DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WSR

F1-es pilóták: Több tiszteletet a WSR-nek!

A korábban a WSR-ben edződött Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Carlos Sainz is úgy gondolja, hogy régi szériájuk több licencpontot érdemelne az FIA listáján.

A Nemzetközi Automobil Szövetség év elején nyilvánosságra hozott licencpontrendszere a Renault Világsorozat 3.5-es szériáját hozta hátrányba leginkább, hiszen a jelenlegi F1-es mezőny 60%-át kitermelő széria első helyéért a jövőben nem fog annyi pont járni, mint ha valaki például az FIA F3-as sorozatát nyerné meg. Sőt, az elmúlt 10 évben a GP2 mellett az egyedüli komoly utánpótlás sorozatnál még az újjáéledő F2, az IndyCar, de még az LMP1 is értékesebb lesz a jövőben.



Vettel, Ricciardo és Sainz is szép éveket töltöttek itt, több győzelemmel a tarsolyukban, Carlos Sainz 2014-ben meg is tudta szerezni a széria első helyét. „Én a régebbi autót vezettem, de az nagyszerű volt, és maga a bajnokság is az” – idézte a négyszeres F1-es világbajnokot az Autosport. Nagyon nagy segítség ez a fiataloknak, hiszen sok időt tölthetnek a pályán, úgy vélem, jobban értékelhetnék.” A Ferrari németje magával a licencpontokkal sincs kibékülve. „Nem értem, hogy a pilótáknak miért kellenek pontok. Ha valaki készen áll az F1-re, az eléggé nyilvánvaló szokott lenni. Nem számít, hogy ki melyik bajnokságból érkezik – szerintem ez is csak egy újabb dolog, amivel meg akarják zavarni az embereket.”

Daniel Ricciardo szerint, aki 2010-ben másodikként zárta a 3.5-es bajnokságot, a WSR-t nem kellene az FIA F3-as Európa-bajnoksága alá degradálni. „Amikor a WSR-ben versenyeztem, még a régebbi autókkal mentünk, amelyek nem is voltak olyan gyorsak, mint a maiak, mégis nagyszerű lépésnek gondoltam. Az az autó nagyon sokat segített, hogy felkészüljek a Forma-1-re, a mostani pedig még közelebb van hozzá. Ezért úgy gondolom, több pontot kellene kapnia az itt diadalmaskodónak. Az autó sebességét, és a mezőny összetételét tekintve legalább annyit, amennyit az F3-nak.”

Az idén már Toro Rossót vezető Carlos Sainz jelenleg a legnagyobb WSR-kategória címvédője, szerinte nagyon jó felkészítő kategória ez az F1-re. „Tapasztalataimból kiindulva a 3.5 remekül felkészített az F1-re. Az autó nagyon gyors, különösen a legutóbbi specifikáció, nagy leszorítóerővel, és amikor a Forma-1-be léptem, úgy éreztem, készen állok. Véleményem szerint több pontot kellene érnie” – mondta a spanyol pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: