DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Mostantól az új kihívások fognak éltetni

Fernando Alonso számára sem a Formula-E, sem a ralizás nem opció a Formula –1-es visszavonulását követően. A spanyol kétszeres világbajnok szerint ugyanis vannak olyan kategóriák, amelyekhez még ő sem ért.

Fernando Alonso augusztus közepén jelentette be, év végén visszavonul a Formula–1-ből. Azóta pedig mindenkit az foglalkoztat, hol folytatja tovább a spanyolok kétszeres világbajnoka. Szingapúrban a RaceFans kérdésére elmondta, a 2019-es szezonjának kidolgozása még folyamatban van, három WEC-versenyen viszont már biztosan ott lesz. A Mclaren versenyzője ugyanis nem titkolja: az F1 után olyat szeretne elérni, amit előtte egyetlen versenyzőnek sem sikerült. A kétszeres világbajnok ugyanakkor azzal is tisztában, nincs meg minden motorsport-kategóriához a szükséges ismerete és tehetsége. 

„A motorsport naptárában vannak olyan versenyek, amiknek elég nagy presztízsértéke van. Az viszont, hogy mindegyikben domináns légy egy lehetetlen célkitűzés, mert minden kategóriában vannak olyan pilóták, akik egész életükben ott versenyeztek, ezért ismerik az autókat, a versenypályákat, éppen ezért ők az ezekhez szükséges képességeiket fejlesztik” – mondta Alonso. – „Ha le akarod győzni őket, akkor azt egy teljesen más háttérrel, filozófiával és vezetési stílussal kell megtedd, miközben a motorsportról alkotott képed is teljesen más. Azt hiszem, ez a legnagyobb kihívás, ami az elmúlt hónapokban foglalkoztatott, és ezért is érzem úgy, eljött az ideje annak, hogy más szériákban is kipróbáljam magam.”



Alonso korábban már azt is elhintette, 2019-től valószínűleg az IndyCar felé veszi az irányt, ahol elsősorban az indianapolisi 500 mérföldes versenyt szeretné megnyerni. Arra a kérdésre viszont, hogy a ralizás is szerepel-e a listáján, a spanyol egyértelműen nemmel válaszolt. „Tudom, hol vannak a határaim, és azt is tudom, hogy a ralihoz nincs tehetségem. De talán a Bathurst 1000-et azért kipróbálnám.”

A spanyol pilóta szerint ugyanis annak ellenére, hogy a Formula–1-et tartják a motorsport csúcsának, a száguldó cirkusz valójában egy nagyon szűk és kicsi világa az autó- és motorsportnak.

„Sokan azt hisszük, hogy az F1-ben eljutottunk a csúcsra. Aztán elmész egy másik kategóriába, és ott azt sem tudják, hogy ki vagy” – mesélt tapasztalatairól Alonso, hozzátéve, hogy éppen ezért próbál meg minél több versenyt felfedezni a következő években.

A 2014-ben indult Formula-E viszont a ralihoz hasonlóan egyelőre nem szerepel a listáján, annak ellenére sem, hogy Alejandro Agg, a széria tulajdonosa Monzában megpróbálta elcsábítani a spanyolt.

„A Formula-E még egy viszonylag új versenysorozat, ezért nem is gondolkodtam azon, hogy ott szeretném folytatni. Nincsenek meg a tradicionális nagy versenyei, nagy helyei, még nem történnek olyan nagy dolgok ott, éppen amiatt, mert még annyira fiatal kategória” - érvelt Alonso, ellenben teljesen mégsem zárta ki a lehetőségét annak, hogy egyszer mégis kipróbálja az elektromos autók versenyét.

„Mostantól ezek az új kihívások fognak éltetni, az olyan dolgok, amik jobb versenyzővé, jobb emberré tehetnek. És nem csak azért, hogy szórakozzak és versenyezzek, hanem azért is, mert szeretném, ha a nevem fennmaradna a motorsport történelmében” – mondta Alonso. – „Ha egyszer meghódítottad a Formula–1-et, ha már jó néhány éve a mestere vagy, akkor eljön az az idő is, amikor már más kategóriák is izgalmassá válnak.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: