DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas: Ha nem győzünk, miért vagyunk itt?

Fiatal csapathoz mérten erős eredményeket ér el a Haas, a csapattulajdonosból azonban kibukott fő vágya: kisebb istállóként is esélyes akar lenni alkalmanként a győzelemre. Máskülönben nem látja értelmét az F1-es szereplésnek.

A Formula-1-es rajtrácsra 2016-ban csatlakozó Haas újonc istállóként kiváló eredményeket szerzett, második szezonjában azonban a vezetést már elkezdte foglalkoztatni a gondolat, mennyi ideig elfogadható erős középcsapatnak maradni, és mikor jön el az idő komolyabb helyezésekben, győzelmekben gondolkodni. Valljuk be, a Haas ettől jelenleg rendkívül messze áll: ezt a csapattulajdonos Gene Haas is elismeri, azonban meggyőződése, hogy egy alakulat azért szerepel a Formula-1-ben, mert fennállása során valamikor nyerni akar.

„A nézőpontom szerint ezt a jelenlegi lemaradást nem tudjuk lecsökkenteni. Figyelembe véve jelenlegi erőforrásainkat és ismereteinket lehetetlen feladatnak tűnik” – beszélt Haas először az élcsapatokhoz viszonyított különbségről. „A top három csapat kvázi autógyártó, ők készítik a teljes autót, így jobban ki is tudják ismerni. Mi mindig valamekkora hátrányban leszünk a gyártókhoz képest.”



„Én úgy vélem, szükség van bizonyos véletlenszerűségre ebben a sportban, amikor egy hátul levő csapatnak is van hébe-hóba esélye a győzelemre. Nem minden versenyen, de ha sosem nyerhetsz ebben a sportban, akkor nem is lesz igazán sport” – fejtette ki az amerikai milliárdos a vágyott forgatókönyvet. 2013 első versenye óta (melyen a Lotus győzött) három csapat nyert meg minden nagydíjat: a kisebb istállók azt szeretnék, hogy legalább időnként becsússzon egy kívülálló győztes.

„Kétségtelen, hogy elkötelezettek vagyunk a Formula-1 iránt. De ha sosem lesz esélyünk nyerni, tényleg meg kell kérdeznem, miért vagyunk itt. Azt hiszem, minden csapat szeretne legalább valamennyi lehetőséget az alkalmankénti futamgyőzelemre, üzemanyagstratégiával vagy más alternatív módon. A különbség azonban jelenleg akkora, hogy nem látom módját, hogyan tudnánk közelebb kerülni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: