DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Szinte biztos, hogy vitával fog kezdődni a szezon Melbourne-ben

Egyelőre annyi biztos, hogy minden bizonytalan a felfüggesztések körüli viták miatt: a Force India technikai igazgatója szerint politikai szempontból nem lesz sétagalopp az F1-es Ausztrál Nagydíj.

A holtszezon egyik kevésbé emlegetett, ám annál fontosabb diskurzusa a Mercedes és a Red Bull által készített trükkös felfüggesztések voltak, melyeket a Ferrari szabálytalannak tartott, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség eddig engedélyezte használatát. Andy Green, a Force India technikai igazgatója úgy véli, könnyen lehet, hogy a kérdéses elemek miatt óvások történhetnek az Ausztrál Nagydíjon. „Igen, szerintem biztosan meg fog történni” – nyilatkozta a szakember csapata új autójának bemutatóján, azt azonban cáfolta, hogy a Force India is be fog szállni a vitába. „A háttérben maradunk, meglátjuk, hogyan alakul a helyzet, aztán pedig reagálunk rá, ahogyan azt normális esetben tennénk.”



Green elmondta, hogy a silverstone-iak saját hidraulikus rendszert fejlesztettek ki, mely még az FIA jóváhagyására vár. „Már egy ideje tesztelünk többféle koncepciót, és mindnek van előnye. Egyelőre meg akarjuk várni, hogyan teljesítenek az új abroncsok, milyen egyensúllyal rendelkeznek, hol vannak a gyengeségeik, melyeket aztán mechanikai megoldással orvosolhatunk. Erre várnunk kell addig, amíg az autó pályára nem lép, és reméljük, hogy az FIA szolgál némi útmutatással számunkra azt illetően, hogy mi a megengedett, mert szükségünk van rá. Jelenleg túl nagy a homályos terület.” Amikor arról kérdezték a szakembert, hogy igazságtalan lenne most szabálytalannak nyilvánítani a Mercedes és a Red Bull megoldását, így válaszolt: „Hogy igazságtalan lenne-e? A szabály az szabály.”

A technikai igazgató szerint a Forma-1 szabályalkotói elvétették annak a lehetőségét, hogy már korábban tisztázzák a felfüggesztések paramétereit, és hogy akkor szabálytalannak minősítsék a kérdéses alkatrészeket, amikor azokat kifejlesztették. „Egyértelmű, hogy nagyobb tisztánlátást szerettünk volna a felfüggesztések körül látni” – mondta a brit. „Ez csak szükségtelenül felkavarta az állóvizet, szerintem nem tesz jót a show-nak. A rajongók nem értik a különbségeket, ráadásul nagyon összetett – és drága – rendszerekről van szó. Elhanyagolható előnyt jelentenek jelentős költségek árán. Jobban örültem volna neki, ha már csírájában elfojtjuk az egészet, és nem jutunk el idáig” – mondta Green.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: