DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Hatalmas luxusautó-csalás Magyarországon

Eredményes felderítésről számolhattak be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyomozók: a külföldi hatóságokkal együttműködve nagyértékű luxusautó-csalást sikerült leleplezni.

A nyomozás egy prémiumkategóriás, külföldről kölcsönzött gépkocsi ellopásáról szóló bejelentéssel kezdődött, azonban a karcagi nyomozók rövid időn belül megállapították, hogy a bejelentés valótlan és az ügy hátterében csalások sorozata húzódik meg. A nagy horderejű bűncselekmény-láncolat megszakítása, felderítése és bizonyítása érdekében nyomozócsoport alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók szorosan együttműködtek a külföldi társhatóságokkal –akik közül ki kell emelni a linzi, a müncheni és a passaui rendőrhatóságokat –, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és területi szerveivel.

A nyomozók a nemzetközi bűnügyi együttműködéseket is felölelő eljárásban végül közel 100 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Megállapították, hogy a banda tagjai nyolc európai országban – leginkább Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban - gépkocsi kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságtól jelentős értékű, prémium kategóriás gépkocsikat kölcsönöztek ki, amelyekhez gyakran szociálisan rászoruló személyeket alkalmaztak. Az ügyletek lebonyolítása során többször kerestek olyan személyeket, akik hajlandóak voltak a részükre biztosított anyagi ellenszolgáltatásért személyes adataikat, okmányaikat, bankszámlájukat rendelkezésre bocsátani, hogy azok felhasználásával hamis okmányokat készítsenek és a szerződést ezek felhasználásával kössék meg.

A jogsértők számos esetben valótlan bejelentéseket tettek – a gépkocsik eltulajdonításáról - különböző rendőri szerveknél, hogy leplezzék cselekményüket. A bűncselekmények szervezői a megszerzett gépkocsik nagy részét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítókat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és értékesítették. Az eljárás során beszerzett igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint a csalással okozott kár megközelíti az 1 milliárd forintot, amelyből 42 gépkocsi lefoglalásával közel 300 millió forint megtérült.

A rendőrség felvétele:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: