DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Túraautó

Audi-győzelem a DTM idénynyitóján

Jamie Greent semmi sem tudta kizökkenteni a DTM hockenheimi első futamán szombaton. Az Audi-pilóta ellentmondást nem tűrő rajt-cél győzelemmel indított, egy F1-es tesztelő és egy ex-F1-es pilóta állt fel mellé a dobogóra.

Bár az éllovas kiléte egyszer sem változott a 40 perces futam során, azt korántsem lehet mondani, hogy ez lett volna a DTM történetének legeseménytelenebb versenye. Már rögtön az első körben érezni lehetett, hogy mindenki hónapok óta erre a pillanatra várt, és valósággal forrt a mezőny a pengeéles csatáktól. Antonio Felix da Costa még az első körben megpördült, Paul di Resta megelőzte Eduardo Mortarát, és feljött Green és Pascal Wehrlein mögé a 3. helyre, miközben Robert Wickens egy ütközés folytán máris kiesett.

EasyCapture2



Néhány körrel később di Resta Wehrleint is átugrotta, így immár zavartalanul vehette üldözőbe az élen időközben több másodperces előnyt kiépítő Greent. Körülbelül féltávnál aztán Daniel Juncadella ásta el a kavicságyban Mercedesét, ami miatt a biztonsági autót is pályára kellett küldeni, így Green előnye egy pillanat alatt elolvadt.

Nemsokára újra zöld jelet kapott a mezőny, és tüstént újból egymásnak is estek a felek. Mattias Ekström egy nagyon agresszív és ügyesen végigvitt manőverrel előzte meg Patrick Tambayt, aki mellé Marco Wittman is be tudott szúrni a belső íven. Tambay lesodródott a pályáról, így szinte az egész mezőny elment mellette, de Ekström is bánhatta vakmerő manőverét, neki ugyanis a csatában elhasználódott gumik miatt kellett a bokszba hajtania.

A következő percben Martin Tomczyk torpedózta le hátulról Gary Paffett Mercedesét, így másodszor is pályára küldték a safety cart. Az újraindítást követően sok változás az élmezőnyben már nem történt, Green nyert, de Wehrlein a végén még visszaelőzte di Restát, így a két mercedeses megcserélte egymás között a dobogó két alsóbb pozícióját. Eduardo Mortara Mike Rockenfellert és Nico Müllert megelőzve hozta célba az Audit a 4. helyen, míg a BMW becsületét Maxime Martin mentette meg szerényke 7. helyével. A címvédő Wittmant a végén még egy márkatársa megelőzte Glock személyében, őket a 8-9. helyen jegyezték a leintésnél, megelőzve Farfust.

Vasárnap még egy DTM-futamot rendeznek a Hockenheimringen, annak távja 1 óra + 1 kör lesz, és egyszer mindenkinek kötelezően ki kell majd állni közben a bokszba. 

A verseny végeredménye:

1 Jamie Green Rosberg Audi 42:47.133
2 Pascal Wehrlein HWA Mercedes 2.327
3 Paul Di Resta HWA Mercedes 3.221
4 Edoardo Mortara Abt Audi 3.930
5 Mike Rockenfeller Phoenix Audi 4.667
6 Nico Muller Rosberg Audi 5.203
7 Maxime Martin RMG BMW 11.140
8 Timo Glock MTEK BMW 13.840
9 Marco Wittmann RMG BMW 14.465
10 Augusto Farfus RBM BMW 15.458
11 Bruno Spengler MTEK BMW 15.968
12 Mattias Ekstrom Abt Audi 16.247
13 Antonio Felix da Costa Schnitzer BMW 18.233
14 Christian Vietoris HWA Mercedes 20.797
15 Adrien Tambay Abt Audi 25.038
16 Maximilian Gotz Mucke Mercedes 25.434
- Lucas Auer ART Mercedes Kiesett
- Gary Paffett ART Mercedes Kiesett
- Martin Tomczyk Schnitzer BMW Kiesett
- Daniel Juncadella Mucke Mercedes Kiesett
- Miguel Molina Abt Audi Kiesett
- Tom Blomqvist RBM BMW Kiesett
- Timo Scheider Phoenix Audi Kiesett
- Robert Wickens HWA Mercedes Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: