DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Elfelejtett versenypályák: Kyalami

Miközben Afrika nem tudott komolyabb szereplője lenni az autósportnak, Dél-Afrika stabilitása és pénzügyi helyzete lehetővé tette azt, hogy versenypályát építsenek. Először East Londonban alakítottak ki versenypályát, majd Fokvárosban és Johannesburgban.

1961 januárjában Johannesburgban a Kelvin Hotelben tartott megbeszélés során megalakult a South African Motor Racing Club. A klub szerette volna a Johannesburgban található Grand Central pályát lecserélni és a várostól 15 mérföldre északra fekvő területet vásároltak meg, egy teljesen új pálya felépítését tervezték ide, amely a Kyalami nevet kapta.

A munka nagyon gyorsan befejeződött és 1961 decemberében már versenyt rendeztek itt - átkerült ide a második világháború előtt rendezett verseny, a Rand Grand Prix -, melyet Jim Clark nyert meg. A következő évben a pálya a Rand Nine Hours versenynek adott otthont, amely a Springbok sportautó széria egyik jelentős versenye volt.

A pályát minden évben folyamatosan fejlesztették és az 1966-os év végére minden adott volt arra, hogy az első Dél-Afrikai Nagydíjat Kyalamiban rendezzék meg. A Formula-1-es cirkusz az 1967-es világbajnokság első versenyére - amely január 2-án rendeztek - megérkezett a helyszínre és Pedro Rodriguez győzött a Cooper-Maseratival. A pálya gyorsan kedvelt helyszíne lett a téli teszteknek és fontos része a világbajnokságnak 1985-ig, amikor a francia kormányzat megtiltotta a Ligier és Renault csapatoknak, hogy Dél-Afrikába utazzanak, az antirasszizmus elleni kampány részeként. Ez az utolsó verseny pénzügyi katasztrófa volt a szervezőknek és a futam eltűnt a Formula-1-es naptárból.




De Kyalamiban több emlékezetes futam is volt: 1976-ban Niki Lauda és James Hunt 1.3 másodperces különbséggel értek célba. 1978-ban Riccardo Patrese szinte sokkolta a Formula-1 világát, amikor az új Arrowsszal a futam nagy részében az élen állt. Tragédiák is történtek a pályán, 1974-ben tesztelés során Peter Revson veszítette életét, majd az 1977-es futamon Tom Pryce jól induló pályafutásának lett vége egy bizarr baleset után, amikor egy pályán átfutó sportbírót ütött el.

Az országban dúló erőszak miatt szükségállapotot rendeltek el, amely 1990-ig tartott, az autósport pedig hátat fordított Dél-Afrikának. A régi pálya elhasználódott és sokáig úgy volt, hogy ingatlanértékesítő cég vásárolja meg, akik lakóházakat építettek volna a területre. Végül a terület felét eladták és pénzt gyűjtöttek egy új pálya felépítésére, habár a régi létesítmény bizonyos részeit is meg szerették volna tartani. A munka 1986 novemberében kezdődött és habár a régi pálya több híres része nem került felhasználásra, az új pálya lenyűgöző létesítmény lett - több előzési pont is kialakításra került. A munka során új boxutcát és versenyirányítási épületet húztak fel.

1990-ben a Williams tesztelt az új pályán és a következő télen a Benetton, Brabham és a Tyrrell is ellátogatott ide. Változás történt és megegyezés született arról, hogy 1992-ben Dél-Afrikai Nagydíj lesz. A futamot csak két évig rendezték meg - 1992-ben és 1993-ban -, majd pénzügyi problémák adódtak és a pályát vezető képviselőt csalás miatt letartóztatták, így a Formula-1-nek ismét más pálya után kellett néznie.

1993 júliusában a pályát a South African Automobile Association vásárolta meg, amelynek sikerült nyereségessé tenni a létesítményt. Formula-1-es futam megrendezését azonban túlságosan nehéz volt megvalósítani, mivel a helyi fizetőeszköz árfolyama messze elmaradt az amerikai dollártól. 1994-ben Nelson Mandela került hatalomra és a politikai stabilitás visszatért. Az ország pénzügyi helyzete miatt 1998 augusztusáig nem lehetett lépéseket tenni a Formula-1 visszacsábítására. Ekkor azonban a Formula-1-et irányító Bernie Ecclestone leült Mandelával és a futamról tárgyaltak, amely végül nem került megrendezésre.

Kyalami jelenleg lakóövezet és a törvény szerint a zajszintet a minimumon kell tartani.

A pályán Superbike világbajnoki futamot rendeztek 2009-ben. 2014 júliusában a pályát árverésen a Porsche South Africa vásárolta meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: