DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

NASCAR: Tony Stewart visszavonul

A jelenlegi NASCAR-mezőny egyik legsikeresebb, egyben legmegosztóbb versenyzője, Tony Stewart 2016 végén befejezi karrierjét, de az F1-be tartó partnere oldalán marad a jövőben is.

Bejelentette visszavonulását a NASCAR egyik legismertebb és egyben legmegosztóbb versenyzője, Tony Stewart, aki komoly sikereket ért el az open-wheel és a stock car-versenyzésben is – előbbi kategóriában az 1996-97-es IRL-szezon megnyerésével, míg utóbbiban három bajnoki címével tette le a névjegyét. Karrierjét a sikerek mellett a botrányok is végigkísérték, melyek közül sajnálatos módon kiemelkedett egy 2014 nyári eset, amikor egy sprint car-futamon azóta sokat vitatott körülmények közt halálra gázolta egy versenytársát.

tony_stewart



Stewart szerdán egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő szezon lesz az utolsó a számára: „Ez egy olyan pillanat, mely minden versenyző életében elérkezik, s tudom, hogy ez most a megfelelő döntés a számomra. A 2016-os lesz az utolsó szezonom az autóban, de ez nem jelenti azt, hogy a NASCAR-ban is az utolsó évem lesz. Szeretem ezt a sportot, szeretek része lenni, csak éppen vasárnaponként ezentúl nem tűzálló ruhában, hanem farmerben vagy rövidnadrágban láthattok majd.”

Stewart utódja Clint Bowyer lesz a Stewart-Haas Racing 14-es rajtszámú Chevyjében, melyet 2009 óta vezet az immár 44 éves versenyző, aki 2013-ban, Doverben nyert futamot utoljára. „A mai egy hihetetlen lehetőség, büszke és izgatott vagyok, hogy 2017-től átvehetem a 14-es autót. Nagyra értékelek mindent, amit Tony értem és az autóversenyzésért tett. Nagy cipőkbe kell most belelépnem, de mindig vártam, hogy egy bajnok autójába ülhessek bele, Tony pedig ott lesz mellettem.”

A búcsúzó sztárról csapata társtulajdonosa, a fél szemmel immár az F1-re figyelő Gene Haas így nyilatkozott: „Mindig hihetetlenül tiszteltem, amire egy versenyautóban képes, legyen szó bármilyen gépről, sikeres tudott lenni. Azóta üzletemberként is megismertem, okos és képzett, elképesztően értékes a csapat számára, s egy erős hangja tud lenni a sportágnak. A versenyzés iránti szenvedélye páratlan, büszke vagyok rá, hogy az autóból kiszállva is a Stewart-Haas Racinggel marad.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: