DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mick Schumacher lehet a Red Bull következő nagy F1-es dobása

Vajon mi lesz a 2019-es szezon legszürreálisabb pilótamozgása? Raikkönen a Sauberben? Kubica visszatérése? Most felmerült egy újabb opció: ha az érdekek találkoznak, akár már jövőre az F1-ben lehet Mick Schumacher.

Michael Schumacher 19 esztendős fia senki által nem várt módon fordított sorsán és megítélésén az elmúlt hetekben: azt követően, hogy másfél szezonon keresztül a dobogóra való feljutás is nehezen ment neki a Formula-3-as Európa-bajnokságban, idén nyáron rátalált a helyes útra, és elképesztő sorozatot kezdve az elmúlt tíz futamából hatot is megnyert, ezzel hirtelen a kategória bajnoki versenyfutásába katapultálva magát, ahol már csak három pont a lemaradása a tabellát vezető Dan Ticktum mögött.

A Motorsport olasz kiadása most arról ír, hogy a kis Schumacher formajavulása máris új kapukat nyitott meg számára, és hirtelen akár már jövő évi Formula-1-es debütálása is elképzelhetővé vált, amely gondolattól néhány héttel ezelőtt még nagyon távol álltunk. A hírek szerint a Red Bull tehetségnevelő programját irányító Helmut Marko is szemet vetett a németre, akivel már az első kapcsolatfelvétel is megtörtént.

00118016_435



A Red Bull az F1-es mezőny legnagyobb tehetségvadászának hírében áll, ám jelenleg mégis válságos időszakát éli juniorprogramja, hiszen nincs kéznél olyan feltörekvő tehetség, akit szükség esetén azonnal beültethetnének a Toro Rossóba. Márpedig az idei szezon végén nagyon is előáll a szükség esete, hiszen Pierre Gasly az anyacsapathoz távozik, és Brendon Hartley maradása is kétséges, tehát biztosan keríteniük kell valakit Markóéknak, így merülhetett már fel olyan korábbi pilótáik visszatérésének híre, mint Danyiil Kvjat és Sebastien Buemi.

Sajátnevelésű fiataljaik közül Dan Ticktum halad a legjobb úton az F1 felé, és éppen ő az, aki jelenleg vezeti az F3 Eb tabelláját Schumacher előtt. Ám ha a brit meg is nyeri a bajnokságot, a korábbi erős eredmények híján akkor is csak az ezért járó 30 szuperlicenszponttal fog rendelkezni, azaz nem lesz meg neki a 40 érdempont, ami a Formula-1-es debütáláshoz elengedhetetlen. Ezért kezdett el a Red Bull szimatolni a saját pilótájának ellenfele, Schumacher iránt, aki jobb helyzetben van ebből a szempontból.

Mick Schumacher tavaly még gyengélkedett az F3-ban, ám 2016-ban két Formula-4-es sorozatot, az olaszt és a németet is a tabella második helyén zárta, amelyekért egyaránt 10-10 licenszpont ütötte a markát. Rendelkezik tehát már hússzal az elmúlt hároméves periódusból, így ha idén az F3-ban az első három között végez, amire immár nagyon jó esélye van, akkor összejön számára a 40 pont, és akár már 2019-ben lehetősége lesz bemutatkozni a Formula-1 rajtrácsán, ami egy egészen szenzációs és érzelemdús fejlemény lenne.

Azt persze egyelőre nem tudni, hogy a Red Bull hajlandó lenne-e az apja miatt rendkívül nagy nyomás és médiafigyelem mellett ténykedő kis Schumacherrel is átugrani egy-két lépcsőfokot, és Max Verstappenhez hasonlóan idejekorán az F1-be vinni őt. Egyelőre persze még szerződéskötésről sincs hír az energiaitalosok pilótaprogramja és Schumacher között, és a felek sem nyilatkoztak az ügyben. A 20. életévét csak jövő márciusban betöltő versenyző mindenesetre eddigi megszólalásaiban mindig nagyon óvatosan beszélt a királykategóriába való feljutásról, és alighanem ő maga is a Formula-2-be való fellépésre tekint reális célkitűzésként 2019-re.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: