DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

A Ferrari átvette a vezetést az utolsó edzésen

Kövessétek velünk a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzését élő szöveges közvetítésünkön keresztül, hogy ne maradjatok le az egyórás gyakorlás egyetlen fontos pillanatáról sem.

Napos napot ezen a sűrű hétvégén mindazoknak, akik nem a Hungaroringen vannak a WTCC versenyhétvégéjén. Indul a harmadik edzés az F1-esek számára, ahol már mindenkinek az utolsó simításokat kell elvégeznie a 14 órakor kezdődő időmérő előtt.

És a nap híre egyelőre az, hogy gondok vannak a Mercedesnél, mégpedig Bottas autójával.

El is indult az egyórás gyakorlás, száraz pályán vezethet ismét a mezőny.

Szóval Bottas autójával az történt, hogy először is a csapat az éjszaka kénytelen volt túllépni a pályán való tartózkodási időt (ezt kétszer mindenki megteheti büntetlenül egy szezonban), mivel egy elektronikai meghibásodást kellett elhárítaniuk a finn W08-asán.

Ez meg is oldódott, most viszont egy vízszivárgás miatt nem tud egyelőre a pályára hajtani Bottas, amivel értékes felkészülési időt veszíthet Hamiltonnal szemben.

A nap első körideje pedig - apró meglepetés - Fernando Alonsóé: 1:29,2. A McLaren működőképesen kezdte a szombatot, ellenben a péntekkel.

A Mercedesnél egyelőre csak "remélik", hogy Bottas pályára gördülhet még a délelőtt során. 

Közben Hamiltonnal volt valami egészen más jellegű problémája a pályán, furcsán rángatni kezdte a fejét az autóban ülve. Elképzelhető, hogy a pilótafülkét körülvevő magasítás mozdulhatott el egy kicsit, és ez váltotta ki reakcióját.

Az FIA most bejelentette, hogy megnövelte a célegyenesben húzódó DRS-zóna hosszát, méghozzá 100 méterrel. Mindezt annak reményében, hogy kissé megnő az előzések száma, és nem járunk úgy, mint két hete Szocsiban, ahol összesen egy előzést regisztráltak a statisztikusok az első kört követően.

Ahogy lassan érkeznek az első köridők, egy pillanatig Perez és Ocon álltak a tabella első helyén. A Force India rögtön jelezte, hogy ott kellett volna befejezni az egész hétvégét. 

Azóta Vandoorne már be is jött a két autó közé, és továbbra is csak a Force Indiák és a McLarenek rendelkeznek mért idővel, szóval tényleg nem volt nagy fegyvertény, amit Perezék tettek.

Bottas mellett a két Renault-pilóta az, akik még installációs körre sem hajtottak ki mostanáig.

Az edzés kezdete előtt Hülkenberg megtalálta magát, Hulkot egy falon. 

 

A Ferrarik az élre álltak, de közepes keverékeken Raikkönen 1:22-es és Vettel 1:23-as ideje azért még nem a lehető legütősebbek.

A Bottas autóján elhatalmasodó gondokat jelzi, hogy a Mercedes tegnap este óta háromszor cserélt motort az autóban: az elektronikai hiba és a vízszivárgás miatt az új spacifikációt és az elmúlt négy futamon használt változatot váltogatták. Jelenleg a régi van az autóban, és lehet, hogy ezzel kell majd teljesítenie a finnek a hétvége további részét.

Na, most már nagyjából mindenkinek van egy mért ideje Bottason és a két Red Bullon kívül. Hamilton most ugrott fel a második helyre, a két Ferrari közé.

Pascal Wehrlein bemutatott egy látványos elfékezést a célegyenes végén, aztán a bukótérben az oda helyezett lassítók között kellett elmanővereznie, hogy visszataláljon a pálya nyomvonalára.

Mindeközben a Hungaroringen a WTCC 2. edzése is vizes pályán kezdődik. Az is jó móka!

Itt az állás 30 perc elteltével. Raikkönen vezet Hamilton és Vettel előtt, de az igazán gyors köröket még nem láthattuk, a lágygumis menetek csak ezután jönnek.

EasyCapture2_7

Na, végre a Red Bullok is megmutatták foguk fehérjét és autójuk kékjét. Verstappen a 3., Ricciardo a 6. helyre jött be első próbálkozásra.

Jönnek a lágy gumik, a Ferrarik rögtön repesztenek is valami látványosat...

Raikkönen például egy 1:20,214-et! Amivel hirtelen 2,5 másodperccel vezet mindenki előtt - de persze ez csak ideiglenes.

Vettel 242 ezreddel marad el csapattársa mögött saját legjobbjával.

Perez tett egy kiruccanást a pálya mellett. A mexikói jelenleg az utolsó helyen áll a mért idővel rendelkezők közül.

Bottas meg a Mercedes-főnök Dieter Zetschével kezelget a bokszban, és egyelőre nem úgy néz ki, mint aki olyan nagyon a pályára igyekezne.

A Mercedesnél azt mondják, ha már Bottast nem láthatjuk, nézzük legalább a számát. Sovány vigasz.

Hamilton a harmadik helyre jött be lágygumis körével, a két Ferrari mögé. Raikkönenhez mért lemaradása 381 ezred.

Tekintsünk kicsit át a Hungaroringre, ahol éppen Michelisz Norbert áll a tabella élén az esős második edzésen.

És amikor már közel jártunk ahhoz, hogy a Ferrari probléma nélkül megússza az edzést: Vettel autója megállt a bokszutcában!

Hasonlónak tűnik az eset a pénteki első edzésen látotthoz, amikor a német Ferrarija a bokszutca kijáratánál mondta fel a szolgálatot. Akkor a csapat hamar útjára tudta engedni, és talán így lesz ez most is. Már vissza is tolták őt a garázsba.

Egy másik autó viszont most emelkedik ki a garázsból: a Mercedes megfeszített munkája kifizetődött, Bottas részt vehet az edzés utolsó 8 percében! 

Vettel viszont kiszállt az autójából, szóval úgy tűnik, az ő edzésének ezzel vége.

A Red Bullok még adósak az utolsó gyorskörrel, így az első hármas mögött elég nagy a szakadék, és Hülkenberg, Massa, valamint Sainz következik utána.

Bottas elsőre futott egy 1:20,8-at, amivel könnyedén máris negyedik.

Verstappen és Ricciardo pedig bejönnek szépen 5-6-ba, "helyreállt a rend".

Alonso futott egy 10. helyre elegendő időt, 1,8 másodperces lemaradással.

Az élen már nem is várható nagyobb változás, az utolsó percet a többség "elkönnyelműsködi", sokan már a bokszban.

Bottas próbálkozik már csak egy újabb gyorskörrel, ami számára még csak a második ma, szóval érthető, hogy ő próbálja minden meglévő másodpercét kihasználni a gyakorlásra.

De nem javít vele, így végeredményt is hirdethetünk. A Ferrari átvette a vezetést a Mercedestől, a sorrend ugyanis Raikkönen, Vettel, Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo az első hat helyen. Újabb kiszámíthatatlan időmérőnek nézünk elébe 14 órakor.

De először még a most megkezdődött Formula-E időmérőre fordítjuk a figyelmünket, hiszen biztosan lesznek váratlan dolgok ott is, elvégre Monacóban járnak.