DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A második erő is lehetett volna a Red Bull

„Nincs első számú versenyzőnk” – többek között erről is beszélt az F1 hivatalos oldalának adott interjújában Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója.

Mára szinte minden Formula-1 néző tudja, milyen eredmények fűződnek az RB13-hoz. Értékelte az hullámvölgyekkel és győzelmekkel övezett évüket Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, Adrian Newey, a baljós kódjelű autó vezető tervezője, továbbá a két versenyző, Daniel Ricciardo és Max Verstappen is. Most Helmut Markón a sor.

„Rosszul kezdődött az évünk. Korrelációs problémáink voltak, ami arra késztetett minket, hogy versenyképtelen kasznival kezdjük a szezont. Az európai szakasztól, Barcelonától változtattunk, és Budapest után már olyan versenyképes kasznival rendelkezünk, mint amilyet megálmodtunk. Nyugodtan mondhatom, hogy időnként kiemelkedően szerepelt. Nem titok, rengeteg megbízhatósági gondja volt a motornak, ami gátolta a további fejlődést. A versenyzőink közül (Daniel) Ricciardo kicsit küszködött az év első felében, aztán alkalmazkodott, és alkalmanként ugyanolyan gyors volt, sőt, néha gyorsabb is, mint Max (Verstappen). Meglátásom szerint mindkét versenyzőnk fejlődött az utóbbi szezonban. Egyre magasabb szintre hajtották egymást, remélhetőleg jövőre elérik a legmagasabb szintet is. A körülmények hatására, vagy nevezzük balszerencsének, több mint tíz kiesésünk volt. Ez a kiemelkedő eredmény magáért beszél. Mindkét bajnokságban sokkal előrébb végezhettünk volna. Valószínűleg a második helyen.”

00117006_254



Az osztrák tanácsadót többször érte az a vád, hogy nyíltan Verstappen felé húz a Red Bull két versenyzője közül. Igyekezett tisztázni magát: „Nem preferálom jobban, viszont legtöbbször ő volt a gyorsabb az időmérőkön. Hét kieséssel nem volt sétagalopp éve, és néha nagyon lenn volt a hangulata. Meredek tanulási folyamaton van túl. Sikerült erősebben kijönnie a helyzetből, aminek két győzelme a bizonyítéka. Nincs első számú versenyzőnk. Mindketten egyforma bánásmódot kapnak, és versenyezhetnek egymással. Mindig a gyorsabbat szeretem közülük!” – tette hozzá nevetve.

Nem maradhatott ki értékeléséből a Red Bull fiókcsapata, a Toro Rosso sem. Autó, versenyzők, teljesítmény, és persze a nehéz körülmények: „A Toro Rosso egészen jól nyitott, aztán hihetetlen megbízhatósági gondjaik támadtak. Az autó fejlesztése sem úgy haladt, ahogy kellett volna. Immár a következő évre és a Hondával való együttműködésükre fókuszálnak, a bejelentés óta minden erejüket arra fordítják. A versenyzőik? Akikkel nekivágtak az évnek, elmentek a végére. (Carlos) Sainz kölcsönben a Renault-nál, Kvjat is távozott, tehát az év közepén tiszta lappal kellett kezdeniük. (Pierre) Gasly és (Brendon) Hartley a körülmények ellenére nagyon jól teljesítettek. Jó hír Brendonnak, hogy többet nem kell oda-vissza ugrálnia a Porsche és az F1 között. Biztosan merem állítani, hogy igazán ígéretes felállása lesz jövőre a Toro Rossónak.”  

00117016_277

A Toro Rossónak még sosem volt olyan koros újonca, mint a Kvjathoz képest könnyű esetnek látszó Hartley. Vajon ő tűnt legjobbnak az elérhetőek közül? Miért nem választottak a híres utánpótlásukból? Marko erre így felelt: „Miért ne lehetne érett újoncunk? Mivel éppen nem volt felkészült junior versenyzőnk, szétnéztünk. Ami azt illeti, Brendon húszévesnek néz ki, talán tinédzserként is eladhatnánk. Valóban kilóg a sorból, teljesen más történet az útja, de elégedettek vagyunk vele.”

Szóba került az idei év egyik rejtélye: miért tört meg Danyiil Kvjat a nyomás alatt, hogy egyik futamról a másikra elküldjék az egész Red Bull családból? „Sajnos nem tudjuk, talán mert nem tudtuk kigyógyítani belőle. Első F1-es évében igazi reménységnek számított, gyakran gyorsabb Ricciardónál is, pont ezért kerülhetett át a Red Bullba. Majd hirtelen minden visszájára fordult nála. Több esélyt is kapott tőlünk, azonban nem tudta kihasználni a benne rejlő potenciált. Néha így megy.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: