DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

MotoGP: Ki szenvedte el a legtöbb bukást idén?

2016-ban rekordszámú esést láthattunk a gyorsasági motoros világbajnokságon, amely főként a MotoGP-s balesetek számának növekedésének volt köszönhető. De vajon melyik versenyző gyűjtötte be a legtöbb bukást és melyik pályán láthattuk a legtöbb hibát?

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy amióta statisztikát vezetnek a bukások számáról, soha nem történt még ennyi baleset egyetlen szezon alatt a gyorsasági motoros világbajnokságon: összesen 1062 esést regisztrálhattunk a 18 forduló során – ez a szám először ment 1000 fölé! Ráadásul a növekedés jórészt nem a kisebb kategóriáknak, hanem a MotoGP-nek volt köszönhető: míg a Moto3-ban csak eggyel, a Moto2-ben pedig 12-vel nőtt tavalyhoz képest a bukások száma, addig a legnagyobbnál 73-mal.

A világbajnokság hivatalos honlapján közzétett adatokból az is kiderül, mely versenyzők voltak azok, akik a legtöbbször estek el idén. Az abszolút bukáskirály talán nem meglepő módon Sam Lowes lett: a brit, aki egy ideig még a Moto2-es vb-címért is versenyben volt, összesen 30 alkalommal balesetezett 2016-ban – ez 1,66 esésnek felel meg hétvégenként! Az ezüstérmet a Moto3-ban szereplő Gabriel Rodrigo szerezte meg 27 incidenssel: ezzel eggyel előzte meg a képzeletbeli dobogó alsó fokára felálló Cal Crutchlow-t.



Ebből már az is kiderül, hogy az LCR Honda brit motorosa „nyert” a királykategória mezőnyéből, ám mindössze egy eséssel utasította maga mögé Jack Millert. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a harmadik helyen – holtversenyben Yonny Hernandezzel – a világbajnok Marc Marquez végzett: a Repsol Honda spanyolja 17 esést gyűjtött be az évad során. Ebből azonban mindössze hármat szenvedett el futamon, s csupán egyet még azt megelőzően, hogy bebiztosította volna összetett elsőségét, de még akkor is pontszerzőként hozta be a motort.

A MotoGP.com statisztikái arról is beszámolnak, melyik hétvégén láthattuk a legtöbb esést. Egyáltalán nem meglepő, hogy az amúgy is sok bukásáról híres, ráadásul idén szeszélyes időjárást tartogató Phillip Island végzett a lista élén 90 balesettel – ez 90%-os növekedést jelent a 2015-ös, teljesen száraz hétvégéhez képest. Ha kanyarokra bontjuk le az incidenseket, akkor a Honda-hajtűben, azaz a 4-esben történt a legtöbb baleset, szám szerint 32. A lista másik végén Mugello és a naptárba visszatérő Red Bull Ring szerepel: mindkét helyszínen mindössze 34 esést jegyezhettek fel a statisztikusok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: