DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Két nagyon drága pont

Lewis Hamilton egyetlen ponttal maradt le arról, hogy történelmet írjon, és újoncként megnyerje a világbajnoki címet. Ha nincs az a defekt a Török Nagydíjon…

A fiatal, 22 éves Lewis Hamilton első szezonjában két gumiprobléma is közrejátszott, hogy a versenyző végül nem vált a sorozat első újonc-világbajnokává 2007-ben. A Kínai Nagydíjon elszenvedett malőrre, amikor elkopó abroncsain a bokszbejárat kavicságyába csúszott és ott ragadt, mindenki emlékszik – már azon a versenyen bebiztosíthatta volna a címet. Kevesebbszer esik szó Törökországról, ahol egy defekt miatt veszített kettő, mint későbbiek bebizonyították, nagyon értékes pontot.



A nyári szünetnek véget vető isztambuli versenyt Hamilton a második rajthelyről kezdte Felipe Massa mögül augusztus 26-án, de Kimi Raikkönen a másik Ferrarival már az indulásnál megelőzte. Hamilton fő riválisa, Alonso azonban még rosszabbul startolt, és a negyedikről a hatodik helyre esett vissza. Eleinte a figyelem az első helyért vívott – még ha nem is túl intenzív – harcra szegeződött, Raikkönen ugyanis közel maradt Massához, és megelőzhette volna a brazilt, ha később állt ki. De mindkét kiállást az éllovas teljesítette hamarabb, így végül a hibátlan Massa egy év elteltével újra megnyerte a Török Nagydíjat, ahol 2006-ban első győzelmét szerezte. Ráadásul a szezon végén vb-címet ünneplő csapattársát is megelőzte az összetettben.

Raikkönen második helye aztán Hamilton által került veszélybe, a brit közel járt ellenfeléhez, mikor a pálya hátsó egyenesében a 43. körben felrobbant jobb első kereke. Üldözői nem voltak látótávolságban, és utolsó kiállása még hátravolt, de így is két pozíciót veszített, és csak az ötödik helyen ért célba. Ekkor Nick Heidfeld örökölte meg a BMW-vel a harmadik helyet, Fernando Alonso azonban a bokszban megelőzte, és bár tempója elmaradt Hamiltonétól, ő állhatott fel a dobogó alsó fokára.

Hamiltont, akinek első szárnya is megsérült, Heikki Kovalainen támadta, de előzés nem történt. A világbajnokság éllovasa első 12 F1-es versenyén csupán másodszor nem ált dobogóra, 6 helyett 4 pontot gyűjtött. Előnye a bajnokságban 5 pontra csökkent Alonsóval szemben, de, mint később kiderült, az ekkor még 16 egység lemaradásban levő Kimi Raikkönen miatt bizonyult végzetesnek a néhány elveszített pont – a finn a végelszámolásnál egyetlennel gyűjtött többet a McLaren versenyzőjénél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: