DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Ezért nem büntettek senkit a Mecsek Rali után

Érdekes értékekre bukkanhat az, aki átböngészi az ORB mecseki futamán levett üzemanyagmintákról készült jelentéseket - egyúttal az is kiderül, hogy miért nem születtek büntetések.

Lezárult a Mecsek Rali üzemanyag-mizériája, a sportfelügyelők végül helyben hagyták a futam végeredményét, egyik érintett párost sem büntették meg - ezzel együtt a jegyzőkönyvekben azért bukkanhatunk érdekességekre. A bajnoki címvédő Herczig Norbert és Igor Bacigál Skodájából vett üzemanyagmintában egyetlen érték lépte túl a megengedettet, az aromások mennyisége 36% helyett 36,2% volt, a többieknél viszont jelentősebb problémákat találhatunk.

A Rongits-Hannus és a Balogh-Holczer kettős Mitsubishijében ugyanez az érték már 50% fölé kúszott, plusz minimálisan az oxigéntartalom is több volt a megengedettnél. Szintén az oxigénnel volt gond a Gyarmati-Kocsis kettősnél, a megengedett 3,88 helyett 8,19-es értéket mértek, az etanoltartalom pedig 13,87 volt, holott a többi érintett Mitsubishiben ez bőven tíz alatt maradt, Herczigék Skodájában pedig 0,33-at mutatott ki a labor. 

balogh



A legérdekesebb a Maricsek-Bán páros eredménye, tőlük kétszer is vettek mintát és a verseny előtt még 2,08-as etanoltartalom a verseny alatt 46,1-re ugrott, ahogy a 4,29-es oxigénérték is 18,46-ra változott. 

És hogy miért nem osztott ki büntetést a bizottság? Ezt minden közleményben ugyanazzal indokolták, érthető okokból:

"Az Európai Unió, illetve Magyarország mérésügyi és jövedéki jogszabályai lehetővé teszik az üzemanyag mintavéteée során az üveg, műanyag, fém tárolóedény használatát, de ezt az FlA Nemzetközi Sportkódex J függelékének mellékletét képező ,,FlA Technical List N02" mintavételre vonatkozó előírásai leszűkítik kizárólag fém mintavételi edény alkalmazására.

Tekintettel arra, hogy az MNASZ technikai előírásai nem bővítik vissza a felhasználható edények körét az általános szabályok szerinti üveg és műanyag mintavételi edényekre, ezért a hazai autósport-eseményeken kizárólag az FlA előírásai alapján fém tárolóedényekben történhet meg a mintavétel.

Mive| az 51. Aquaprofit Mecsek Rallye-n az üzemanyag mintavétele üveg anyagú edénybe történt, így nem felelt meg az FlA vonatkozó előírásainak, ezért a Felügyelő Testület a vizsgálat eredményét nem vehette figyelembe, így a fenti intézkedést hozta."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: