DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Egy legendás versenypálya újraéled!

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a hétvégén sporttörténeti jelentőségű rendezvényt bonyolítanak le Parádsasváron. A HE-DO kupáért zajló 33. Mátrai Hegyiverseny közel tíz év szünet után kerül ismét megrendezésre, ráadásul a teljesen felújított, a megfelelő biztonsági elemekkel is ellátott szokásos helyszínen a 24-es főút Parádsasvár és Galyatető közötti szakaszán!

A múlt hét pénteken adták át hivatalosan a forgalomnak a HE-DO Kft kivitelezésében felújított útszakaszt mely a hazai autósport egyik legtradicionálisabb rendezvényének is helyszíne egyben.

A hetvenes évek közepétől rendeztek itt több mint három évtizeden keresztül hegyiversenyeket egészen 2008-ig, amikor az útfelület és a korlátok állapota már annyira leromlott, hogy már nem lehetett biztonságos körülmények között lebonyolítani a rendezvényt. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Gyorsasági Szakága és a Gáspár Racing már évek óta dolgozott rajta, hogy ez a rendezvény és ez a különlegesen érdekes autósport versenyág visszakerüljön a hazai autósport palettájára. Ez az idei évre valósulhatott meg jelentős helyi és állami segítséggel és az útszakasz felújítását végző, az autósport iránt már régóta elkötelezett cég támogatásával. A hétvégén egy olyan legendás verseny és legendás versenypálya kerül vissza a naptárba melyen több generáció szocializálódott az autósport szeretetére! A verseny hivatalos műsorfüzetében érdemes elolvasni azokat a gondolatokat, látni azokat az érzelmeket, hogy milyen sokat jelent ez a pálya és ez a rendezvény az idősebb és fiatalabb versenyzőknek egyaránt, akik közül többen már Európa és világbajnoki szintre jutottak versenyzőként, vagy az aktív versenyzés helyett már sportvezetőként, csapatulajdonosként tevékenykednek tovább a sportágban!

33matraihegyiverseny



A hétvégén többen közülük rajthoz állnak a megújult pályán, többen csak nézőként vagy közreműködőként lesznek jelen, de mindnyájan igazi életre szóló sportélményeket idézhetnek fel és szerezhetnek újabbakat a megújult rendezvényen.

A lebonyolítás most is a korábbi évekhez hasonlóan zajlik. A mezőny két edző és két mért felfutást teljesít mindkét versenynapon, szombaton és vasárnap. A versenygépeket már pénteken megcsodálhatják a nézők a depóban és a gépátvételen ahol mindig közvetlenül találkozhatnak a versenyzőkkel is.

A megújult versenyre közel nyolcvan előzetes nevezés érkezett, de még várhatóan az utolsó pillanatokban is bővül majd a mezőny a pénteki átvételekig.

Különösen izgalmas futamokat várhatunk, pláne ha száraz körülmények között zajlanak majd a felfutások, hiszen a tükör sima új pályafelületnek köszönhetően vélhetően minden eddigi rekord megdőlhet, melyet talán csak az befolyásolhat, hogy ki milyen bevállalós lesz és hogy ki milyen hamar barátkozik össze a pálya új aszfaltjával, hiszen sokaknak a kanyarok már jól ismertek lesznek a közel öt és fél kilométeren!

A nevezési listát böngészve igazi csemegéket is találhatunk! A karosszériás autók között várhatóan Turán Frigyes és Kavecz István között dőlhet majd el a győzelem sorsa. Ez a párharc különösen izgalmasnak ígérkezik, pláne ha Turán a Mitsubishi carbon szörnyet húzza elő a műhelyből! Viszont Kavecz István, vagy ahogy a sportban inkább ismerik BONGO sem megy majd feltartott kézzel a csatába, hiszen Ő már hosszú évek óta csak hegyiversenyeken indul a kimondottan erre épített ötszáz lóerő körüli BMW-ével. A karosszériás autók mezőnyében azonban nem szabad megfelejtkeznünk például a hazai Porsche Pápáról Bódis Kálmánról sem aki ezúttal egy 997-es GT3-assal vág majd neki a hegynek!

Itt lesz a szakág legendás formula autós versenyzője Szász László is, aki a hagyományokhoz stílusosan egy F3000-es versenygéppel vág neki a jól ismert megújult pályának. Lehetnek ugyan meglepetések, de ha a bérelt versenygép Szász alatt jól muzsikál, akkor valószínű borítékolhatjuk neki az új abszolút pályacsúcsot!

parad_plakat_FINAL

Még igen csak fiatal, de már rengeteg tapasztalattal rendelkezik és most ismét igazi hazai pályára léphet Nagy Norbert, aki még mindössze tizenhárom évesen indulhatott először ezen a versenyen és azóta felcseperedve már az ETCC sorozatban vitézkedik idén ismét a Zengő Motorsport színeiben már eddig is több dobogós helyezéssel örvendeztetve meg a csapatot és a szurkolókat!

De rajtuk kívül jönnek többen a rallye szakágból, lesz sok fiatal versenyző, aki életében először áll majd rajthoz hegyiversenyen és először ezen a pályán. Sőt, várhatóan két hölgyversenyzőnk is lesz a mezőnyben így a szurkolóknak esetleg friss virággal is érdemes készülni a hölgyeknek a levezetéseknél szokásos pacsizáshoz!

A LADA márka rajongóinak pedig igazi orgia lesz a hétvége, hiszen rengetegen neveztek az örökifjú imádott orosz márkával, akik egy külön értékelésben is megmérkőznek majd.

Az időeredmények online követhetőek lesznek a rallyeból jól ismert eredményközlő rendszeren az alábbi elérhetőségen:

https://mnasz.rallylive.hu/33-matrai-hegyiverseny

Mindkét versenynapon reggel nyolc órakor indul a program az időmérőedzésekkel majd déltől követik egymást a versenyfutamok.

A belépőjegyeket szombaton és vasárnap a Parádsasvár és a Galyaetető felőli útlezárásoknál lehet majd megvásárolni 500.- Forint / nap áron.

A rendező szombat este egy közönség találkozóval és egyéb programokkal is kedveskedik a szurkolóknak és a sporttársaknak a Parádsasváron felállított színpadon.

Minden autósport rajongót nagy szeretettel várunk!

Legyen Ön is a tanúja a helyszínen, ahogy egy legendás versenypálya újraéled!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: