DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Formula-E

Formula-E: Rosenqvist-dráma, Abt-diadal Mexikóban

Bár kellett hozzá a Mahindra műszaki hibája, gyors autócseréjének köszönhetően Daniel Abt első győzelmét aratta a Formula-E-ben a Mexikóváros ePrix-n - Oliver Turvey szintén először állhatott dobogóra.

Felix Rosenqvist remek rajttal tartotta maga mögött a mezőnyt, a második helyről induló Antonio Felix da Costa viszont hátraesett - a svédet Oliver Turvey és Sebastian Buemi követte, a listavezető Jean-Eric Vergne pedig foggal-körömmel védte pozícióját a középmezőny élén. A mozgalmas első köröket követően beállni látszott a sorrend, meglepő volt viszont, hogy Lucas di Grassi nemhogy előre nem tudott lépni, de visszacsúszott a 16. helyre.

A csendes körözgetés a 14. körig tartott: a több mint két másodperces előnnyel vezető Rosenqvist autója lelassult a pálya utolsó szektorában, megállt, és éppen elment mellette mindenki, amikor újra tudta indítani a Mahindrát, hogy a többiek után eredjen – csaknem fél perces hátrányban. Így a 2017-es és 2016-os futamon is vezető, a Formula-E-ben eddig csak a 6. pozícióig jutó Turvey vette át a vezetést, három másodperccel Buemi és Abt előtt.



A mezőny végén poroszkáló Rosenqvist autója hol elindult, hol megállt, a 18. fordulóra pedig körhátrányba került – a pilóta ugyan autót cserélt, de ekkor már minden reményét elveszítette arra, hogy értékelhető eredményt érjen el. A hivatalos kiállássorozatot a szintén csapnivaló versenyt futó Sam Bird kezdte meg, majd a középmezőny több tagja követte őt. Turvey előnye az élen ekkorra már egy másodpercre olvadt, a cserét kihasználva pedig Abt annak rendje és módja szerint az élre állt.

A brit másodikként haladt tovább, csaknem négy másodperces hátrányban, de mögöttük is helycsere történt, Jean-Eric Vergne ugyanis átugrotta Buemit. Noha a francia eleinte a NIO-t támadta, a 27. körben a svájci a FanBoostnak köszönhetően visszavette az őt megillető pozíciót. Időközben a másik Mahindra is megadta magát Nick Heidfeld alatt – majd José Maria Lopez és Lucas di Grassi akadt össze az egyes kanyarban, a 15. helyért harcolva.

A sorrend újfent beállt 15 körrel a leintést megelőzően: Abt négy másodperccel vezetett Turvey, öttel Buemi és hattal Nelson Piquet előtt, akinek szintén sikerült felülmúlnia Vergne-t. Az utolsó körökben Buemi mindent megpróbált, hogy megelőzze előtte álló brit riválisát, de nem sikerült neki. Daniel Abt így élete első győzelmét szerezte a Formula-E-ben, idén először dobogó tetejére állítva az Audit, Turvey három hatodik hely után először állhatott dobogóra a sorozatban, Sebastien Buemival a nyomában.

A bajnokság élén ennek ellenére változatlan maradt a sorrend: Vergne továbbra is vezet Rosenqvist és Bird előtt.

A Mexikóváros ePrix végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: