DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Saját versenyzőjét kritizálja a Hyundai

Thierry Neuville nem ért egyet a csapata felől érkező kritikákkal, a Hyundai pilótája úgy véli, semmit sem kell bizonyítania.

Előbb a dél-koreai gyártó ralicsapatának vezetője, Alain Penasse bírálta Neuville utóbbi időkben mutatott teljesítményét, majd a Hyundai Motorsport vezetője, Michel Nandan hozzátette, szeretné, ha a tavalyi Német Ralin diadalt arató versenyzője visszanyerné azt a formáját, amit a leigazolásakor mutatott.

A belga versenyző szezonja a kezdeti futamok után balszerencsésen alakult, az utóbbi időszakban nem ő, hanem Hayden Paddon nyújt kiemelkedő teljesítményt a csapatnál. Neuville a monte-carlói idénynyitón ötödik lett, Svédországban aztán harcban volt a győzelemért, amiről alig hat másodperccel maradt le. Ezt követően került hullámvölgybe, a Mexikó Rally első napján felborult, Argentínában a Power Stage-en hibázott és esett ki, Portugáliában pedig a második nap reggelén tette tetőre az i20 WRC-t, ami miatt a Rally 2 szabály szerint folytathatta csak a versenyt másnap. A Szardínia Rally-n harmadik helyen ért célba, de újabb rossz sorozat következett, a lengyel futamon vasárnap reggel mutatott be egy – az eredményét nem befolyásoló – bukfencet, Finnországban pedig a shakedown-on törte össze alaposan autóját.

thierry-neuville_hyundai



A Hyundai Motorsport vezetősége a Deutschland Rallye előtt éppen emiatt egy megbeszélést kezdeményezett. „Az argentin balesete óta nincs meg a sebessége, a legbosszantóbb azonban az, hogy sem ő, sem a navigátora, sem a környezete nem talál erre magyarázatot” – nyilatkozta Penasse. „Örülünk, hogy rendelkezésünkre áll Hayden, mivel az ő vezetésével tudunk előre lépni.

Finnország után sokat beszéltünk, hogy megpróbáljunk segíteni neki, vagy lássuk, hogy van-e valamilyen probléma, hoztunk neki bizonyos elemeket, hogy mutassuk, nem igazán mozdult semerre. Még akkor is, ha nem ért vele egyet, az emberek, akik látták őt a szakaszokon, azt mondták nekünk: ’Nem olyan gyors, mint volt.’ És ők nem csak régi nézők, hanem korábbi versenyzők is, emberek, akik ismerik a ralisportot.

Őszinték voltunk vele, és elmondtuk neki, hogy nem látjuk már a Thierry-féle korábbi formát. Ahhoz, hogy most ötödik legyen, szüksége volt két defektre és arra, hogy két előtte lévő ember is letérjen az útról” – utalt a szakvezető a Deutschland Rallye eredményére.

Jelenlegi nehézségei ellenére Neuville huszonnyolc ponttal előzi meg a világbajnokság egyéni pontversenyében legközelebbi csapattársát is, és azt mondja, nyugodt a pozícióját illetően. „Minden rendben, meg lehet nézni a bajnoki helyezéseket, nagyon kényelmesen érzem magamat” – nyilatkozta az egyszeres futamgyőztes pilóta.

„Van egy csata a csapaton belül a pilóták között, és nagyobb kockázatot vállalnak néhányan, mint én. Láttuk, hogy Hayden kicsúszott Finnországban. Én Mexikóban tettem ezt, amikor nyomod neki, kockázatot vállalsz. Nem látom, miért kellene minden kockázatot felvállalni, hogy második vagy harmadik időket mutassunk fel, ha a jelenlegi autóval nem tudunk elérni többet.

Ezt tettem a múltban, hogy megpróbáljam legyőzni a csapattársamat és kiemelkedjek. Most azonban miért tegyem? Volt egy pár rossz versenyünk, de befejeztük őket – nem volt olyan a tempó, amilyet akartunk, úgyhogy megpróbálok jobban teljesíteni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: