DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Formula-E

Lucas di Grassi a Formula-E harmadik bajnoka

Noha a bajnoki cím nem olyan izgalmas körülmények között dőlt el, mint az elmúlt két évben, a sors igazágot szolgáltatott, ugyanis két vereség után a brazil versenyző avanzsált az elektromos sorozat győztesévé.

Az első rajtkockát megszerző Rosenqvist megőrizte pozícióját a rajt után, mögé azonban Jean-Eric Vergne ugrott fel a második helyre. A másik Techeetah-autónak nem jött ki ilyen jól a lépés, ugyanis Stephane Sarrazin megpördült az egyes kanyarban. A darálóból induló Sebastien Bueminek szintén nem sikerült túl fényesen az indulás, hiszen ő is koccant, méghozzá Antonio Felix da Costával, és visszaesett az utolsó helyre.

Bajnoki riválisa, Lucas di Grassi a hetedik helyre csúszott vissza, de ez ekkor még egyáltalán nem számított, hiszen a svájci távollétében még így is bőven olyan pozcióban autózott, amely elég lett volna számára a bajnoki címéhez. Buemi később átvette a 19. pozíciót csapattársától, Nicolas Prosttól, de lehetetlennek tűnt számára, hogy innen vissza tud térni a bajnoki küzdelembe.

A 19. körben az éllovas Felix Rosenqvist és az e.dams Renault címvédője is megejtette autócseréjét, egy körrel később pedig di Grassi is így tett. A bokszból kihajtva Nelson Piquet csaknem összeütközött honfitársával, de maradt az ABT-pilóta mögött. A kiállások után Rosenqvist vezetett Vergne, Bird, Lopez, Heidfeld és Engel előtt, di Grassi a kilencedik, Buemi pedig a 18. pozícióban hajtott - ez húsz pontnyi ideiglenes előnyt jelentett a brazil számára.

A 27. körben di Grassi megelőzte Tom Dillmannt a hetedik helyért, miközben Buemi még mindig csak a 15. pozícióban tanyázott. Az élen azonban egyre szorosabbá vált a küzdelem, hiszen Vergne folyamatosan gyorsabb köröket autózott Rosenqvistnél. A 29. fordulóban meg is történt az előzés, de a DS Virgin pilótáinál is helycsere történt: Lopez lépett fel a harmadik pozícióba Bird elé.

Di Grassinak is sikerült előrelépnie egy pozíciót, hiszen az egyes kanyarban beültette a hintába Jerome d’Ambrosiót, a tétova belga mellett pedig még Daniel Abt is el tudott menni. A 33. körben Buemi előrelépett egy pozíciót Mitch Evans kárára, ekkor azonban gyakorlatilag borítékolható volt, hogy nem tudja megvédeni bajnoki címét.

A szezon utolsó pillanatai nem múltak el incidens nélkül: Robin Frijns falba tette Loic Duvalt, a lényegen azonban ez nem változtatott. Jean-Eric Vergne végszóra megszerezte karrierje első Formula-E diadalát Rosenqvist előtt, akit a bajnokságban másodjára dobogóra álló José Maria Lopez követett, Lucas di Grassi pedig hetedik helyével megszerezte első bajnoki címét a sorozatban.

Buemi mindössze a 12. helyen, pont nélkül zárta a szezonzárót, így összesen 24 egységgel maradt alul az ABT Schaeffler Audi Sport pilótája mögött. Az e.dams Renault a csapatbajnoki címmel vígasztalódhatott, zsinórban harmadik alkalommal, így a franciáknak még nem akadt legyőzője a Formula-E-ben ezen a téren.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: