DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sporttörténelem: Robert Kubica visszatér a Williamsszel

A világ szaksajtóján végigfutó hír helyesnek bizonyult: Abu Dhabiban a Williams bejelentette, hogy 2019-es versenyzője Robert Kubica lesz, aki 2010 után tér vissza a Formula-1 színpadára.

Szerdán szinte minden mérvadó autósporttal foglalkozó szaklap lehozta a hírt, amely szerint Robert Kubica megegyezett a Williamsszel, és a következő szezonban a csapat versenyzője lesz az újonc George Russell oldalán. Ahogyan megjósolták, az Abu Dhabi Nagydíj csütörtöki médianapján megtörtént a bejelentés: Robert Kubica a grove-i istállóval versenyez 2019-ben, nyolc év kihagyása után.

A 34 éves pilóta utoljára a 2010-es Abu Dhabi Nagydíjon indult a Formula-1-ben, mielőtt a következő év februárjában súlyos kézsérülést szenvedett egy ralibalesetben. 2017-ben tűnt fel újra F1-es autó – akkor még a Renault – volánja mögött, a Williamsnél pedig a 2018-as pilótaülésnek is esélyese volt, de végül számtalan rajongó csalódására Szergej Szirotkin lett a befutó. Kubicának a tartalékpilóta ülése jutott pénteki szabadedzésekkel és tesztnapokkal, a kispadon töltött szezon után pedig épp az orosz pilótát váltja le.



„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített engem életem ezen nehéz időszakában, az elmúlt években” – idézi a Williams sajtóanyaga a 12-szeres dobogós helyezett és egyszeri futamgyőztes Kubicát. „Nagy kihívás volt az utazás, amellyel végül visszakerültem a Formula-1-es rajtrácsra, de az, ami az elején szinte lehetetlennek tűnt, most kezd kézzelfoghatóvá válni. Izgatottam mondhatom el, hogy a Formula-1-es rajtrácson leszek jövőre.”

„Hálás vagyok Sir Franknak és Claire-nek ezért a lehetőségért. Életem egyik legnagyobb érdeme, hogy jövőre újra az F1-es rajtrácson leszek. Biztos vagyok abban is, hogy a kemény munkával és elkötelezettséggel motiválni tudjuk majd a csapatot, hogy nagy dolgokat érjünk el együtt. Újra köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki támogatott és motivált engem. Végre újra F1-es autót kormánya mögött ülök majd, alig várom, hogy újra versenyezzek.”

Képalá: Rendhagyó páros a Williamsnél: A nyolc év kihagyás után visszatérő Kubica és az újonc Russell

„Elragadtatással jelentem be, hogy Robert versenyzői szerepbe lép elő, hogy George csapattársa legyen 2019-ben. A Williamsnél valamennyiünket teljesen lenyűgöz, mit ért el, és nagy elismeréssel adózunk erős jelleméért és kitartásáért, hogy visszatérhessen a Formula-1-be” – mondta Claire Williams csapatfőnök-helyettes, kiemelve, hogy Kubica tartalékpilótaként való ténykedésének kulcsszerepe volt a döntésben. „A jelen szezon során a színfalak mögött rendületlen volt, és a Williams biztos, nagy tisztelettel övezett csapattagjává vált. Elszántsága figyelemreméltó, és a Williamsre jellemző küzdőszellem sajátja. Az a stabilitás, amit Robert fellépése jelent, fontos lépcsőfoka lesz küzdelmünknek, amellyel a mezőny elejére akarunk visszatérni” – beszélt a jelenleg konstruktőri utolsó Williams nagy tervéről a csapatfőnök-helyettes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: