DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Milyen autóból lopnak a legtöbbet itthon?

2016-ban is tovább csökkent az autólopások száma Magyarországon a rendőrség adatai szerint, ennek pedig több oka is van. A márkák szerinti lebontásban találhatunk érdekes adatokat.

Tavaly is folytatódott a pozitív tendencia a hazai autólopásokat illetően: Míg tíz éve hét és fél ezer, addig 2015-ben már csak 2400 gépkocsit tulajdonítottak el a rendőrség adatai szerint. Bár 2016-ról végleges statisztika még nincs, ám az első fél évben 835 személygépjárművet köröztek, és a harmadik negyedévben mindössze 320 új körözést kellett kibocsátani.

A gépjárműlopás visszaszorulásának egyik oka, hogy 2014-től a Készenléti Rendőrség kiemelt felderítő főosztály vagyonvédelmi osztálya önállóan nyomoz a gépjárműbűnözők után, és a munkájuk napjainkra beérett. A másik: a kemény hatósági fellépés és az azt követő büntetőjogi súlyos megtorlás miatt a gépkocsitolvajok egy része más, kevésbé fenyegetett pénzszerzés után nézett. Például kihasználta a 2016 közepén kicsúcsosodott migrációs hullámot, és beállt embercsempésznek – írta a Magyar Idők.

autolopas-statisztika



Az Autovadasz.eu weboldalra érkezett bejelentések alapján a márkákat illetően is készíthetünk egy rangsort, amelyben idén is van néhány meglepetés. meglepő a Ford élre törése és szintén elgondolkodtató, hogy az évekig hátul kullogó BMW felkerült a Toyota és a Renault mellé a harmadik helyre. Utóbbi két márka sajnos minden évben dobogós helyen szerepel a lopási listáinkon.

A Ford esetében az élvonalba kerülést az ellopott Focusok száma jelentette, míg a BMW esetében az 1-es és a 3-as szériából kaptunk több bejelentést. A Wolksvagen a második helyet a széles termékpalettájának köszönheti. Például a típusok szerinti felsorolásban már sokkal hátrább álnak a WV típusai, mint mondjuk a Ford Focus, a Renault Megane vagy a Suzuki Swift – írja az autovadasz.eu.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: