DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
USA

Így néz ki ma egy nagy múltú NASCAR-pálya

Feltöredezett, fűvel benőtt aszfalt, málladozó vakolat, és az élet semmi jele – így fest most a North Wilkesboro Speedway, ahol az amerikai sorozat történetének egyik első versenyét tartották.

 A negyvenezer fő befogadására képes, egy kilométeres ovál (egy ilyen hosszú pályán 19 másodperc alatt lehet körbeérni) 1947-ben nyitotta meg kapuját, a NASCAR alapítása előtti évben. A Strictly Stock (a mai Sprint Cup elődje) első szezonjában is helyet kapott évadzáróként, Robert „Red” Byron 1949-ben itt vált a széria történetének első bajnokává. NASCAR-futamot 1996-ban tartottak utoljára ezen a helyszínen, amelyet az idei év végén visszavonuló Jeff Gordon nyert meg. Bármiféle verseny utoljára 2011-ben zajlott az észak-karolinai Speedway-n, amely aztán becsukta kapuit – ennek eredménye látható a képeken.

„Ezt az arénát egyszer emberek ezrei töltötték meg, most hátborzongatóan csendes, és teljesen elhagyott” – mondta a helyszínen járó fotós. „Apokaliptikus volt. De az apokalipszis legalább egy kicsit gyönyörű – ahogy az ember alkotta építmények behódolnak, a természet pedig visszaveszi, ami mindig az övé volt.”



Végül egy kép a North Wilkesboro Speedway fénykorából: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: