DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ricciardo csapatfőnök lehet a jövőben?

Saját gokartcsapata alapján azt hihetnénk, hogy az ausztrál F1-es pilótának csapatvezetői ambíciói vannak versenyzői karrierje után, most pedig elmondta, hogy valóban pályázik-e Christian Horner székére.

A 27 éves Daniel Ricciardo most kezd elérni pályafutása csúcsára, és jelenleg úgy tűnik, hogy a 2020-as évek közepéig simán versenyképes fog maradni, ha az alatta lévő technika is úgy akarja. Bár még messze a visszavonulás, sokan már karrierjük alatt elkezdenek dolgozni jövőjükön (lásd Lewis Hamiltont), Ricciardo pedig 2014-ben alapított saját gokartcsapatával máris beszállt a versenyző-menedzsmentbe. Az ausztrálnak F1-es teendői mellett nem sok ideje van, hogy nevét viselő gépek küzdelmeit folyamatosan a helyszínen kövesse figyelemmel, de a világbajnokság bahreini fordulóján első alkalommal ott volt, hogy személyesen is bátorítsa „fiait.”



„Szeretnék gyakrabban is részt venni a versenyeken, de így is folyamatosan kapcsolatban állok a csapat tagjaival” – idézte Ricciardót a Motorsport.com. Bár a csapatvezetői döntésekbe többször is beleszól, a munka nagy részét menedzsereire bízza. „A színfalak mögött én is segítek néha” – tette hozzá az idei F1-es szezont harmadik helyen záró pilóta. „Amikor a csapattal voltam nemrég, nem csak meglátogattam őket, és azt néztem, hogyan néz ki a nevem a gokartokon, hiszen komolyan veszem a projektet. „Nagyon érdekel, hogy a versenyzők mit gondolnak a gokartokról, kíváncsi voltam a véleményükre, hogy mit lehetne még jobbá tenni.”

Amíg azonban megteheti, Ricciardo a háttérben szeretne maradni, de csapata alapján felvetődik a kérdés, hogy vajon nagyban is gondolkozik-e? „Az még nagyon messze van” – mondta az ausztrál, aki egy darabig még biztosan a versenyzésre szeretne összpontosítani, de nem zárja ki a folytatás lehetőségét: „Egyelőre apró lépésekkel haladok előre.” A közelmúltból negatív, és pozitív példák is akadnak arra, hogy mire ment egy volt F1-es pilóta csapatfőnökként. Alain Prost projektje néhány év után csődöt mondott, Jackie Stewart istállója mihelyst sikeres lett, felvásárolta a Ford, Aguri Suzukinak pedig hiába volt meg a Honda támogatása, anyagi okok miatt be kellett zárnia a boltot. „Nem biztos, hogy elég okos vagyok hozzá” – elmélkedett Ricciardo a csapatvezetői babérokról, ami viszont gokartcsapatát illeti, hozzátette: „Remélem, hogy hosszú ideig a részese lehet a projektnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: