DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Red Bull eladja a Toro Rossót?

Ha a Liberty Media valóban élhetőbb környezetet varázsol az F1-ből, az megnövelheti a potenciális érdeklődők számát - a Red Bull pedig megfontolná, hogy mihez kezd a Toro Rossóval.

Noha időről időre felbukkannak kétes hátterű üzletemberek a Forma-1 körül - elég csak Zoran Stefanovicra gondolni -, és néha az autógyártók is belengetik, hogy gondolkoznak a száguldó cirkuszba való belépésen, a közeljövőben nem várható komoly csatlakozó a sportágban. Persze a sportág többségi tulajdonosa, a Liberty Media mihamarabb szeretne ezen változtatni - a pénzdíjak újraelosztása és a versenyképes környezet megteremtése kulcsfontosságú lehet az érdeklődés felkeltése érdekében.



Ha valaki valóban fontolgatja a belépést, egy aktív csapat felvásárlása is opció lehet, ahogyan azt a Red Bull tette a Jaguarral és a Minardival 2004, illetve 2005 végén. A faenzai alakulatból hamar az energiaitalosok tehetséggyára lett, de miután az FIA betiltotta az ügyfélautók használatát, a Toro Rossónak a saját lábára kellett állnia. Manapság 350-en dolgoznak a csapatnál, alig több, mint 100 millió euróból, James Key technikai igazgató pedig remek csapatot hozott össze maga köré - így érthető, hogy vonzó az érdeklődők számára.

„Attól függ, hogy a Red Bull hogyan látja a dolgot” - nyilatkozta Franz Tost csapatfőnök a Motorsport-Totalnak a gárda eladásáról. „Akkoriban a Red Bull és Dietrich Mateschitz négy egyforma autót akart látni annak érdekében, hogy maximálisan kihasználja az együttműködésünket a Red Bull Technologyn belül. 2009-ben azonban, a szabályváltozások után a saját utunkat kellett járnunk, azóta pedig teljesen a magunk feje után megyünk - teljesen függetlenek vagyunk a Red Bull Technologytól.”

Persze a két csapat között jelenleg is van együttműködés, ám a szabályok által meghatározott kereteken belül. „Jövőre megkapjuk a Red Bull váltóját, ahogyan a hátsó felfüggesztést is - mindent, amit a szabályok lehetővé tesznek” - mondta Tost. „Aztán csakis a Red Bulltól függ, hogy két csapattal akarják-e folytatni, hogy el akarják-e adni a csapatot, vagy sem, a döntés pedig Dietrich Mateschitz kezében van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: