Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. március 26. kedd
Élő cikkek

Ilyen volt az esős első edzés Austinban

Viharos időben kezdődik az F1-es versenyhétvége az Egyesült Államokban. Kövessétek a történéseket élő szöveges közvetítésünkben.

Üdv mindenkinek az első austini szabadedzésről, már ami lesz belőle, mert az éjszaka óta szakadó esőnek köszönhetően jelentős mennyiségű víz gyűlt össze a pályán, ami F1-es autókkal és szabadedzéssel keresztezve gyakran nem sok jót jelent.

Na, hát elindult az edzés 90 perce, és Marcus Ericsson azonnal kihajtott. Más viszont egyelőre nem. 

Esőgumik vannak a Sauberen, amely egy installációs kör után vissza is tért a bokszba. Most Lando Norris és Nico Hülkenberg hajtott ki.

Norris Vandoorne autójába ülhetett be erre az edzésre, és nem is ő az egyetlen tesztpilóta: a Toro Rossónál Sean Gelael vezeti Hartley autóját.

Na, azért egyre többen kihajtanak, most már hétnél jár a szám. Persze jönnek is vissza a bokszba egyből, gyorskörökre még nem kell számítani.

A nagyok, azaz a Mercedesek és a Ferrarik is kimerészkednek.

Ilyenek a körülmények.

15-en voltak már kint, csak a két Red Bull, Alonso, Perez és Leclerc nem mutatta még meg magát.

Az előrejelzések egyébként szombatra még esős, vasárnapra viszont inkább már száraz időt jósolnak, szóval nehéz okosnak lenni, hogy mennyire érdemes most erőltetni a körözést. Négy szett intermediate és három szett extrém esőgumi áll rendelkezésre minden autó számára az egész hétvégére, szóval a spórolást is észben kell tartani.

Úgy látszik, ez egy ilyen nap: a MotoGP edzésén is vizes volt a pálya Philip Islanden, és a Formula-E záró valenciai tesztnapja is igen erősen csapadékos volt.  

Hülkenberg az egyetlen, akinek a neve mellett egyedüliként már két megtett kör áll. A másodikat ráadásul már intermediate gumikon tette meg - szintén egyedüliként próbálkozott ezzel eddig.

Oh, most Perez is a zöld oldalfalú, köztes esőgumikon hajtott ki. Az eső továbbra is esik, de enyhült kissé az utóbbi percekben.

Közben az FIA megerősítette, hogy a Toro Rosso motorelemeket cserélt Gasly autójában, aki így a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni vasárnap.

Alonso is jön másodszor, és így már csak Leclerc-t nem láttuk. Az utóbbi időben pályára hajtók már intereket viselnek, így tettek a Red Bullok is.

Na, jó napot kívánunk, 25 perc után megvannak az első mért idők, méghozzá a Red Bullok közbenjárására. Verstappen 1:53,644-gyel az élen, Ricciardo 1:55,266-tal mögötte.

A Ferrari szép új padlólemezét Raikkönen autójára szerelték fel erre az edzésre, Vettel a régit használja. Persze egy ilyen esős edzésen alighanem teljesen mindegy, hogy kién mi van.

Javított a két Red Bull, most Ricciardo vezet 1:49,386-tal. A többiek jobbára még mindig csöndben, bár most kihajtott Bottas - nézzük, mik a szándékai.

Bottas is futott egy mért időt, 142 ezreddel maradt el Ricciardo mögött. És a Ferrari is bizakodásra okot adva jelenti be, hogy Raikkönen és Vettel is megy kifelé.

Vettel első menete még négy másodperccel lassabb Ricciardóénál, és Leclerc is megjött, akié meg héttel.

Hopp, Bottas fél másodpercet javított az etalonon, 1:48,806. A "nagy hatosból" már csak Hamilton nem vette ki a részét az esős száguldásból.

Leclerc a nap első megpördülője, de egy rövid sárga zászlós szakasz után vissza is tért a pályára, ahova némi kavicsmennyiséget is vitt magával Sauberjén.

Hopp, és most meg már piros.

Mindenki mozog, szóval a Leclerc által a pályára hordott kavicsok eltakarítása miatt rendelték el ezt a biztonsági leállást.

Festői látvány, de az egyik pocsolyából a másikba ugráló F1-es autók nem nagyon örülnének a pályán szétszóródott kavicsoknak.

Bottas éppen a nap leggyorsabb köre megjavításának folyamatában volt benne, amikor megjött a piros zászló, hiszen az első két szektorban is jobb részideje volt, mint korábban bárkinek. Nem tudhattuk meg, mire lett volna elég.

Az indokoltnál talán tovább tartott ez a leállás, de most már végre megkapta a zöld jelzést a mezőny. Hamilton is kihajtott.

Hamilton első nekifutásra feljött a harmadik helyre, Bottas és Ricciardo mögé. De pillanatokkal később Verstappen belezavart a sorrendbe, hiszen 41 ezreddel elmaradva Bottastól már ő a második.

Talán nem emeltük ki külön, de intermediate-eken köröz már mindenki. Az eső lényegesen alábbhagyott, szóval bizonyára gyorsulni fognak a körök.

Ennek bizonyítékául Hamilton most hirtelen 1,3 másodperccel átvette a vezetést Bottastól.

Esteban Ocon autójára a hétvégén felkerül egy rajongó, Katie neve, akinek családjában mellrákért felelős gén öröklődését diagnosztizálták. A csapat ezzel a mellrák ellen küzdők kampányához csatlakozik, amelynek a színe ugyanúgy rózsaszín, mint a Force India autóié. Katie történetét itt olvashatjátok el angolul. 

Itt az állás egy óra elteltével.

A körülmények javulásának újabb jele, hogy a versenyirányítás immár engedélyezte a DRS használatát is.

Raikkönen egy méretes, már-már ralis stílusú megcsúszást fogott meg látványosan. Ocon eközben túlcsúszott egy kicsit a beállóhelyén a vizes bokszutcában, de időben elugrottak előle a szerelők, nem történt baleset.

Nincs most nagy aktivitás, 2-3 autó bóklászik csak a pályán, Vettel az imént éppen bemutatott egy pályaelhagyást. 

1:33,108 volt Hamilton tavalyi pole-pozíciós köre, ehhez képest most a vizes pályás legjobb 1:47,502 - szintén Hamiltontól.

A korábbi hír frissítése: nemcsak Gasly, hanem Hartley is motorcserés büntetést kap ezen a hétvégén, a két Toro Rosso máris a mezőny végén.

Nem biztos, hogy most kell olyan utolsóperces hajrára számítanunk, mint egy száraz edzés végén. Továbbra is eléggé le van ülve a tréning, csak Leclerc és a Williamsek róják a köröket.

A Ferrarik még jönnek. Az az 5-6. hely 2-2,5 másodperces lemaradással azért nem olyan hízelgő.

Mindenki csak egyetlen szett intermediate-et használt ezen az edzésen, nem árt velük takarékoskodni, hiszen ki tudja, milyen idő lesz a továbbiakban.

Hamilton autóján viszont már javában folyik a munka, szóval ő már nem fog kihajtani, mint ahogy a Mercedes elmondása szerint Bottas sem.

Raikkönen és Ocon kerültek egy kis előzgetős, egymást félreértő incidensbe egymással.

Nem javítottak a Ferrarik se, meg más se, tényleg eléggé antiklimax volt ez a lezárás. Szóval eredményt is hirdethetünk, miszerint...

...Lewis Hamilton futotta a leggyorsabb köridőt az esős első szabadedzésen Austinban. Mögötte 1,3 másodperces hátrányban Bottas, akit Verstappen, Ricciardo, Vettel és Raikkönen követ. Persze a körülmények miatt nem biztos, hogy sokat ki szabad olvasnunk az eredményekből. Tartsatok velünk a 21 órakor kezdődő második gyakorláson is.

Olvastad már?