetpályáját.

A fejlesztések egyik központi célja a hatékonyság növelése volt: valamennyi motorhoz vezérelt légbeömlőnyílások, irányított légáramú keréktárcsák és áramvonalas alváz kapcsolódik, aminek eredményeképp szabályozott légáramlást és optimális légellenállási együtthatót sikerült elérni.

A termékkínálat 4 kiviteli szintre oszlik: Active, Allure, GT Line és GT. Ezek mindegyike rendelkezésre áll teljesen elektromos, benzines és dízelváltozatban is.

A prémium GT Line és GT változatot megkülönböztető stílusjegyek:

- Full LED-es fényszórók három karmot formázó lámpával,

18” gyémántcsiszolt alumínium keréktárcsák díszbetétekkel,

- minden részletében igényes utastér: fekete tetőkárpit, adamitszínű díszvarrások, hangulatvilágítás, dinamikus ülések, alumíniumpedálok.

A teljesen elektromos vezetés izgalma

A PEUGEOT első villanymeghajtású SUV-ja varázslatosan új élményt ígér. A 100%-ban elektromos változatot a tökéletesen hangtalan és vibrációmentes működés mellett rendkívül fürge viselkedés jellemzi. További öröm, hogy a járművel a városok korlátozott forgalmú övezeteiben is szabadon közlekedhetünk.

A 100 kW (136 LE) teljesítményű motor 260 Nm azonnal rendelkezésre álló nyomatékával nap mint nap, a legkülönbözőbb helyzetekben is élvezetes vezetést garantál. A nagy kapacitású (50 kWh) akkumulátor – az új WLTP szabvány alapján – akár 310 km hatótávolságot is képes biztosítani. Az akkumulátorra 70% töltőkapacitás erejéig 8 év (vagy 160 000 km futásteljesítményig érvényes) garancia vonatkozik.

A központi kijelzőn, illetve a PEUGEOT i-Cockpit® 3D műszeregységén közérthetően kijelzett energiafolyamatoknak köszönhetően a hajtáslánc működése könnyen átlátható.

A fékezéskor bekövetkező energiavisszanyerésnek két módja áll rendelkezésre, melyek közvetlenül a sebességváltó karról kapcsolhatók:

- Drive („D”): hagyományos energia-visszatermelés, akárcsak egy benzines vagy egy dízel gépjármű esetében

- Brake („B”): lassítás közvetlenül a gázpedálra hatva

Mivel a villanyhajtás nem mehet kárára az új PEUGEOT 2008 SUV egyéb tulajdonságainak, az akkumulátorok – ideális módon – a padlóban kerültek elhelyezésre. Az utastéri helykínálat és a csomagtartó-kapacitás így megegyezik a belső égésű motorral szerelt változatokéval.

A dinamikus tulajdonságoknak mint a márka egyik alapértékének az új PEUGEOT e-2008 SUV esetében is kiemelt figyelmet szenteltek. Az útfogás és a vezetési élmény így a benzines és dízelváltozatéhoz hasonló. A futóművek speciális beállítást kaptak, és a súlyelosztás is ideális.

Az akkumulátor töltési ideje a rendelkezésre álló berendezés teljesítményétől függ:

- Green Up™ Legrand®  megerősített csatlakozóról (a gépkocsihoz kapott töltőkábellel) a teljes feltöltés 16 óra,

- fali töltőegységről (WallBox) (háromfázisú kábellel = 11 kW vagy  egyfázisú kábellel = 7,4 kW) a teljes töltés ideje 5h15 és 8 óra között van,

- az akkumulátor hőszabályozásának köszönhetően a 100 kW-os utcai töltőoszlopokat is igénybe lehet venni, ezekkel 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szint érhető el.    

A navigációs rendszer képernyőjén vagy a MyPeugeot® mobil alkalmazáson keresztül időzített töltés beprogramozására is lehetőség van. A töltés elindítása és megállítása, valamint a töltési szint ellenőrzése bármikor kezdeményezhető.

Az ideális hőkomfortról speciális berendezések gondoskodnak:

- a hajtó akkumulátor táplálta 5 kW-os fűtőellenállás, mely az utastéri gyors felfűtéséért felelős,

- egy hőszivattyú és az utastéri hőmérséklet automatikus szabályozása, ami a belső égésű motorral szerelt gépkocsikéval megegyező komfortszintet biztosít (optimális energiafogyasztás mellett),

-  fűthető ülések (változattól függően),

- az érintőképernyőről vagy a MyPeugeot® mobil alkalmazáson keresztül távolról is programozható előfűtés, melynek köszönhetően már indulás előtt felfűthető az utastér.

