DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Brawn hosszan méltatta Jenson Buttont

A saját néven futó csapatával 2009-ben bajnoki címet nyerő Ross Brawn szerint a visszavonuló Jenson Button az egyik legjobb, akivel valaha is együtt dolgozott.

Ross Brawn 2007 végén valóságos megváltóként érkezett a Hondához csapatfőnökként, ám a 2008-as szereplésre nem volt komoly befolyása. A japán gyártó egy ideig biztosan verte a fejét a falba, ugyanis a csapat katasztrofális szereplést nyújtott abban a szezonban, egy évre rá viszont, amikor kivonultak a Forma-1-ből, az általuk megtervezett, Mercedes-motorokkal felszerelt gépből világbajnok lett. A Brawn GP a sportág történetének egyik legnagyobb sikersztorija, és ez a csapat volt az is, amely végérvényesen az élmenők közé lőtte az addig csak örök reménységnek számító Jenson Buttont. A brit világbajnoki címéhez nagyban hozzájárult, hogy az első hét futamból hatot meg tudott nyerni, a szezon későbbi szakaszában pedig okosan osztotta be a megszerzett előnyt, így már egy futammal az évadzáró előtt megszerezte titulusát.



Brawnnak év végén le kellett mondania a McLarenhez távozó brit szolgálatairól, ám a mai napig boldogan emlékszik vissza az együtt töltött időszakra. „A legtöbb pilótánál csendesebb, és csapaton belül is a kevésbé agresszívabb személyiségekhez tartozik” – nyilatkozta a szakember a BBC Radio 5-nak Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal összehasonlítva honfitársát, akikkel szintén együtt dolgozott karrierje során. „Nagyon nagy tehetséggel van megáldva, én pedig mindig csodálója voltam Jenson képességeinek és hozzáállásának. Mindezek mellett nagyon őszinte pilóta volt, soha nem tartozott azok közé, akik kifogásokat kerestek.”

„Amikor úgy érezte, hogy nem végzett jó munkát, őszintén elmondta, emiatt pedig nagyon nagy támogatottsága volt csapaton belül, hiszen a munkatársak valósággal utálják, ha valaki nem ismeri el a hibáit, viszont mindenki másra mutogat. Nagyszerű idő töltöttünk együtt, a legjobbak közé tartozik – élveztem a vele való közös munkát” – tette hozzá Brawn, aki nemrég azt is elmondta, hogy egyáltalán nem lepte meg a Mercedes relatív sikertelensége a 2010-ben a brackley-i istálló bajnoki címei után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: