DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Szenzációs csata, Prost-győzelem Miamiban

A Formula-E ismét jelesre vizsgázott: nem volt hiány az előzésekben, az utolsó körökben hárman küzdöttek a győzelemért, Scott Speed pedig szenzációsan mutatkozott be hazai versenyén.

Különösen kevés ideje, mindössze 40 perce – egyetlen összevont szabadedzés és a kvalifikáció egy-egy csoportra szánt része – jutott a Formula-E mezőnyének, hogy megismerkedjen a Miamiban alig néhány órája felhúzott utcai pályával: a legjobban Jean-Eric Vergne alkalmazkodott a körülményekhez, aki hazai versenyén a pole-pozícióba juttatta az Andretti csapatot 1:05-ös körével, Nelson Piquet Jr.-t és Nicolas Prostot maga mögé utasítva. Nick Heidfeld és Karun Chandhok büntetést kapott, a rajtrács végéről kellett indulniuk.

Az első körben Sam Bird átugrotta Prostot és a hetedik helyig visszacsúszó Nelson Piquet-t, a második helyre lépett fel a vezetést megőrző Jean-Eric Vergne mögé. Charles Pic megpördült a legelején. A verseny első szakaszában Bird kitartóan üldözte Vergne-t, fél másodperc körüli különbséget tartott, pozíciócsere azonban nem történt közöttük.

A Le Mans-i győztes Loic Duval, aki csak a rajtrács utolsó pozíciójából indulhatott, a versenyen sokkal harciasabb formába jött, a 11. körben már Bruno Sennát támadta a 13. pozícióért – és az addigi leggyorsabb kört is megfutotta. Valós akció csak a mezőny második részében történt – a tizedik helytől fogva szakadt szét a mezőny.



A 19. körben egy sikertelen kísérlet után Sam Bird átvette a vezetést –a kör végén Jean-Eric Vergne a bokszba hajtott. A dráma a következő körben érkezett: Bird autója kifogyott az energiából és lelassult, bár a bokszig el tudott evickélni. Az autócserék aztán mindent felborítottak: a tovább pályán maradó Daniel Abt, Nicolas Prost és Lucas di Grassi is a bokszutcában hét másodpercet elveszítő Vergne elé értek vissza. Vergne mögé csapattársa, Scott Speed ért fel, Sam Bird a hetedik helyre tért vissza.

A 24. körben Speed ügyes manőverrel megelőzte Vergne-t. Az újonc fokozatosan közelített Abt-Prost-di Grassi hármasára is, míg a pole-pozíciós Jerome d’Ambrosióval és a merész kifékezést bemutató Piquet-vel szemben is elveszített egy-egy helyet.

Öt körrel a vége előtt Scott Speed megelőzte a bajnoki éllovas di Grassit. Az újonc dobogós helyre jött fel, Abttól pedig mindössze egy másodperc választotta el – Prosttal kettejük között. A fiatal német versenyzőnek azonban már csak jóval kevesebb energiaszintje maradt, mint a két riválisnak. Autója láthatóan gyengébb volt a többiekénél: először Nicolas Prost előzte meg lendületből, majd Speed is elhajtott mellette. Az utolsó körben Prost eltalálta a falat, Speed végig lőtávolban volt, de végül 0,433 ezredmásodperccel lemaradt az első helyről. Daniel Abt egészítette ki a pódiumot, d’Ambrosio és Piquet pedig a negyedik-ötödik helyre értek be.

Kivételes dicséret illeti Loic Duvalt, aki az utolsó rajthelyről a 7. pozícióba küzdötte magát. Sam Bird végül a nyolcadik helyig csúszott vissza, Jean-Eric Vergne pedig a versenyt sem tudta befejezni, Stephane Sarrazinhez és Bruno Sennához hasonlóan. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: