DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Ralikrossz

Ralikrossz: Svéd és magyar győzelem született

Angliában folytatódott a világbajnoki és Európa-bajnoki szezon: Mattias Ekström zsinórban harmadszor nyert a nagyok között, miközben Szabó Krisztián is bezsebelte idei harmadik sikerét.

Úgy tűnik, történjék bármi is előtte, az idei év döntői Mattias Ekströmről szólnak a ralikrossz világbajnokságon. Lydden Hillben, a szezon negyedik állomásán úgy tűnt, a címvédő Petter Solberggel nehéz lesz mit kezdeni: négyből három kvalifikációs futamot megnyert, ráadásul a negyedik elsőség is Andreas Bakkerudnak jutott, a páros és Timmy Hansen mögött a kétszeres DTM-bajnok csak negyedik helyet foglalt el a köztes eredménylistán.

Ekström saját elődöntőjét már megnyerte Bakkerud előtt, míg a másik Solbergnek jutott, aki a finálé pole-ját is elfoglalta. A norvég és svéd pilóta különböző taktika mellett tette le a voksát, Ekström már az első körben kijött a kötelező Jokerre, míg Solberg az ötödikig várt. Ezután az elmúlt két forduló győztese, Ekström mögött találta magát, aki Timmy Hansen Jokere után átvette a vezetést, és meg is nyerte a döntőt egy másodperccel Solberg előtt. Bár a győzelem zsinórban harmadszor Ekströmnek jutott, a páros közti bajnoki különbség 5 pont maradt, hiszen a kvalifikációs futamok utáni eredménnyel együtt azonos mennyiségű egységet gyűjtöttek.



A tavalyi szezon ezüstérmese, Timmy Hansen idei első dobogóját szerezte, a döntőben öccsével, Kevinnel együtt vett részt, aki negyedikként végzett. Timur Timerzsanov és Andreas Bakkerud zártak meg a legjobb hat között, utóbbi rossz rajtja bosszulta meg magát. Sebastien Loeb ezúttal nem jutott be a fináléba, Ekström elődöntőjét csupán ötödikként zárta.

A világbajnoksággal együtt szerepelt az angol pályán a Super 1600-as Európa-bajnokság is, ahol Szabó Krisztián meggyőző tempót mutatott annak ellenére, hogy a többséggel ellentétben nem versenyzett korábban a helyszínen. A magyar pilóta a kvalifikációs futamokat követően második helyen állt Ulrik Linnemann mögött, aki a hétvége addigi részének dominálása után bukott elődöntőjében, a fináléban így rajthoz sem tudott állni. Szabó Krisztián pole-ból kezdte a végső megmérettetést, és Artis Baumanisszal csatázva megszerezte a győzelmet, amely 8 pont előnyt adott neki a bajnokságban Linnemann-nal szemben. Nyilatkozata itt olvasható.

További két magyar versenyző is indult a Super 1600-ban. Marton Gergely az összetett 14. pozíciójában, míg Szíjj Zsolt a 21. helyen végzett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: