DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

Imola: F1 helyett Formula-E?

A nagy múltú versenypályát Monza utódjaként (vagy társaként) emlegették az Olasz Nagydíj jövőjéről szóló pletykák, sajtóhírek szerint azonban Imola jelentkezett, hogy Formula-E fordulót rendezhessen.

A motorsport.com lap értesülései szerint az Enzo e Dino Ferrari versenypálya már az elektromos sorozat második szezonjában versenyt rendezne, amely ősszel kezdődik meg. A széria első idényének londoni záróhétvégéjén Imola polgármestere, Daniele Manca több rangos tisztségviselővel együtt Alejandro Agaggal, a Formula-E vezetőjével találkozott.

Mivel a Formula-E a hagyományosnál rövidebb pályákon versenyez, egy összekötő szakasszal alternatív vonalvezetést hoznak létre: a versenyzők még a Tamburello kanyar előtt, a mostani célegyenes vége előtt fordulnának balra, majd az Aque Minerali kanyarban csatlakoznának újra a klasszikus pályavonalhoz. A 2,8 kilométeres verzióból kimaradna az utolsó sikán is. Az alternatív vonalvezetés itt tekinthető meg.



Az érdeklődés azért is különleges, mert a bizonytalan sorsú Monza helyett nemrég Imolát emlegették a Formula-1-es Olasz Nagydíj következő házigazdájaként – továbbá az is felmerült, hogy a két pálya felváltva rendezne versenyt. Korábban 1980 és 2006 között tartottak Imolában F1-es versenyt, többségében San Marinó-i Nagydíj néven.

Szintén érdekes részlet, hogy a Formula-E eddigi versenyit mind ideiglenes, városi pályákon tartották, Imola lehetne az első állandó aszfaltcsík, ahol a sorozat vendégeskedne. A motorsport.com számos másik jelentkező is érdeklődött a csatlakozásról, de mind nagyvárosok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: