DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Megvan a történelmi nyolcadik győztes: Pedrosa nyert Misanóban!

Hiába tűnt úgy a verseny első szakaszában, hogy a helyi kedvenc Valentino Rossié lehet a San Marinó-i Nagydíj, Dani Pedrosa az élmezőny többi tagjához hasonlóan őt is lehajrázta, ezzel zsinórban a nyolcadik különböző győztest ünnepelhettük a MotoGP-ben, amire még soha nem volt példa a királykategóriában! Rossi a második, Lorenzo a harmadik, Marquez nem fért fel a dobogóra.

Vasárnap délután 14 órakor startolt el a hétvége legjobban várt versenye, a MotoGP San Marinó-i Nagydíja. Az első sorból Jorge Lorenzo, Valentino Rossi és Maverick Vinales várhatta a piros lámpák kialvását, míg az összetettben élen álló Marc Marquez a negyedik kockából vághatott neki a 28 körös viadalnak. Az első három helyen maradt is a sorrend, a repsolos elé azonban beférkőzött Andrea Dovizioso – igaz, csak egy kör erejéig. A második körben aztán az élen is változás történt: Rossi egy merész, messziről indított manőverrel vágott spanyol kollégája elé, s ezzel magához ragadta a vezetést a tomboló hazai szurkolók előtt.



Rossi apránként folyamatosan növelni tudta az előnyét Lorenzo előtt, míg eggyel hátrébb Vinalest darálták be a többiek: előbb Marquez és Dovizioso, majd Pedrosa is átlépett a suzukison. Marquez ráadásul Lorenzo után is megiramodott, s viszonylag hamar meg is érkezett a honfitársára, akivel együtt apránként ismét lopni kezdték a távolságot Rossihoz képest. Az igazán nagy tempót azonban a mögöttük haladó Pedrosa diktálta: a spanyol sorra futotta a leggyorsabb köröket – pedig a többiekkel ellentétben a lágy első gumit tette fel a motorjára.

A féltávhoz közeledve Pedrosa aztán át is lépett saját csapattársán, néhány kör elteltével pedig Lorenzót is megelőzte ugyanabban a kanyarban. A repsolos ezt követően sem vett vissza: tizedről tizedre csökkentette a lemaradását Rossival szemben is. Hét körrel a vége előtt aztán agresszíven be is bújt a „Doktor” mellé, s ezzel ő állt az élre! Rossi persze próbálta tartani a tempót a spanyollal, néhány kör alatt azonban Pedrosa is megnyugtató fórra tett szert vele szemben.

Végül aztán már nem változott a sorrend: Pedrosa idei első sikerét aratta, ezzel pedig a gyorsasági motoros világbajnokság történetében először fordult elő, hogy nyolc egymást követő futamon nyolc különböző versenyző tudjon diadalmaskodni! Rossi és Lorenzo is megőrizték dobogós helyezéseiket, megelőzve a negyedikként célba érő Marquez előtt: a vb-éllovas előnye ezzel 43 pontra olvadt az olasszal, s 61 egységre honfitársával szemben. Vinales lett az ötödik, majd következett a két Ducati Dovizioso, Pirro sorrendben, míg az első tíz sorrendjét Pol Esprgaro, Crutchlow és Bautista tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 43'43.524
2. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +2.837
3. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +4.359
4. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +9.569
5. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +15.467
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +19.676
7. Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati +22.936
8. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +27.155
9. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +27.202
10. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +33.968
11. Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati +39.206
12. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +39.967
13. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +42.997
14. Eugene LAVERTY IRL Pull & Bear Aspar Team Ducati +49.450
15. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Yakhnich Ducati +54.879
16. Yonny HERNANDEZ COL Pull & Bear Aspar Team Ducati +1'05.072
17. Tito RABAT SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda 5 kör
Nem ért célba:        
  Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Javier FORES SPA Avintia Racing Ducati  
  Alex LOWES GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: