DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Vettel nem lesz második számú pilóta

Annak ellenére, hogy a csapat bejelentette, Sebastian Vettel távozik az év végén, a Red Bull F1-es csapat közölte, a német pilóta nem kap második számú státuszt az év hátralévő részében.

Erről Dr. Helmut Marko tájékoztatta a sajtót, aki elmondta, a suzukai verseny során sem kapott Vettel második számú pilótának megfelelő elbánást.

A szombati meglepő hír előtt a Red Bull már közölte, a négyszeres világbajnok nem lesz a csapatutasítás áldozata és nem kérik arra, hogy csapattársát, Daniel Ricciardót segítse a bajnoki küzdelemben.

De elkérkezett a péntek.

"Voltak már jelek" - közölte Marko az osztrák Servus TV-nek. "Elnézést kért, hogy figyelmeztetés nélkül jelentette be távozását, de engem nem lepett meg. Sebatiannal pénteken beszéltem Suzukában, mert láttam, hogy valami nincs rendjén. Majd vacsoráztunk és elmondta, távozni fog tőlünk."

Marko beismerte, Vettellel még mindig barátok, de hozzátette, a 27 éves pilóta szerződésének kilépési záradékát a 11. órában érvényesítette.

A német Auto Bild arról számolt be, hogy Vettel második számú pilótai szerepköre már Japánban a kerékcserék során látszott, amikor Ricciardóval szemben hátrányba került.

"Ez nem igaz!" - reagált Marko. "Azt mondtuk Sebastiannak, ha új abroncsokért be akar jönni az utolsó sprintre, akkor tegye azt és vállalta a kockázatot. Úgy gondoltuk, Rosberget az új abroncsokkal megszorongathatjuk, de ez nem volt megkülönböztetés! Nálunk nincs csapatutasítás. Továbbra is korrekt és sportemberhez méltó magatartást tanúsítunk, ez a mi filozófiánk."




A tanácsadó elmondta, Fernando Alonsón miért nem gondolkoztak el 2015-re. A Red Bull úgy döntött, a Toro Rosso újoncát, Danyiil Kvjatot lépteti elő.

"Alonso lett volna a legbiztonságosabb megoldás" - közölte Marko az Auto Motor und Sporttal ", de ez nem illeszkedett volna a Red Bull filozófiájához. A junior programunk számára abszurditást jelentett volna."

Az ausztrál Ricciardo az orosz Kvjat előléptetése mögé állt.

"Alonso talán logikus választás lett volna" - értett egyet ", de a Red Bull hasonló kockázatot vállal, mint velem és ez kifizetődött. Kvjat egy olcsóbb megoldás is, így remélhetőleg a megspórolt pénzt a Red Bull az autó fejlesztésére fordítja."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: