DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az USA GP harmadik edzése

Pénteken mindkét tréningen egy-egy Mercedes bizonyult a leggyorsabbnak, ám délután Ricciardo révén egy Red Bull is befurakodott közéjük. Vajon mi lesz a felállás az időmérő előtti utolsó gyakorláson?

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Formula-1-es USA Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzéséről készülő élő szöveges tudósításunkban! Kövessük együtt az időmérőt megelőző utolsó tréninget Austinból!

A pénteki szabadedzéseken nem meglepő módon a Mercedesek bizonyult a leggyorsabbnak: délelőtt Lewis Hamilton, délután Nico Rosberg végzett az élen. Az izgalmas versenyre vágyóknak Daniel Ricciardo második tréningen elért második pozíciója jelenthet némi reményt.

A nap legfontosabb hírét már a mostani edzés előtt bejelentették: a Toro Rosso megerősítette, hogy Danyiil Kvjat marad Carlos Sainz csapattársa 2017-ben. Részletek ide kattintva találhatók.

Ha valaki látta a MotoGP eddigi történéseit Phillip Islanden, megállapíthatja, hogy a texasi időjárás a szöges ellentéte az ottaninak: míg a motorosoknál nagyjából félóránként újra eleredt az eső, a COTA fölött egy árva felhőt sem láthatunk.

És rajt: ebben a pillanatban elindult az egyórás harmadik edzés az Egyesült Államokban. Kimi Raikkönen az első, aki pályára hajtott, de többen is követik a példáját.

A Sky Sports riportere szerint Hamilton szerelői nem aludtak túl sokat az elmúlt éjszaka, a vb-címvédő autójában ugyanis ki kellett cserélni az üzemanyagrendszert.

Egyelőre még mindenki az installációs köreit teljesíti, így értelemszerűen még nem született mért kör az edzésen.

Sőt, Hamilton még csak nem is ül az autójában: a brit éppen Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas színésznek (Becstelen brigantyk, Django elszabadul) mutatja meg közelebbről is a Mercedesét.

A Red Bullok aztán megtörték a csendet: Max Verstappen 1:39.056-os idővel az élre állt.

Képes bizonyíték Hamilton idegenvezetői tevékenységéről és Christoph Waltzról:

Nem mindenki számára kezdődik problémamentesen a szombati nap: Carlos Sainz jobb hátsó defektről számolt be csapatának a rádión.

Piros zászló! Pascal Wehrlein autója ragadt a kavicságyban a pálya 19-es kanyarjában.

Bár a bukótér elég széles azon a ponton, ahol a német autója megállt, a Manort daruskocsival kell menteni, ezért kerülhettek elő a piros zászlók.

A visszajátszásokon látszik, hogy Wehrlein már a kanyarodás megkezdésének pillanatában elvesztette az autója hátulját.

 

Amíg áll az edzés, van idő egy kis poénkodásra: "Halloweenhez közeledve meglátogatott minket a kísérteties Fej Nélküli Kameraman" - írta a Force India az alábbi fotóhoz:

Zöld zászló! Nagyjából tízperces megszakítást követően folytatódhat a körözés Austinban - még bő fél óra van hátra a kvalifikáció előtti utolsó edzésből.

Féltávnál járunk: eddig kilencen futottak gyorskört, közülük Raikkönen nevét olvashatjuk az eredménylista élén.

Ez most szabadedzés vagy már verseny? Vettel és Gutierrez kerültek igencsak közel egymáshoz nem sokkal a piros zászlós megszakítást követő újraindítás után:

Az elmúlt percekben felpörögtek az események: most már 21 versenyző rendelkezik mért idővel, az élen pedig Daniel Ricciardo áll - igaz, az ausztrál már szuperlágy gumikon futott, ellentétben a Mercedesekkel, akik egyelőre csak a lágy keveréket tették fel.

Ricciardo egyébként 451 ezredmásodperccel vezet Hamilton előtt - kérdés, mekkora a különbség a kétféle abroncs között.

Megérkezett az utolsó hiányzó is: a korábban defekttel bajlódó Sainz is feliratkozott az eredménylistára, méghozzá rögtön annak nyolcadik helyére.

Először versenyez hazai pályán a Haas alakulata, ennek alkalmában pedig el is látogatott a helyszínre a csapat névadó alapítójának családja:

Ez egészen döbbenetes: Sainz másodjára kap defektet az edzésen! Ezúttal a bal hátsó a soros: "Mi a fr*nc?" - kommentálta az eseményeket a spanyol a rádión.

Íme, a defekt és a rövid rádiós bejelentkezés Sainz részéről:

 

Közben Verstappen átvette a vezetést Ricciardótól, így most a két Red Bull az élen, ám a Mercedes még adós a szuperlágyas körökkel.

Már az utolsó tíz percben járunk, s a Red Bullok mellett Raikkönen is bejött a Mercedesek elé, az igazi tűzijáték azonban még vélhetően hátravan.

Újabb versenyre emlékeztető jelenetek: a gyorskört teljesítő Ricciardo érte utol a kanyargós részen a lassan haladó Raikkönent - nem sokon múlt, hogy nem ért össze a két autó.

Íme, az imént említett jelenet:

 

Rejtőzködik a Mercedes? Csak Rosberg autójára kerültek fel a szuperlágy gumik (Hamilton a bokszban maradt), a német azonban egy apró hiba után nem fejezte be a körét. A második szektorban jobb volt, mint a Red Bullok, ám összességében néhány századdal lassabb volt a pálya kétharmadáig, mint az éllovas Verstappen.

Mire ezt leírtuk, Hamilton is a pályára hajtott, méghozzá szuperlágy abroncsokon. Talán tőle láthatunk egy gyorskört.

Ez necces volt: Hamilton az utolsó pillanatban kezdte meg a körét a kockás zászló belengetése előtt. Na lássuk, mire lesz elég a köre.

Semmire: Hamilton elvette az utolsó szektorban, miután utolérte az egyik Saubert. Ezzel pedig változatlan maradt a sorrend az élen: Verstappen végzett az első helyen Ricciardo előtt, majd jött Raikkönen, Hamilton, Rosberg és a váltógondokkal küzdő, emiatt a tréning végét kihagyó Vettel.

Íme, a teljes végeredmény. Érdemes kiemelni, hogy az iménti hatos mellett egy-egy Williams és Force India, valamint a két McLaren-Honda fért be a top10-be.

Mi ezzel meg is köszönjük Olvasóink kitüntető figyelmét - folytatás itthoni idő szerint 20 órakor az USA Nagydíj időmérő edzésével!