DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Piquet zűrös időmérőn tért vissza az élre

Hatalmas meglepetésre Nelson Piquet-vel az élen a NextEV csapata sajátította ki az első rajtsort a Hong Kong ePrix-re, miután Robin Frijns balesete következtében elmaradt a finálé.

 CuTX9n3XgAAvWa_



A kvalifikáción a korábbi években megszokottakhoz hasonlóan négy darab ötfős csoportban léptek pályára a versenyzők, akik egy előző napi sorsoláson döntötték el a leosztást. Előzetesen, a nyári tesztek alapján ezúttal is a Renault e.dams erőfölényére számított a megfigyelők többsége, ám amikor az első csoportban körét megfutó Nicolas Prost csak a harmadik lett az öt versenyző közül, az már jó indikátora volt annak, hogy nem lesz egyszerű a franciák dolga.

A második csoportban egy másik nagy esélyes, Lucas di Grassi következett, a brazil azonban hibázott és a falnak ütközött gyorsköre során, ezzel az előző szezon ezüstérmese a mezőny végére került és komoly felzárkózás előtt áll. Di Grassi a pályán a hétvége során elvégzett változtatásokat okolta balesetéért.

A harmadik kvintettbe jutott a legnagyobb baleset: Robin Frijns a 3-as kanyar falába fúródott az Andrettivel, és több mint negyedórás leállásra volt szükség, mire helyrehozták a sérült korlátot. Az amerikai csapatnak ennél is kapkodósabb lesz a futamig hátralévő néhány óra, hiszen egyelőre nem biztosak benne, hogy időben helyre tudják hozni Frijns alaposan összetört autóját.

Az ebben a körben pályára lépők a piros zászló miatt újabb lehetőséget kaptak egy mért idő felállítására, Nelson Piquet-nek pedig sikerült a mezőny addigi legjobb idejét megfutnia, ezzel csapattársa, Oliver Turvey elé állt be az élre. Az utolsó fordulóban került sorra a címvédő Sebastien Buemi, ám ő sem tudott csodát tenni a Renault-val, csak az ötödik helyre jött be a két NextEV, valamint a két DS Virgin mögé.

Jose Maria Lopez ugyanis remekelt első Formula-E-időmérőjén, hiszen a harmadik legjobb időt futotta, és még csapattársát, Sam Birdöt is megelőzte.

Az időmérő utolsó fázisaként az öt leggyorsabb autó ilyenkor superpole-rendszerben döntené el az első helyek sorrendjét, ám a versenyirányítás a sok csúszás miatt most eltörölte ezt a zárószakaszt, és a csoportkörök után hirdetett eredményt: a tavaly rendkívüli módon szenvedő, az egy évvel ezelőtti szezonnyitón a legutolsó helyre kvalifikáló 2014/15-ös bajnok, Nelson Piquet Jr. így visszatért az élre, és a legjobb időmérőjét produkáló csapattársával, Turvey-vel az oldalán a 10 órakor kezdődő futamon is a legjobb helyezéseket célozzák meg.   

 

Az időmérő végeredménye:

14495270_1253933097979902_275627395991117865_n

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: