DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az utolsó spái gyakorlás

Utoljára lépnek pályára tét nélkül a pilóták Spa-Francorchamps-ban a hétvégén, a harmadik gyakorláson már mindenki az utolsó simításokat végzi a felkészülésben. Kövessétek a történéseket élő szöveges közvetítésünkben.

Napos napot kívánunk mindenkinek, Spában ugyanis pontosan ilyen az idő jelenleg. A belga hegyvidéktől szokatlan módon továbbra is nagy melegben zajlik a nyári szünetet követő első F1-es versenyhétvége. 

A pénteki edzések után nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Mercedesek ezen a hétvégén is verhetetlenek lesznek. Az első gyakorláson ugyan még Nico Rosberg volt a leggyorsabb, a másodikon azonban már a Red Bullok vették át a vezetést Max Verstappennel az élen.

Verstappen meg is mozgatta a belga és a holland rajongókat, akik nagy számban sereglettek ki a pályára, hogy drukkoljanak a futamgyőztes tinédzsernek, akire kicsit mindkét országban honfitársukként tekintenek.

A Red Bull a pénteken látottak alapján megfuttathatja a pénzéért a Mercedest a hétvégén, és már csak azért is könnyebb dolguk lehet a megszokottnál, mert Lewis Hamilton bőséges motorcseréi miatt már biztosan a mezőny legvégéről rajtol majd a futamon. A brit számára így az edzéseken is megváltoztak a prioritások, hiszen felesleges is lenne gyors időmérős köröket gyakorolnia.

Körbeért az óra nagymutatója, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a szabadedzés - az első autók máris a pályán.

Kimi Raikkönen újdonsült felesége társaságában jelent meg ma a pályán. Most pedig már le is tudta első installációs körét.

A Mercedes technikai vezetője, Paddy Lowe éppen megerősítette a BBC-nek, hogy Hamilton az időmérőn csak minimális körszámot fog teljesíteni, elvégre az eredményétől függetlenül ígyis-úgyis hátrasorolják.

Az első mért idő Esteban Gutierrez nevéhez fűződik: 1:49,923. Nem mindenki tért tehát azonnal vissza a bokszba.

Gutierrez pedig abban is első lett, hogy neki sikerült a leggyorsabban magára haragítani egy riválisát. Pascal Wehrlein gyorskörön érkezett mögötte, de a mexikói nem húzódott félre kellően, így a Manor pilótájának a gyors jobbos kanyar belső ívére kellett vágódnia, ahol a fűre is ráhajtott, így meleg pillanatokat élt át.

Wehrlein elégedetlenkedik a rádióban, szerinte szabadedzés ide vagy oda, a Haas pilótájának büntetést kellene adni figyelmetlenségéért. A versenybírók a gyakorlást követően utána is néznek a történteknek.

Itt egy kép Wehrlein elkerülő-manőveréről. Nem volt veszélytelen.

Nico Rosberg közben az élre állt 1:48,880-nal. A német a lágy gumikat használta. Ez már jöbb idő annál, amit péntek délután elért, de nyolc tizeddel elmarad Verstappen tegnapi etalonjától.

Megjött a megerősítés, hogy a Mercedes ígéretéhez híven ma reggel is betett néhány új elemet Hamilton autójába. Felhasználták a 8. turbót és MGU-H-t, valamint a hatodik belső égésű motort és MGU-K-t. Ez újabb 25 rajthelyes hátrasorolás, vagyis a brit már 55-nél jár a hétvégén. Viszont így már tényleg rengeteg új motoregysége lesz a szezon végéig.

Marcus Ericsson a motorerő elveszítésére panaszkodik, vissza is tért a bokszba. A Sauber egyébként erre a hétvégére el tudott készülni már hosszú ideje érő frissítési csomagjával - új szárnyakat és padlólemezt is kapott az autó.

De a belga rajongókat sokkal inkább aggasztja, hogy Max Verstappen autójával is gondok adódtak. A holland utolsó körét már lassú tempóban fejezte be, majd visszatért a bokszba, és a hírek szerint valószínűleg már nem is lép pályára az edzésen. Váltóhibáról beszélnek a helyszínen tartózkodók.

Az is elképzelhető, hogy váltót kell cserélni a Red Bullban, ami öt rajthelyes hátrasorolást eredményezne számára. A meghibásodás váratlanul érte a csapatot, hiszen erre a hétvégére épp egy teljesen új váltót szerelhettek az autóba, amit ma használt először a holland.

A Ferrarik az élre álltak, 4-5 tizeddel átugorva Rosberget, bár hozzá kell tenni, hogy Raikkönen és Vettel már a szuperlágy gumikat használták.

"Micsoda idióta, micsoda idióta! Láttátok? Egy szabadedzésen vagyunk" - bosszankodott meglepően unott hangon Vettel a rádióban, miután Kevin Magnussennel kerültek a kelleténél közelebb egymáshoz. A dán vélhetően nem vette észre a mögötte közeledő Ferrarit a Blanchimont-ban, és kis híján leszorította a pályáról.

Daniel Ricciardo állt az élre 1:48,189-cel. Mögötte Raikkönen, Vettel, Rosberg, Bottas a sorrend. Hamiltont egyértelműen nem érdeklik az időmérős körök, az utolsó helyen áll az eredménnyel rendelkezők közül, közel hét másodperces lemaradással.

A pályaelhagyásokat ezen a hétvégén most éppen megint szigorúan szankcionálja az FIA. Az Eau Rouge-t követően, a Radillonnál ma is többen elhagyták a pályát, az ilyenek azonban az időmérőn és a futamon már szabálysértésnek számítanak majd.

Egy csendesebb időszak köszöntött a pályára, a többség egy utolsó gyors menetre készül az edzés végén.

A két Mercedes azonban jobban megtankolt autóval továbbra is halmozza a kilométereket. Ők teljesítették eddig a legtöbb kört az edzésen, 15-nél járnak.

Verstappen autóján közben lázasan zajlik a munka, hogy az időmérőre minden rendben legyen.

Hamilton ugyan nehezebb autóval, lassabban köröz, de attól még nagyon is feszegeti a határokat. Első kerekeit sűrűn blokkolja a kanyarok előtt, csapata javaslatot is tett neki a fékerőeloszlás megváltoztatására. A brit most jelzi, hogy ennyi volt az etapjában, a gumijai kezdik felmondani a szolgálatot.

Közben már Ricciardo és Raikkönen is ismét a pályán szuperlágy gumikon, kezdődhet az utolsó tűzijáték.

Raikkönen a legjobb középső és utolsó szektor megfutása után az élre áll: 1:47,974!

Vettel a harmadik leggyorsabb, Ricciardót sem tudta átugrani, aki néhány bemelegítőkör után majd csak most lép oda igazán.

Rosberg a szuperlágyakkal is csak a 6 leggyorsabb. Bejött elé Hülkenberg és Bottas is.

A visszajátszás megmutatja, hogy Jolyon Palmer egy hibát követően a kavicságyban is látogatást tett, mielőtt visszatért volna a pályára.

Raikkönen már a bokszban, mint aki jól végezte a dolgát - és jól is végezte, hiszen az élen áll, és nem is tűnik úgy, hogy bárki is veszélyes lenne már az idejére.

Itt az edzés vége, de hoppá, Hamilton kihajtott szuperlágyakon és leggyorsabb első szektorral kezdett.

Na, akkor a végére mégis odatett egy gyorskört a rajtrács végére száműzött brit. A 21. helyről az 5.-re katapultálta fel magát - hét tizeddel lassabb Raikkönennél, de gyorsabb Rosbergnél.

Ez volt az utolsó mért kör, Raikkönen idejére már senki nem volt veszélyes. A finn két tizedes előnnyel végzett az élen Ricciardo előtt, akit Vettel, Bottas, Hamilton, Hülkenberg és Rosberg követ.

Érdekes, hogy a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari is "behúzott" egy-egy szabadedzést a hétvégén. Az eddig látottak alapján pedig semmi nem utal arra, hogy sima Rosberg-győzelem vár ránk. De persze volt már rá példa, hogy a Mercedes csak akkor húzott elő valamit a kalapból, amikor már tétre ment a játék.

Ezzel véget ért közvetítésünk a Belga Nagydíj harmadik szabadedzéséről, 14:00-kor az időmérővel folytatjuk.