Az új PEUGEOT 2008 SUV elektromos változata a karosszériakialakításban nem mutat eltérést, de néhány izgalmas részlet azért finoman utal a villanyhajtásra:

- dikroikus oroszlánembléma, mely attól függően, hogy honnan nézzük, zöld vagy kék színben csillog,

- az első sárvédőket és a csomagtérajtót díszítő „e” felirat,

- a karosszériával azonos színű, vízszintes osztatú elegáns hűtőmaszk,

- exkluzív Gréval-szürke Alcantara© üléskárpit a PEUGEOT e-2008 GT változaton,

végül pedig az elektromos változatnak megfelelő speciális kijelzés a 3D műszeregységen és az érintőképernyőn.

És mivel a villanyhajtás nem csak a motorról szól, a PEUGEOT praktikus és közérthető szolgáltatások egész rendszerével segíti az ügyfelek közlekedését és a napi autóhasználatot.

Kezdettől elérhető az alábbi három szolgáltatás**:

- Easy-Charge: könnyebb hozzáférés a különböző töltési megoldásokhoz az ügyfelek igényeihez igazított kínálattal. Otthoni vagy irodai töltőeszközök széles választéka (megerősített csatlakozó, Wallbox és Smart Wallbox fali töltőegység stb.) a villamos berendezések felmérésével és a legjobb töltési megoldás megtalálásával. A tényleges beszerelést a márka biztosítja. Ezzel párhuzamosan a Free2Move szolgáltatások keretében a márka nyilvános töltési megoldásokat is kínál. A töltőkártya Európa-szerte több mint 85 000 töltőoszlopot számláló hálózat használatát biztosítja. A töltőállomások előzetes kiválasztása a távolság, a töltés sebessége és az ár alapján történik. Az online navigációs szolgáltatás pedig a kiválasztott állomáshoz irányítja a gépjárművet.

- Easy-Move: az ügyfelek mobilitásának biztosítása. A Free2Move szolgáltatások keretében biztosított útvonaltervező eszköz hosszú utak megszervezésére is alkalmas: a legelőnyösebb útvonalat ajánlja fel a következő töltésig még megtehető távolság és az útközben fellelhető töltőoszlopok figyelembevételével. Az egyértelmű és stresszmentes navigáció érdekében az útvonal közvetlenül a gépjármű érintőképernyőjén kerül kijelzésre. A gépjármű bérleti díja egy kibővített mobilitási szolgáltatást is tartalmaz: szükség esetén az ügyfél belső égésű motorral szerelt gépkocsit is bérelhet. Egy a MyPeugeot alkalmazásban található eszköz pedig a gazdaságos vezetésre és az optimális hatótávolság biztosítására vonatkozó tanácsokkal szolgál.

- Serenity: segítségnyújtás az ügyfeleknek az új PEUGEOT e-2008 SUV teljes életútja alatt. A PEUGEOT weboldalain új szimulátorok és digitális útvonalak segítik az elektromos autók minél jobb felfedezését. A gépkocsi finanszírozási konstrukciója a különböző szolgáltatási szerződésekre és az assistance szolgáltatásra is kiterjedhet. Az akkumulátorkapacitást igazoló okirat pedig megkönnyíti a gépjármű újraértékesítését.

** Csak bizonyos piacokon elérhető szolgáltatások

Hatékony, környezetkímélő erőforrások: a belső égésű motorok a legújabb Euro 6 normáknak is eleget tesznek

A legújabb Euro6 normáknak is megfelelő belső égésű motorok a márka legfrissebb műszaki fejlesztéseinek eredményei. Egytől egyig Stop & Start rendszerrel és részecskeszűrővel vannak felszerelve.

A még kényelmesebb vezetés érdekében egyes motorokhoz a legújabb generációs nyolcfokozatú EAT8 automata váltó is kérhető. A benzinmotorok az Euro 6d normának megfelelő, 3 hengeres, 1,2 l hengerűrtartalmú motort veszik alapul:

PureTech 100 S&S BVM6,

PureTech 130 S&S BVM6 vagy EAT8,

PureTech 155 S&S EAT8 (kizárólag a GT változaton).

A dízelkínálat a 4 hengeres, 1,5 l hengerűrtartalmú motorból indul ki (mely a bevezetéskor az Euro 6d-TEMP normának felel meg):

BlueHDi 100 S&S BVM6,

BlueHDi 130 S&S EAT8.

Egyes forgalmazó országokban, ahol a környezetvédelemre és az üzemanyag-minőségre vonatkozóan speciális előírások vannak érvényben, bizonyos motortípusok a helyi feltételekhez igazodnak majd.

A világpiaci forgalmazásra szánt új PEUGEOT 2008 SUV forgalmazása bizonyos piacokon már 2019 végén kezdődik.

Az Európában értékesített modellek Vigóban, a kínai piacra szánt járművek Wuhanban készülnek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: