DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Ezek a szabályok is változnak idén az F1-ben

Nem az autók kinézete lesz az egyedüli újdonság az új szezonban. Sorra vettük, mi változik a versenyzők minimumtömegétől a rajtbüntetéseken át a gépátvétel megszüntetésétől a kockás lámpáig.

Ha a 2019-es Formula-1-es szabályrendszerről beszélünk, elsősorban mindenkinek az átalakult aerodinamikai előírások jutnak eszébe: egyszerűsödnek az első és hátsó szárnyak, hogy csökkenjen a turbulencia, így könnyebbé váljon az előzés. A szabálykönyvben ennél jóval több változás történik jövőre: az Autosport alapján összegyűjtöttük azokat a pontokat, amelyekről a jelentősebb újdonságok talán elterelték a közönség figyelmét.

Egyszerűbb gumiszabály: Hét keverék, hét elnevezés és hét szín futott 2018-ban. Idén ez öt keverékre és három névre/színre csökken: minden nagydíjon fehér kemény, sárga közepes és piros lágy abroncs áll majd a mezőny rendelkezésére.

Versenyzők tömege: Mióta az autók minimumtömegét a versenyzővel együtt mérik, egy könnyebb pilóta előnyt jelent, mivel ebben az esetben a csapatok szabadabban használhatják a ballasztokat. Mostantól viszont a versenyző és ülése súlyát lemérik a szezon elején, ha pedig nem éri el a 80 kg-ot, a pilótafülkében kell ballasztot elhelyezni. Ennek a változásnak a magasabb és nehezebb pilóták örülhetnek.

Üzemanyaglimit: 105 kg helyett a versenyzők 110 kg-mal rajtolhatnak el a versenyeken, a többletnek köszönhetően szintén jobban odaléphetnek a gázra.

Rajtbüntetések: Az abszurd 30-40 helyes hátrasorolások elkerülése végett találta ki az FIA, hogy legfeljebb 15 helyes rajtbüntetést lehet kiosztani, az ennél nagyobb mértékű büntetést automatikusan rajtrács végére való hátrasorolásra váltják. Amennyiben több versenyzőt is ezzel büntettek, az került előbbre a rajtrácson, aki az első szabadedzésen hamarabb hagyta el a bokszutcát. A gyakorlat rámutatott, hogy az új szabály is abszurd helyzeteket szült, ezért idén a kvalifikáció sorrendje dönt a mezőny végére küldött versenyzők esetében is: ez egyúttal arra is buzdítja őket, hogy ne hagyják ki az időmérőt.



Kockás lámpa a verseny végén: A futam végét nem csupán kockás zászló fogja jelezni, hanem fények is. A múltban többször előfordult, hogy tévedésből nem megfelelő körben intették le a versenyt.

Megszűnik a gépátvétel: A gyakorlatban a csapatok maguk végzik el a nagydíjak előtti technikai ellenőrzést, amely eddig az FIA feladata volt, és autójuk szabályosságáról kötelesek nyilatkozatot tenni 18 órával az első szabadedzés előtt. Az FIA azonban a hétvége folyamán bármikor ellenőrizheti őket.

Felvezető kör a bokszutcai rajtolóknak: Aki a bokszutcából kezdte meg a versenyét, eddig nem teljesíthetett felvezető kört, és ezzel is némi hátrányba került a rajtrácsról indulókhoz képest, akik felmérték a pálya állapotát. Most a bokszutcából rajtolók is megtehetik a felvezető kört, amely végén vissza kell térniük a bokszutcába.

Előzés a biztonsági autó mögött: A korábbi szabály szerint biztonsági autós szakasz után az első safety car vonaltól volt megengedett az előzés. Idén a célvonaltól indulhat a csata.

Olajégetés: A hibrid éra szabályrendszerének egyik kiskapuja a motortérben elégethető üzemanyag volt. Tavaly óta egyre több megkötést vezetnek be, 2019-ben pedig új szabály lesz, hogy a kiegészítő olajtanknak az időmérő során üresnek kell lennie.

Versenyzői felszerelés: A versenyzők biometrikus kesztyűt kötelesek használni, a bukósisakokokra pedig még szigorúbb előírások lesznek érvényesek.

Gyakornokok a garázsban: A csapatlétszám korlátozásának (60 fő) egyik nem kívánt következménye lett, hogy az istállók elzárkóznak a tapasztalatlan személyzet bevetésétől, mivel túl értékessé váltak a helyek. Idén a csapatok hat alkalommal lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokokat vigyenek a garázsba a megszokott 60 fős kereten felül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: