DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Bottas csak átmeneti megoldás a Mercedes számára?

A finn F1-es pilótát hatalmas örömmel fogadták Brackley-ben, ahol ő is nagy ambíciókkal várja az új kalandot, ám a bejelentés elsiklott egy tény felett: szerződése időtartamáról.

A Mercedes nagy csinnadrattával jelentette be 2015-ben, hogy három évvel meghosszabbították Lewis Hamilton szerződését, és tették ugyanezt a tavalyi Magyar Nagydíj pénteki napján Nico Rosberg esetében, aki szintén 2018 végéig írt alá az Ezüstnyilaknál. A világbajnok visszavonulása remekül példázta, hogy egy szerződés sincs kőbe vésve, mégis érdekes, hogy a Mercedes nem kívánja nyilvánosság elé tárni a Valtteri Bottasszal kötött megállapodás vonatkozó részleteit.

Mindenki előtt ismert, hogy nem a finn szerepelt a brackley-iek kívánságlistájának élén, hanem Fernando Alonso és Sebastian Vettel, ezért nem lenne meglepő, hogy a Williamstől elcsaklizott pilótát csak egy évre szeretnék magukhoz kötni, amíg az említett két világbajnok elérhetővé nem válik.

Abból a szempontból is meg lehet érteni a Mercedes álláspontját, hogy Bottas hiába bizonyította képességeit, még nem adatott meg számára a lehetőség egy topautóban való versenyzésre, így 2017 kvázi arról is szólhat számára, hogy meggyőzze munkaadóit szolgálatai hosszabb távon történő igénybevételéről. Aztán ott vannak a szélárnyékban várakozó Mercedes-tehetségek, a karrierjét a Force Indiánál folytató Esteban Ocon, valamint a Sauberhez igazoló Pascal Wehrlein is – ebből a szempontból könnyű azt hinni, hogy Bottas csak átmeneti megoldást jelent a címvédő számára.



Egészen más a helyzet azonban, ha megnézzük, mekkora erőfeszítésbe telt a Mercedesnek, hogy megszerezzék a finnt korábbi csapatától: a Rosberg által elindított lavinában a brackley-iek mellett részt vett a Williams és a Sauber is, a Bottas-Felipe Massa-Wehrlein hármas szerződéses ügyeinek végére pedig nem egyik pillanatról sikerült pontot tenni, még akkor sem, ha hetek óta sejteni lehetett a végkifejletet.

Már Rosberg bejelentését követően – az elérhetetlen Alonso és Vettel mellett – két megvalósítható opcióval számolt a Mercedes: Wehrleinnal és Bottasszal. A tavaly Manornál debütáló német ellen szólt tapasztalatlansága, a finn azonban tökéletesen illeszkedik a Mercedes pilótapolitikájába: már bizonyított, gyors, és kellően sikeréhes, hiszen eddig nem kapott képességeinek megfelelő autót kezei közé. Ráadásul a csapaton belüli béke sem utolsó szempont, különösen az utóbbi három év történéseit követően: képzeljük csak el, milyen ádáz csata zajlott volna az olyan érzelmes versenyzők, mint Vettel és Alonso, valamint Hamilton között!

Persze nem lehet kizárni, hogy Bottas meglepi új csapattársát, az előjelek azonban bíztatóak a Mercedes számára. A Motorsport.com szerint az, hogy egy, kettő, esetleg három évre szerződött Brackley-be, keveset számít, hiszen ha 2017-ben alulmúlja a várakozásokat, a „keselyűk” így is, úgy is körözni fognak felette, hogy 2018-tól lecsapjanak ülésére. A siker sikert szül, és nincs jobb hely képességei bizonyítására, mint az elmúlt évek egyeduralkodója, egy háromszoros világbajnokkal az oldalán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: