DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Mercedes már bánja, amit Hamiltontól kért

A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után még az is felmerült, hogy a csapat megbünteti Lewis Hamiltont utasításuk megszegéséért. Ehhez képest a Mercedes most már nem kérné ugyanarra.

A Mercedes vezetősége, különösen a sportigazgató Toto Wolff a csapatérdek figyelmen kívül hagyása miatt volt dühös Lewis Hamiltonra Abu Dhabiban. Hogy esélye maradjon a bajnoki címre, Hamilton szándékosan lassította Nico Rosberget – így a hátrébb levő versenyzők utolérhették őket –, és a Mercedes kérése ellenére sem gyorsított tempóján. Wolff akkor elfogadhatatlannak tartotta, hogy önhatalmúlag kockáztatja a győzelmet, két héttel később azonban egészen más hangot ütött meg.



„A pillanat hevében, mikor döntéseket kell hoznod, néha rosszul hozod meg őket” – mondta Wolff a Sky Sports F1-nek. „Mi úgy gondolkodtunk, hogy ezért a versenyért is ugyanannyi pontot kapunk, mint a többiért, ezért meg kell próbálnunk megnyerni. Nem vettük figyelembe, hogy a versenyzők számára jóval nagyobb tét forgott kockán. Tekintetbe véve, hogyan végződött a verseny, máshogy kellett volt rádióznunk. Utólagos bölcsességgel hagytuk volna versenyezni őket úgy, ahogyan ők helyénvalónak érzik.”

Ezzel egészen biztosan eldőltnek tekinthetjük a kérdést, hogy kap-e büntetést az ellenszegülésért Hamilton. Wolffnak és társainak egyébként is más, fontosabb feladata van, megtalálni Rosberg jövő évi helyettesét – a kiválasztási folyamatban Hamiltonnak nem lesz szerepe: „Ugyanaz a helyzet vele, mint sok másik alkalmazottal. Informálni fogjuk Lewist, ha eljutunk a pontra, amikor úgy érezzük, már ésszerű elmondani neki.”

„Fontos pillére a csapat sikereinek, amikor hozzánk érkezett, minden megváltozott” – tért ki arra Wolff, hogy az új versenyző kiválasztásánál figyelembe veszik, hogy kijöjjön a két világbajnoki címüket szerző Hamiltonnal: „Nagyon fontos számunkra, hogy jó helyen legyen. A két versenyző közti dinamika azon tényezők egyike, melyeket tekintetbe fogunk venni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: