DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A többi csapat szerint is a Mercedes dobta a legnagyobbat

A rajongók jelentős részének a Mercedes W08 nyerte el legjobban a tetszését az új generációs autók sorából. A McLaren szakembere elmondta: a modell mérnöki szemmel is kiemelkedő a többi közül.

A McLaren sorban a hetedikként mutatta be 2017-es versenygépét a hét folyamán, ezért megkérdezték a csapat vezető mérnökét, Peter Prodromout, melyik tűnik közülük a legütőképesebbnek. „Az autó, amely a legnagyobb hatást tette rám eddig, az a Mercedes. Egyértelmű, hogy rengeteg munkaórát fektettek ebbe az autóba. Kiemelkedik a többi közül” – vélekedett az aerodinamikai szakember.

A Mercedes hátsó fertályán felbukkant egy különleges újítás is, a T-szárny, amely a többi csapat által alkalmazott cápauszonyt helyettesítette (igaz, a hírek szerint a teszten a Mercedesre is felkerül a motorborítás nyúlványa). A Mercedes után bemutatkozó Ferrari az uszonyt és T-szárnyat ötvözte. Prodromou szerint benne van a pakliban, hogy a McLaren is kipróbálja ezt a megoldást.



„Ami a nagy meglepetéseket illeti, még nem láttunk semmit, amely alapján azt gondolnánk, van egy nagy lyuk a szabályokban. Egy kisebb tette lehetővé ezeket a T-szárnyakat, melyeket mi is vizsgálunk” – mondta a szakember.

A McLaren műszaki igazgatója, Tim Goss arról beszélt, hogy egy előírás, melyet a mérnökök ’R75’-nek neveznek, korlátozza az autóra telepíthető elemek és szárnyacskák mennyiségét a pilótafülkétől a hátsó kerekek vonaláig, ezért a fejlesztések elsősorban az autók elején és oldaldobozainál fognak megjelenni.

„Ha megnézzük az eddig bemutatott autókat, akkor két-három csapatot találunk, beleértve minket is, akik nagy hangsúlyt fektettek erre a területre” – mondta Goss. „Jelenleg kissé vakon megyünk előre, tesztelés nélkül. Ha pályára tudjuk vinni az autót, akkor majd jobban megismerjük, hogyan működik a gép és az aerodinamika a való életben. Látjuk majd a többi autót, ahogy ők is a miénket, a megoldásaikból pedig szintén tanulhatunk. A tanulási görbe egy ideig mindenki számára meredek lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: