DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Élő cikkek

Ez történt a silverstone-i Brit Nagydíjon

Ötödször indul pole-pozícióból, és ötödik győzelmére tör Lewis Hamilton hazai pályán. A Mercedes uralta eddig Silverstone-t, a brit mögül induló két Ferrari azonban a versenytempóban bízik. Frissülő szöveges közvetítésünk a futamról.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek a Brit Nagydíjon, a szezon féltávot jelentő 10. állomásán. Érdemes átnézni a rajtrácsot ide kattintva, Bottas, Ricciardo és Alonso büntetései miatt ugyanis csak nyomokban emlékeztet a tegnapi időmérő edzés eredményére.

Egy statisztika, amely Hamilton győzelmének esélyeit növeli: az 1,6-os motorkorszak kezdete, 2014 óta csak ő győzött Silverstone-ban, három éve verhetetlen. A negyedik (pontosabban első) hazai sikerét még 2008-ban szerezte.

A 2016-os világbajnok, Nico Rosberg a helyszínről figyeli a versenyt. Idén gyakran még nem láttuk F1-es futamon, Monacóban tűnt fel, ahol csak ki kellett sétálnia otthonából a pályára.

Sztárokból egyébként nincs hiány az Egyesült Királyság versenyén, Owen Wilsont színészt mutogatják legtöbbet, de a sportvilágból itt van Mark Cavendish országúti kerékpáros is.

Egy fontos hír tegnaphoz képest, hogy Daniel Ricciardo – aki motorhiba gyanújával állt meg az időmérő edzésen – autójában az erőforrást cserélni kellett, így 10 helyes rajtbüntetést kapott a váltócsere miatt 5 pozíciós hátrasorolás mellé. De még így is változatlanul Alonso elől indulhat, akit 30 hellyel küldtek hátrébb!

A legérdekesebb pletyka máról pedig az, amely szerint Carlos Sainz már a Magyar Nagydíjon a Renault-hoz igazol Jolyon Palmer helyén, a Toro Rossóban pedig Pierre Gasly debütál.

A rajtrácson Cyril Abiteboul Renault-főnök épp most cáfolta meg határozottan ezt az értesülést.

A program kötelező része a nemzeti himnusz, melyet a teljes mezőny a rajtvonalnál hallgat meg.

A mezőny elindult a felvezető körre az 5,9 kilométeres pályán. A versenytáv 52 körből jön ki Silverstone-ban.

Érdemes odafigyelni a váltócsere miatt csak 9. helyről induló Valtteri Bottas alternatív stratégiájára: az első tízből mindenki más szuperlágy abroncson indul, ő egyedül a lágy gumin. Lényegében ugyanezt húzta meg Lewis Hamilton Ausztriában.

Palmer versenye már a rajt előtt véget ér: a brake-by-wire fék meghibásodása miatt húzódott le a pályáról a fűre.

Ez a Renault nincs jó helyen, ezért még egy felvezető körre elindult a mezőny.

A 19 autó újra felállt a rajtrácsra. Ezúttal valódi start jön. Vettel autójának hátulja gyanúsan füstölög.

Verstappen lerajtolta Vettelt, a német visszavette a pozíciót – de újra Verstappen a harmadik és már Raikkönent támadja!

Hátrébb is történt változás: Ocon megelőzte Hülkenberget, Bottas a hetedik helyre jött fel, a hatodiknak induló Perez két helyet csúszott hátra.

Ütköztek a Toro Rossók, Kvjat kiütötte Sainzt. Biztonsági autó a pályán.

„Mondjátok meg Danyiilnak, hogy szép munkát végzett” – kommentálta a nagyon dühös Sainz.

Kvjat és Wehrlein a biztonsági autót kihasználva jártak is már a bokszban.

Újraindult a verseny: az utolsó helyről induló Ricciardo már a 11. Grosjean mögött járt, de a francia kiszorította a pályáról. Ismét a mezőny végéről kell felzárkóznia.

Eközben Hamilton, Raikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg és Bottas az első hat az újraindítás után – a két Force India 7-8. helyre szorult.

Így történt a két Toro Rosso ütközése:

A Sauberek is összeakasztották a bajszukat: ennyire közel voltak egymáshoz, Ericsson arra panaszkodott, hogy Wehrlein kiszorította őt.

Bottas eközben már Vettel mögött, átvette az ötödik helyet. Ricciardo a 14. helyig újra visszajött, Alonso mögött jár.

Kvjat bokszutca-áthajtásos büntetést kap, a hivatalos indoklás szerint „nem biztonságosan tért vissza a pályára” – Sainz ezt talán máshogy fogalmazná meg.

Miközben Alonso hét helyett javított, és képes tartani Ricciardót, a Q3-ban szereplő Vandoorne-t is csak Bottas előzte meg a futam 12 köre alatt: a belga tartja a 10. pozíciót Massa és Grosjean előtt.

Ricciardo áthámozta magát Alonsón a 13. helyért vívott csatában. Tíz hellyel előrébb Vettel próbálja ugyanezt Verstappennel.

Óriási csata Vettel és Verstappen között: egy-egy alkalommal mindketten az aszfaltozott bukótérbe szorultak, a holland megtartotta a helyet.

Eközben Hamilton előnye 4 másodperc Raikkönenhez képest, aki a csatározásnak köszönhetően 9,7 másodpercre leszakította Verstappenéket. Vettel pedig Bottast is megkapta a nyakára.

Vettelnek a pályán nem sikerült megelőznie Verstappent, megpróbálja taktikával: az élmezőnyből elsőként érkezett a bokszba.

Ricciardo megelőzte Massát is, a pontszerző 10. helyen áll.

A Red Bull egy kör múltán válaszolt a Ferrarira: 3,4 másodperces volt a kerékcsere, Verstappen jócskán a német mögé ért vissza.

Mások is érkeznek a bokszba: Ocon és Alonso szintén túlesett az első kerékcserén.

Friss lágy gumin Vettel 1:32.225-tel leggyorsabb a pályán, de Hamilton máris válaszolt egy 1:32.190-nel.

Bottas pedig 1:32,166-ra emelte a lécet: mindezt 27 körös lágy gumin. Ne feledjük, a finn ezen a keveréken indult, így jóval tovább kint tud maradni, mint a körülötte levők.

A 24. körben Raikkönen is érkezik. A finn a harmadik helyre tért vissza, a bokszban még nem járó Hamilton és Bottas elé.

Hamilton is kiállt, az élre tért vissza, közvetlenül Bottas elé – a finn mintha kissé vissza is vett volna, hogy ne zavarja meg a csapattárs futamát.

Már csak hárman nem álltak ki a mezőnyből: Bottas a 2. helyen, Ricciardo a 6., Magnussen a 8. és Ericsson a 11. pozícióban. Közülük egyedül Ricciardo van szuperlágy abroncson, ő már aligha húzza sokáig.

1:31,529 az új leggyorsabb kör: Hamilton szárnyal a friss abroncsokon.

Kvjat felfüggesztés-problémára panaszkodott, mire a bokszba hívták – kerékcsere után visszaküldték a pályára, ettől remél megoldást a Toro Rosso. Kvjat már 3-szor járt a bokszban, körhátrányban ő az utolsó.

Egy óra telt el a Brit Nagydíjból, így áll most a pontszerzők sora.

De Bottas a második helyről már ki is jött a bokszba. Egy villámgyors 2,1 másodperces kerékcsere után a negyedik helyre tért vissza, Vettel mögé.

A szuperlágy gumin a hátralevő 18 körben Bottasnak sokkal gyorsabbnak kell lennie, mint az előtte levőknek. Vettel 5, Raikkönen 10 másodperccel áll előtte.

Közben Ricciardo is kiállt, ő a 10. helyre jött vissza. A jelenleg 7. Magnussen az egyetlen, aki még nem látogatott a bokszba.

Alonso visszatért a bokszba, a McLaren megkérte, hogy állítsa le az autót.

Ricciardo villámtempóban levadászta Perezt és Ocont, míg Bottas már most 3,4 másodpercre csökkentette hátrányát Vettelhez képest.

Alonso idén hetedszer nem fejez be nagydíjat. Mindössze két célba érése van 2017-ből.

Magnussen is teljesítette sokáig halogatott kiállását, a 14. helyre tért vissza. A pontszerzők sora most: Hamilton, Raikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Hülkenberg, Ricciardo, Ocon, Perez és Massa.

Bottas megérkezett Vettel mögé, akit csekély mértékben a forgalom is hátráltat. DRS-távolságon belül a finn.

Az első csörte megtörtént, Vettel füstölőre fékezte a gumit.

Bottas az egyenesben elsüvített Vettel mellett, a finn átvette a harmadik helyet.

Vettel máris 7,5 másodpercre lemaradt Bottastól. Az első gumik nullára koptak, még Verstappen is abban reménykedik, hogy elkaphatja a németet.

1:30,905 Bottastól, aki 5,5 másodpercre van Raikkönentől.  

Legutóbb fél másodperc volt Bottas és Raikkönen között a köridőbeli különbség: ez így nem lesz elegendő a verseny végéig. Hülkenberg és Ricciardo között valódi csata dúl, 1,4 másodperc a különbség köztük.

És ebben a pillanatban levált egy nagydarab Raikkönen gumijáról, Bottas már meg is előzte őt! Raikkönen a kör végén kijött a bokszba, két körrel a leintés előtt.

Vettel bal első gumija is megadta magát! Raikkönen ideiglenesen mögé esett vissza, de a finn ismét harmadik.

Vettel, aki defektet is kapott sorban veszítette a pozíciókat. Egészen a hetedik helyre esett vissza.

Eközben Hamilton megnyerte a versenyt, számos pontot ledolgozott a fő riválisához képest. Bottas gondoskodott a Mercedes 1-2-es eredményéről.

Ez a pontszerzők sorrendje. Néhány perce még nem számítottunk volna ilyen eredményre!

A pontverseny állása a szezon felénél: Vettel 177, Hamilton 176.