DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagyon ambiciózus 2018 előtt a Williams

Noha remek monzai teljesítményével megőrizte ötödik helyét a tabellán, a grove-i F1-es alakulat mindent meg akar tenni azért, hogy megtartsa pozícióját - jövőre pedig el akarja kerülni, hogy hasonló helyzetbe kerüljön

A 2014-es szabályváltozások egyik legnagyobb nyertese a Williams lett, a csapat ugyanis egymás után kétszer is harmadik helyet szerzett a konstruktőrök között, noha előtte több mint egy évtizedig az első három helyen kívül végeztek. Ezért jelentett csalódást számukra, amikor tavaly nem csak a Mercedes-Ferrari-Red Bull trió, hanem a Force India is beférkőzött eléjük, ráadásul idén ugyanez a forgatókönyv.

Hiába az újabb változás, a csapat 2017-re sem tudott felpörögni, a leosztás pedig ugyanaz, mint egy évvel előtte, azzal a különbséggel, hogy most már nem a negyedik hely megszerzéséért, hanem az ötödik megtartásáért harcol a Toro Rosso, a Haas és a Renault előtt. A szülési szabadságra vonuló csapatfőnök-helyettes, Claire Williams úgy véli, a holtszezonban érkezett Paddy Lowe hatalmas segítség a gárdának.



„Ahogyan azt egy hasonló kaliberű embertől várni lehet, Paddynek is vannak tervei” - idézte Williamst a GPUpdate.net. „Amióta csatlakozott hozzánk, teljes körű elemzést végzett a gyárban, de a versenycsapat működése terén is, annak érdekében, hogy megértse, melyek a gyengeségeink. Ezen végigmentünk az igazgatótanács tagjaival, most pedig azon gondolkozunk, hogyan fordítsuk az erőforrásainkat 2018-ra, amikor is ki tudjuk javítani ezeket a hibákat.”

„Úgy vélem, hogy ezek közül sok a tavalyi év közepén jelent meg, és nem kezdhetünk el egy újat addig, amíg ezek jelen vannak. Teljes mértékben megbízunk Paddy-ben, de több más szakembert is munkába állítottunk mellette, például Dirk de Beer lett az aerodinamikai részlegünk vezetője. De amint mondtam, nem lehet még egy olyan évünk, mint az idei.”

Williams hozzátette, hogy mivel az ötödik hely megtartása a legfontosabb számukra, eddig nem gondolkoztak 2018-as versenyzői felállásukon. „Szerintem egyértelművé tettük, hogy a konstruktőri bajnokságra koncentrálunk, hiszen meg kell tartanunk az ötödik helyet. Úgy gondolom, sajnos nem fog sikerülni csökkenteni a távolságot az előttünk lévőhöz képest, de több csapat is van mögöttünk, akik nagyon szeretnének megelőzni minket, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak. Sokkal fontosabb a pályán mutatott teljesítményünk, mint hogy energiát pazaroljunk a 2018-as felállás véglegesítésére.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: