DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Szép emlékekhez híven Egerbe

A 2015-ös szezonnyitó 10. Eger Rali nem csak a rali első és másodosztálynak, de a Historic Bajnokságnak is helyszínt nyújt majd március 27-29-én. Ennek a pontvadászatnak immáron harmadik éve állandó tagja a nagyatádi Merencsics Árpád, aki a Suzuki Swift GTi versenygépével száll be a küzdelmekbe. Az idei évadban egy új navigátor, Kapcsos Tamás segíti majd a somogyi pilóta munkáját.

Merencsics Árpád: A tavalyi évhez képest történt némi változás a felállást illetően. A 2015-ös Historic Bajnokságnak új navigátorral vágok neki, Kapcsos Tamás személyében. A versenygépünk most is a jól megszokott Suzuki Swift GTi lesz, ami egy teljes revízión esett át, és maximális felkészültséggel várja a szezonnyitó, 10. Eger Rallyet. Habár múlt hétvégén programoztuk az autót, kipróbálni sajnos nem volt lehetőségem a futam előtt, így az első gyorsaságit egyben egy tesztnek is szánom – különös tekintettel arra is, hogy Tamással is most fogunk először együtt dolgozni.

Egerrel kapcsolatban csak szép emlékeim vannak, hiszen két évvel ezelőtt ott kezdtem meg a Historic Bajnokságbeli pályafutásomat. Már a 2013-as, kijelölt gyorsasági szakaszok is nagyon tetszettek, de most még inkább kíváncsi vagyok a versenyhétvégére, hiszen új pályák is lesznek a menetrendben. A legfontosabb, amit szem előtt kell majd tartanunk, hogy minél pontosabban írjuk fel az itinert, és ezt majd Tamás élesben minél tökéletesebben vissza is tudja mondani. Ha ez a precizitás megvan, akkor úgy érzem, hogy képesek leszünk a kiemelkedő teljesítményre. Persze, mindenki nyerni megy, de a dobogó három fokára abszolút esélyesnek tartom magunkat, mindkét napon (hiszen a historic mezőnynek a két versenynap két külön futamot jelent). Az idei változó tényezőket szem előtt tartva az elsődleges célunk a célba érkezés, a jó hangulatú autózás és a közönség – lehetőség szerinti – kiszolgálása lesz.

 



Kapcsos Tamás: Egy közös ismerősünk, versenyzőtársunk által ismerkedtem meg Árpival, és az ő közbenjárásának köszönhetően találtuk ki azt a megoldást, hogy a 2015-ös szezont együtt teljesítjük majd a Historic Bajnokságban. Tavaly már lett volna lehetőség arra, hogy közösen versenyezzünk a Rally Legenden, ám azt egyéb okok miatt sajnos nem tudtam vállalni. A 2010-es Szilveszter Rallyen ültem először versenyautóban, de azóta még nem sikerült egy teljes szezont teljesítenem, egy pilóta mellett, egy különösen várom már az idei szereplést. Árpiról különben is azt hallottam, hogy nagyon ügyes és tehetséges pilóta, ami számomra a biztonságfaktor miatt is fontos, hiszen csak úgy, akárki mellé nem szívesen ülök be én sem.

 

Egerben még nem jártam versenyzőként, ezért kíváncsian várom, mit tartogat számunkra. A kiírást már áttanulmányoztam és egy-két belső kamerás felvételt is megnéztem, hogy ne érjen nagy meglepetés a hétvégén. A siker érdekében azonban úgy gondolom, hogy a legnagyobb figyelmet majd a pályabejárásra és az itiner-felírásra kell majd fordítani, az lehet majd a kulcstényező. Elsődleges cél az lenne, hogy minél jobban megismerjük egymást, összeszokjunk és célba érjünk, de ha ez még valami jó eredménnyel is jár, az csak hab lesz a tortán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: