DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Vadonatúj WRC-vel tér vissza a Citroen 2017-től

A Citroen nyilvánosságra hozta jövőre vonatkozó terveit, melyek szerint 2017-től ismét részt kíván venni a WRC rali-világbajnoki küzdelemben.

A Citroen a technikai sportok történetében egyedülálló diadalmenete során, az 1993-tól 2015-ig tartó időszakban tizenöt világbajnoki trófeát szerzett: ötöt a tereprali világkupákon (Cross Country Rally World Cup), nyolcat a  WRC-ben, kettőt pedig a túraautó-vb-ken (WTCC). Ezek a sportsikerek, amelyek a márka megújulásához és megerősödéséhez, valamint egy egészen új márkakép kialakulásához is jelentősen hozzájárultak, mélyen beleivódtak a Citroen márka génjeibe.

citroen racing jovo



A versenyszezon végének közeledtével a Citroen nyilvánosságra hozta a következő időszakra vonatkozó terveit, melyek a számára oly’ fontos értékek – a csapatszellem, a kreativitás és a teljesítőképesség határainak feszegetése – köré épülnek. A Carlos Tavares, a PSA Peugeot Citroën csoport igazgatótanácsának elnöke által meghatározott stratégiával összhangban a márka a továbbiakban egyetlen világméretű megmérettetésre igyekszik összpontosítani a sporttal kapcsolatos összes tevékenységét.

Valamennyi jelenlegi motorsport-kategória alapos tanulmányozását követően a Citroen úgy döntött, hogy a jövőben a FIA WRC (World Rally Championship) világbajnoki sorozatában szeretné folytatni a versengést. A márka ralisport terén a múltban elért eredményei ismeretében szinte magától értetődik ez a választás, amely azonban most inkább a jövőről szól.    

Jackson_Citroen

„Nyolc világbajnoki címmel és a rekordszámú 94 futamgyőzelemmel a Citroen példa nélkül álló sikereket ért el a WRC-ben – emelte ki Linda Jackson, a Citroen márka igazgatója. – A rali egy fantasztikus sport, amely lenyűgöző helyeken és környezetben teszi próbára az autók és vezetőik teljesítményét, megbízhatóságát és kitartását. A következő évadokat, melyeknek 2016-tól Kína is az egyik állomásuk lesz, az élő televíziós közvetítéseknek köszönhetően egyre többen követhetik majd nyomon szerte a világban. Márkánk 2017-re, vagyis arra az évre tervezi visszatérését a WRC-be, amikor az életbe lépő új előírásoknak megfelelően az eddigieknél is vonzóbb megjelenésű, új raliautók állhatnak majd rajthoz. Minden adott tehát ahhoz, hogy új sporttörténeti fejezetet nyissunk márkánk életében. Sikerekben gazdag múltunkra való tekintettel meglehetősen komolyak az elvárások. Próbálunk azonban szerények maradni, és céljainkat apró, fokozatos lépésekben megvalósítva visszatérni a csúcsra.”

A WRC raliautók 2017-ben megjelenő új generációjával karakteresebb és erőteljesebb, látványsabb aerodinamikai megoldásokat alkalmazó autók váltják le a 2011-ben megjelent korábbi modelleket.  Az előírások drasztikus változásai remek lehetőséget teremtenek a Citroen Racing csapat számára, hogy felvegye a harcot versenytársaival, miután a 2016-os évet teljes egészében az új modell kifejlesztésére fordítja.

„Sosem rejtettük véka alá a 2017-es WRC-szabályokkal kapcsolatos várakozásainkat. Már az egész csapat az új elvárások lázában ég – fogalmazott Yves Matton, a Citroen Racing Team vezetője. – Örülünk, hogy végre lehetőséget kapunk látványosabb autók építésére, ugyanakkor tudjuk hasznosítani a Citroen C-Elysée WTCC-inken végzett motorfejlesztéseket is. Erőforrásaink hatékonyabb kezelése érdekében úgy határoztunk, hogy egyelőre  minden erőnket egy új WRC modell kifejlesztésére összpontosítjuk. Ezen okból kifolyólag a Citroen mint csapat nem vesz részt a 2016-os ralivilágbajnoki küzdelemben. Ettől függetlenül figyelemmel fogjuk kísérni a WRC évadot, különös tekintettel a FIA Junior WRC, illetve az idei junior világbajnok Quentin Gilbert részvételével zajló WRC2 versenyekre.”

wtcc-citroen racing

HARMADIK ÉVAD A FIA WTCC-BEN

A Citroen Racing ugyanakkor nem szeretne teljes mértékben kimaradni a következő évad autóversenyeiből. A FIA 2014-ben útnak indított WTCC versenyprogramja a soron következő, harmadik évaddal a végéhez ér. A Citroen Total csapata, amely a túraautó-pályákon történt megjelenése óta magabiztosan uralja a WTCC versenykategóriát, jövőre is szeretné megvédeni világbajnoki címét mind a konstruktőrök, mind pedig a pilóták egyéni küzdelmében. A következő évadban két Citroen C-Elysée WTCC fog rajthoz állni, az utóbbi idők nyolc túraautó-világbajnoki címéből* hatot begyűjtő argentín José María López és a francia Yvan Muller „vezetésével”.

„Továbbra is szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, s ehhez jövőre csapatunk két autót indít hadba a világbajnoki címvédés feladatával – tette hozzá Yves Matton. – Egy új, és roppant ambiciózus konstruktőr érkezésével jövőre még kiélezettebb küzdelemre számíthatunk. Pechito és Yvan azonban egy igen összeszokott páros, akiknek mindennél fontosabb a csapatunk sikere. Jövőre még szorosabban együtt kell működniük ahhoz, hogy a Citroen maximális sikerrel zárhassa a WTCC programot. Ettől függetlenül további Citroen C-Elysée WTCC modellek is rajthoz állhatnak majd a Sébastien Loeb Racing team képviseletében.” 

„Az előző két év minden kétséget kizáróan pályafutásom két legsikeresebb esztendeje volt. Ezért nagyon örülök, hogy 2016-ban is folytathatom a versenyzést a Citroen Racing csapatával – kommentálta a döntést Pechito López. – Továbbra is mindannyian keményen fogunk dolgozni, hogy a Citroen C-Elysée WTCC legyőzhetetlen maradjon a kategóriában. Végső célunk pedig mindkét világbajnoki címünk megvédése!”

„Büszkeséggel tölt el, hogy részt vehettem a FIA WTCC verhetetlen csapatának eddigi diadalmenetében. És hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy egyike lehetek azoknak, akiket a Citroen kiválasztott a folytatásra – nyilatkozta  Yvan Muller. A továbbiakban alkalmazkodnunk kell majd az új felálláshoz, de szerencsére bizton számíthatunk a csapatunk tapasztalataira és támogatására, hogy a munka az eddig megszokott magas színvonalon folytatódik.”

peugeot-citroen dakar

SÉBASTIEN LOEB: ÚJ TEREP – ÚJ KALANDOK 

Sébastien Loeb, aki a Citroen színeiben kilenc egyéni világbajnoki címet szerzett, az autósport történetének egyik legsokoldalúbb pilótája. A hihetetlenül tehetséges versenyző eddigi pályafutása során – a WTCC mellett – 24 Hours of Le Mans, F1, GT, Pikes Peak futamokon is rajthoz állt. Következő lépésnek a Dakar Ralit szemelte ki magának, ahol újra egykori versenyzőtársa, Daniel Elena oldalán ül volánhoz, immár a Peugeot Sport team képviseletében. A PSA Peugeot Citroen csoport emblematikus alakja tehát pirosból most kékbe öltözik, és ezzel a váltással vélhetőleg egy újabb izgalmas fejezet kezdődik az életében.

„Ez kétségkívül egy korszak lezárultát jelzi az életemben, de ma elsősorban örömömnek szeretnék hangot adni, hogy kivehettem részem a Citroen WRC és WTCC világbajnokságokon elért sikereiből – fogalmazott Sébastien Loeb. – A győzelmi adatoktól és rekordoktól függetlenül csodás pillanatokat éltünk át együtt. Szinte hihetetlen, hogy ennek az elképesztő csapatnak a legtöbb tagja már tizenöt évvel ezelőtt is együtt volt. Hiányozni fog az ő sikervágyuk és határtalan lelkesedésük, de nem megyek messzire…Továbbra is a PSA Peugeot Citroen csoport színeiben versenyzem, csak éppen egy új terepen...”

Sebastien_Loeb_Dakar_Peugeot_29091503

„Az utóbbi 15 évben Sébastien Loeb és a Citroen történelmet írtak. Egészen hihetetlen közös sikertörténetük hosszú ideig meghatározó lesz az autósport történetében. Szeretnénk köszönetet mondani neki a rengeteg győzelemért, trófeáért és rekordért, amelyek mindegyike segítette márkánk megújulását és nemzetközi megítélésünk felívelését – hangsúlyozta Linda Jackson. – Sébastien most a PSA csoport egy másik márkájával új kalandokra indul, mi pedig szép közös sikereket kívánunk nekik, már a jövő évi Dakar ralin is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: