DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Marquez megszakította a Yamahák győzelmi sorozatát

Marc Marquez tökéletes hétvégét teljesített Németországban, minden edzést megnyert, a futamot pedig nagy előnnyel hozta. A második helyen csapattársa, Dani Pedrosa ért be, ezzel válaszolva azoknak, akik leírták őt műtéte után. A dobogó alsó fokára Valentino Rossi állhatott fel, tovább növelve előnyét a bajnokságban.

A versenynap zárásaként rendezték a MotoGP futamát a Sachsenringen. A hétvégén ezen az eseményen volt a legmelegebb, így nagy kérdés volt, melyik gumi működhet majd jól. A két gyári Hondán kemény első gumikat találtunk, míg a Yamahánál az aszimmetrikusra esett a választás, csakúgy mint Iannone esetében. Eddig Marc Marquez mindent behúzott, amit lehetett, kérdéses volt azonban, hogy az eltérő gumitaktika mit hoz a versenyen. Jorge Lorenzónak jött ki legjobban a rajt, ő állt az élre az első kanyarban. Mögötte Marquez, Pedrosa, Iannone és Rossi érkeztek. A kör végére a két olasz már helyet cserélt. Scott Redding az utolsó kanyart elrontva egy kört sem teljesített, ő volt az első kieső. Az ötödik helyen Iannone nem lehetett túl nyugodt, Hernandez keményen támadta a GP14-gyel. Ahogyan az várható volt, az első négy már a harmadik körre elhúzott a többiektől.
 
Rossi egy hajszállal aztán lemaradt, miután kis híján leesett az M1-ről. Ezt követően aztán ő futotta meg a leggyorsabb kört, amire szüksége is volt a felzárkózáshoz. Az ötödik körben aztán feljött a harmadik helyre, Marquez pedig legyűrte Lorenzót. Időközben Aoyama is elesett. Marquez megpróbált meglógni, Rossi pedig keményen próbálkozott, hogy megelőzze csapattársát. A yamahások a hetedik kör végén össze is csaptak, de nem történt változás a sorrendben. Ez kapóra jött a regnáló világbajnoknak, aki egyre jobban elhúzott tőlük. Egy körrel később aztán összejött Rossinak az előzés. Ezt páholyból nézhette végig Pedrosa, Iannone mögöttük pedig magányosan haladt az ötödik helyen. A tizenegyedik körben Pedrosa megelőzte Lorenzót, feljőve a harmadik helyre. Marquez közben elképesztő tempót diktált az élen, egyre inkább neki állt a zászló.

w500px_a2a0e08e0dab34cd4219c2161e86ad52



Féltávnál Dovizioso elesett, folytatva balszerencsés sorozatát. Egy körrel később Pedrosa megelőzte Rossit a második helyen, Lorenzo pedig másfél másodperccel érkezett mögöttük. Marquezt már csak csak egy esetleges hiba esetén lehetett volna megelőzni. Az utolsó öt körre a második és a nyolcadik helyért folyt a legnagyobb csata. Rossi azonban apránként lemaradt Pedrosáról, így a dobogó kérdése is eldőltnek látszott nem sokkal a leintés előtt, hiszen Lorenzo már messze mögöttük volt. A végéig már nem történt semmilyen meglepetés, Marquez behúzta a 25 pontot, Pedrosa lett a második, Rossi pedig a harmadik. Marquez előnye ezzel valamivel csökkent, de még így is elég sok, Rossi előnye pedig 13 pontra nőtt Loreno előtt, ami továbbra sem mondható soknak. A bajnokság tehát egyre izgalmasabb.
 

A futam végeredménye:

1.

Marc MARQUEZ

Repsol Honda Team

Honda

41'01.087

2.

Dani PEDROSA

Repsol Honda Team

Honda

+2.226

3.

Valentino ROSSI

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+5.608

4.

Jorge LORENZO

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+9.928

5.

Andrea IANNONE

Ducati Team

Ducati

+20.785

6.

Bradley SMITH

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+23.215

7.

Cal CRUTCHLOW

CWM LCR Honda

Honda

+29.881

8.

Pol ESPARGARO

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+34.953

9.

Danilo PETRUCCI

Octo Pramac Racing

Ducati

+35.875

10.

Aleix ESPARGARO

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+37.253

11.

Maverick VIÑALES

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+37.274

12.

Yonny HERNANDEZ

Octo Pramac Racing

Ducati

+42.081

13.

Hector BARBERA

Avintia Racing

Ducati

+48.611

14.

Alvaro BAUTISTA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+50.687

15.

Jack MILLER

CWM LCR Honda

Honda

+53.769

16.

Nicky HAYDEN

Aspar MotoGP Team

Honda

+58.921

17.

Eugene LAVERTY

Aspar MotoGP Team

Honda

+1'02.738

18.

Alex DE ANGELIS

E-Motion IodaRacing Team

ART

+1'03.122

19.

Loris BAZ

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

+1'11.162

20.

Michael LAVERTY

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+1'15.910

Nem ért célba:

 

 

 

 

Claudio CORTI

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

 

 

Andrea DOVIZIOSO

Ducati Team

Ducati

 

 

Hiroshi AOYAMA

AB Motoracing

Honda

 

 

Mike DI MEGLIO

Avintia Racing

Ducati

 

 

Scott REDDING

EG 0,0 Marc VDS

Honda

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: