DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

MotoGP: Így ért véget a Ducati sikertelensége

19 év után tért vissza Ausztria: a Ducati kettős győzelemmel törte meg hosszú ideje tartó nyeretlenségi sorozatát. A Formula.hu a helyszínről közvetítette a 28 körös nagydíjat.

Köszöntünk mindenkit a Red Bull Ringről, ahonnan a Formula.hu szöveges formában élőben közvetíti a MotoGP Osztrák Nagydíjának eseményeit. Ezt a versenyt nagy várakozás előzte meg, hiszen 1997 óta első alkalommal rendeznek gyorsasági motoros világbajnoki fordulót Ausztriában.

A hétvégét eseményeit ez alkalomból számos különlegesség színesíti: olyan sztárvendégek érkeztek, mint Mark Webber, Mick Doohan vagy Gerhard Berger, bemutatózott a Flying Bulls flottája, valamint leleplezte 2017-es MotoGP-motorját, és tiszteletköröket tett meg a KTM.

A legnagyobb érdekességet azonban az jelenti, legyőzik-e a Ducatikat ezen a versenyen. A pályán rendezett teszten még óriási fölénnyel volt leggyorsabb az olasz márka, ehhez képest előnyük 147 ezredmásodpercre sorvadt az időmérőre.

A pole-ból Iannone rajtolhat a 28 körös versenyen Rossi és Dovizioso elől, a második sor felállása Lorenzo, Marquez és Vinales. Az időmérő eredményéről itt írtunk.

Egy hiányzója azonban lesz a nagydíjnak: Jack Miller, az asseni győztes a warm-upon bukott, és mellkasi sérülés gyanújával a leobeni kórházba szállították. A hírek szerint a versenyző jobb csuklója mellett T6-os csigolyája is megsérült, így nem indulhat a versenyen.

Ami a kisebb kategóriákat illeti: Joan Mir első pole-pozícióját első győzelmére váltotta a csatában, amely során öt pilóta küzdött az elsőségért. A Moto2-ben Johann Zarco jelentősen növelte pontelőnyét – a francia ünneplésével is a hazai közönségnek kedveskedett. Fő ellenfele, Alex Rins az utolsó kanyarban jött fel negyedikről a második helyre. 

Két perc múlva indul a verseny – ezt a képet a nagyszerű fekvésű médiaközpontból lőttük.

És elrajtoltak! Iannone megőrizte vezetését, Dovizioso Rossi elé ugrott.

Rossi visszavette a második pozíciót Doviziosótól, az első kört pedig az első helyen kezdte meg.

Az első és második kanyarban újabb kavarodás történt: jelenleg Iannone, a kettőt előző Lorenzo, Rossi és Dovizioso a sorrend

Ennyit a Ducatik lóerőfölényéről: Lorenzo a második egyenesben legyorsulta Iannonét, habár az olasz visszavette pozícióját. Rossi elrontotta a hármas kanyart, így visszaesett az ötödik helyre, Marquez mögé.

Öt versenyző is elrontotta a rajtot: Hernandez, Bautista, Barbera, Bradl és Cruchlow is áthajtásos büntetést kapott. Nagy forgalom lesz a bokszutcában.

Íme a harmadik körös eset: Lorenzo egyenes végén előz Ducatit, Rossi próbálja lemásolni, de nem sikerül neki. 

A 8. kört már két Ducati kezdi meg az élen, Iannone, Dovizioso, Lorenzo és Rossi fél másodpercen belül.

Hat versenyző az élen párosokba rendeződve: Iannone és Dovizioso, Lorenzo és Rossi, Marquez és Vinales az előző kört 1 másodpercen belül kezdte meg.

Az utolsó előtti kanyarban Dovizioso előz, a 10. körben változás az élen.

Ebben a körében Dovizioso meg is futotta a verseny leggyorsabbját, 1:25.328-at. Addig Cal Crutchlow rendelkezett a legjobb idővel, aki áthajtásos büntetésének letöltése után légüres térben halad a 18. helyen.

Hector Barbera viszont nem törődött a büntetéssel, ezért fekete zászlóval kizárták a versenyből.

A Yamahákat fél másodperc választja el a Ducatiktól, Marquez és Vinales párosa azonban kezd leszakadni, hátrányuk 1,3 szekundum. Négyesélyes csata lesz, vagy Doviziosóék elhúznak?

A verseny fele már el is repült, ez az állás féltávnál:

Fogynak a gumik? Néhány körrel ezelőtt a Ducatik elhúzni látszottak, most ismét négy versenyző egymás mögött. 0,6 másodpercre a vezető Dovizioso és negyedik Rossi.

Az élen a helyzet változatlan: 0,4 másodperc a Ducatik és Yamahák között. Marquez lemaradása már 4,4 másodperc, Vinales szorosan a nyomában. A legjobb nem gyári versenyző Scott Redding a nyolcadik helyen.

Változás az élen! Iannone a 22. körben megelőzte Doviziosót. Az előzésről pont lemaradt a kamera.

Lorenzo hátránya eközben először nőtt 1 másodperc fölé a második helyezetthez képest. A piros motorok látszólag nem szenvednek a gumikopástól. Meglesz 2010 óta az első győzelem?

Érdekesség, hogy a versenynek eddig egyetlen kiesője sem volt – egyedül a kizárt Barbera nincs a pályán.

Dovizioso rendszerint a harmadik szektorban tud közel kerülni Iannonéhez, az egyenesekben a fiatal olasz elhúz. Három körrel a vége előtt 0,25 másodperc választja el a két csapattársat, a harmadik Lorenzo hátránya 1,5 másodperc felett.

Utolsó kör: Iannone három tizedes előnnyel kezd neki a 28. fordulónak.

Dovizioso hátránya nőtt az utolsó körben, Iannone nyerte az Osztrák Nagydíjat!

Dovizioso és Lorenzo áll a dobogón, Rossi, Marquez, Vinales, Petrosa, Redding, Smith és Pol Espargaro a legjobb 10 között.

A verseny első esését a legutolsó kanyarban Eugene Laverty szenvedte el.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye:

Hogy miért különleges ez a győzelem? Andrea Iannone a 2010-es Ausztrál Nagydíj (Casey Stoner) óta az első versenyző, aki nyerni tudott a Ducatival, az olasz pályafutása első sikerét ünnepli a MotoGP-ben. Andrea Dovizioso hét éve tartó nyeretlenségi sorozata tovább folytatódik. 

Az időmérőn még úgy tűnt, a Yamaha megszorongathatja a Ducatit – végül Jorge Lorenzo 3,4 másodperccel maradt le a futamgyőztestől. A spanyol néhány értékes pontot hozott az ötödikként beérő Marquezzel szemben – az éllovas legközelebbi üldözőjének 138 pontja van 181-gyel szemben.

„Az elején azt gondoltam, Iannone annyira nem gyors, de aztán egyre gyorsabb és gyorsabb lett. Ez a pálya nekik kedvezett. Az elmúlt versenyek rossz utóíze után ez nagyon fontos eredmény számomra” – mondta Jorge Lorenzo.

Dovizoso beismerte, ez a győzelem rajta múlt: „Csalódott vagyok, mert a motor tökéletes volt. A végén azonban nem rendelkeztem a megfelelő tapadással, hiába próbáltam közel maradni a féktávoknál, melyeken erős voltam, nem tudtam elég közel férkőzni.”

Mit mondott az élete első MotoGP-győzelmét szerző futamgyőztes? „Hihetetlen érzés, nagyon nehéz szavakba önteni. A Ducati a kezdetektől fogva támogatott, és bár a szezon végén lejár a szerződésem velük, a lehető legjobb ajándékot kaptam tőlük.”

A Ducati hosszú várakozásának véget vető Andrea Iannonével zárjuk élő közvetítésünk. Gratulálunk a MotoGP legújabb futamgyőztesének!