DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen a szezonjáról: Nem így képzeltem

Értékelte 2017-es évét a Ferrari finn pilótája: messze volt teljesítménye attól, amit elképzelt – ő is bajnoki címért akarna harcolni. Beszélt arról is, mire lenne szüksége, hogy futamot nyerjen.

Újracsatlakozása negyedik évét teljesítette a Ferrarinál Kimi Raikkönen, az SF70H pedig azóta a legversenyképesebb autó volt, amely rendelkezésére állt. Eredményei minden tekintetben jobbak az előző három szezonnál – több pontot, dobogós helyet szerzett, Monacóban pedig 2008 óta először kvalifikált pole-pozícióba –, a győzelem azonban változatlanul hiányzik eredménylajstromából, és a Sebastian Vettelhez viszonyított három bajnoki helyezés hátrány, valamint több mint száz pont lemaradás is jelentős. Az utolsó verseny, az Abu Dhabi Nagydíj előtt arra kérték Raikkönen, értékelje szezonját:

„Messze van attól, amit elképzeltem, de végül itt végeztünk” – mondta Raikkönen Abu Dhabiban csütörtökön a motorsport.com-nak. Egy erős versennyel a bajnoki negyedik helyezett Daniel Ricciardót még megcsípheti, így legalább nem végezne előtte a másik Ferrarin és két Mercedesen kívül egy Red Bull is. „Így megy ez. Egy verseny még hátravan, megpróbáljuk a legjobban teljesíteni. Aztán pedig, nyilvánvaló, kezdődik a következő év, amely során megpróbálunk sokkal jobban szerepelni.”



A 38 éves pilóta elismerte, nem boldog, hogy csapattársa az összetett elsőségért és futamgyőzelmekért harcolt, míg ő jóval szerényebb eredményeket gyűjtött csak: „Nyilván én is azért vagyok itt, hogy próbáljak versenyeket és bajnokságokat nyerni, így a helyzetem távol áll az ideálistól. De ez lett belőle. Együtt tudok élni vele, de nem ezért vagyok itt. Nagyon gyengén kezdtünk az év elején, egyáltalán nem ott, ahol lennünk kellett volna. Azóta sokkal jobban szerepeltünk, de túl sokszor kiestünk, és azt a kezdést igazán sosem hevertük ki”

Mi hiányzott a futamgyőzelemhez? „Azt hiszem, ez sok dolog kérdése. Ha könnyű lenne, mindenki nyerhetne. De sok minden kell hozzá, apró dolgok. Több autó nagyon közel van egymáshoz a versenyek során, az egyes hétvégéken a kis részletek számítanak. Gyorsabbnak kell lennünk, és gyakrabban, mint most. Pozícióba kell kerülnünk, onnantól fogva pedig remélhetőleg egyes történések a mi malmunkra hajtják a vizet. Ezzel próbálkozunk a hétvégén és majd a jövő év folyamán is” – mondta Raikkönen, aki hét második vagy harmadik helyezést szerzett idén, a legutóbbi három futam mindegyikén dobogóra állt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: