DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Formula-E

A Jaguar megváltoztatná a jövőt a Formula-E-vel

Hivatalosan is leleplezte a Jaguar azt a versenyautót, amellyel a Formula-E októberben startoló harmadik szezonjában fog küzdeni. Megnevezték a pilótákat is, és kijelölték a jövőbeli célokat.

A Jaguar érkezése az elektromos sorozatba persze már lassan egy éve közismert tény, hiszen a csapat már jó ideje szervezkedik, készül, fejleszt az új kihívásra a Williams Advanced Engineering részleggel karöltve. Már az előszezoni, nyári tesztidőszak is befejeződött ezen a héten Doningtonban, ahol a csapatok együtt köröztek és végezték el az utolsó simításokat az október 9-én Hong Kongban startoló szezonnyitó előtt.

Az autóversenyzéshez a 2004-es F1-es szerepvállalás óta először visszatérő Jaguar ezt követően ragadta meg a lehetőséget, hogy hivatalosan is bemutatkozzon a nyilvánosság előtt. A doningtoni főhadiszálláson lerántották a leplet az autó végleges festéséről, és bejelentették eddig is sejthető pilótapárosukat, amelyet a bőséges FE-tesztrutinnal rendelkező Adam Carroll, valamint a Mark Webber által pártfogolt új-zélandi Mitch Evans alkotnak majd. Mindketten újoncok lesznek majd a rajtrácson, ám tesztpilótának azt a holland-kínai Ho-Pin Tungot nevezték meg, aki a széria első szezonjából már némi versenytapasztalattal is rendelkezik.

A Jaguar első Formula-E-modellje az I-TYPE 1 kódjelet kapta, míg névadó szponzorukként megnevezték a japán Panasonic vállalatot.

A csapat igazgatója James Barclay, aki elmondta, az első szezonban még nem fognak nyomást gyakorolni magukra az eredménykényszerrel, hiszen egyelőre nehéz megítélni, hol foglalnak majd helyet a tízcsapatos mezőny erőrangsorában.

„A pályán és azon kívül is sikereket akarunk elérni. Tudjuk, hogy komoly kihívókkal állunk szemben, hiszen az ellenfeleink két évvel előbb kezdték. Az első szezonban még óvatosan fogalmazzuk meg az elvárásainkat, de végül nyerni akarunk, egyúttal gyorsítva az innovációt is” - mondta Barclay. „Szeretném megköszönni Jean Todtnak, valamint Alejandro Agagnak és csapatának, hogy megálmodták és létrehozták ezt az újszerű sorozatot, valamint hogy az elmúlt 12 hónap során támogatták a Jaguar beilleszkedését.

jaguar-formulae (10)



A Jaguar nem véletlenül választotta a Formula-E-t az autósporthoz való visszatérésének platformjaként. Nem titkolt céljuk, hogy az elektromos hajtással rendelkező utcai modelljüket, a Jaguar Land Rovert széles körben ismertté tegyék a világon, a sorozat pedig a népszerűsítés mellett az új technikai megoldások kifejlesztésében is kulcsfontosságú lesz számukra.

 „A következő öt év során az autóipar nagyobb változásokon fog átesni, mint az elmúlt három évtizedben tette” - mutatott rá az előttünk álló elektromos és automatizációs forradalomra a Land Rover részlegét vezető Nick Rogers. „Ez a bajnokság lehetővé teszi számunkra, hogy extrém körülmények között fejlesszük ki ezt az újszerű technológiát. Az itt szerzett kulcsfontosságú tapasztalatainkat pedig a közúti autók fejlesztésébe is átültetjük.”

Hogy kik versenyeznek a Formula-E 2016/17-es szezonjában? Itt megtalálható a teljes felállás.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: