DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Formula Junior: Erre számítottunk?

Egy kevésbé izgalmas időmérő után jött egy ehhez hasonló verseny. A Mercedes uralta a hétvégét, ez nem is volt kérdés, de ki lett a szerencsés, aki sokat ünnepelhetett? Ezúttal az Abu Dhabi Nagydíj eseményeit idézzük fel, ami a szezon utolsó versenye volt.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 14 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

A Q1-ben Ericsson, Sainz, Ocon, Nasr, Magnussen, Kvjat búcsúztak. A Q2 sem tartalmazott nagyon meglepetést, Wehrlein, Palmer, Grosjean, Gutierrez, Button és Bottas esett ki. Az időmérőt Lewis Hamilton nyerte, mögötte Nico Rosberg és Daniel Ricciardo végzett.

Futam

A rajtnál viszonylag jól eljöttek, az első kanyar után Verstappen fordult meg, és esett vissza a 22. pozícióba. A 12. körben Buttonnak a jobb első felfüggesztése törött el, így hamarabb be kellett fejeznie a versenyt, és itt véget ért a pályafutása. 8 körrel később Rosberg óriási előzést hajtott végre Verstappen ellen. A futam utolsó harmadában Palmer és Sainz találkozott össze, ami miatt Palmer egy 5 másodperces büntetést kapott. Pár pillanattal később Vettel hajtott végre egy gyönyörű előzést volt csapattársával, Ricciardóval szemben. A verseny végére Hamilton annyira visszalassította a mezőnyt, hogy még Vettel és Verstappen is utolérte a Mercedes párosát, innentől egy lassú vonatozás vette kezdetét. A lassítás igazából már a második kiállás után elindult, de ekkora vált ténylegesen komollyá. A versenyt Lewis Hamilton nyerte, mögötte Nico Rosberg és Sebastian Vettel végzett.



 

Nap pilótája

Sebastian Vettel, óriási volt, amit az utolsó etapjában autózott, aminek meg is lett a gyümölcse, felért a dobogóra, igaz, Rosberget megelőzni nem tudta, de már ez is egy részsiker a Ferrari számára.

Legemlékezetesebb pillanat

Lewis Hamilton utolsó 5 körben elkövetett lépései, az első szektorban pont 1 másodpercen tartotta a csapattársát, a másodikban kicsit közelebb engedte, az utolsó szektorban pedig szinte feltartotta, hiszen nem tudott elmenni a kanyargós részen. Teljesen sportszerűnek gondolom, mivel mégiscsak próbált tenni a világbajnoki cím érdekében, ami végül nem jött be, de nem volt semmi sportszerűtlenség benne.

Legnagyobb meglepetés a futamon

Button felfüggesztésének eltörése, nagyon furcsa volt, nem minden versenyen látni ilyet, szerencse, hogy időben észrevette, és nem egy mély féktávon tört el.

Legnagyobb csalódás a futamon

Jolyon Palmer, először nekiment Sainznak, utána meg már csúszott vissza, ez nem az ő versenye volt.

Legnagyobb meglepetés az időmérőn

Kimi Raikkönen, szépen felhozta az autót a negyedik helyre, ismét megverte német csapattársát, idén már nem először.

Legnagyobb csalódás az időmérőn

Torro Rosso, nagyon érdekes volt, hogy elég hamar kiestek a pilóták, ez a pálya kifejezetten nem feküdt nekik.

Legszebb előzés

Nico Rosberg Max Verstappen elleni előzése a 20. körben, nagyon szépen ki volt vitelezve, ennél szebben nem is lehetett volna csinálni, kivárt, ameddig kellett.

Világbajnok

Nico Rosberg, már igazán kijárt neki ez a cím, egész évben a topon volt, nem nagyon talált legyőzőre, igaz, hogy kellett hozzá a szerencse is, de mégiscsak ott volt, vezetett, és a végén tudott győzni. Gratulálunk, Nico! Szép munka volt!

Piros pont

Max Verstappen, szépen feljött a 22. helyről, és még majdnem dobogón is végzett, ilyen emberek kellenek a Formula-1-be!

Lewis Hamilton, nagyon tudta kontrollálni a versenyt, amikor kellett, kicsit gyorsabban ment, de amúgy nem erőltette meg magát.

Nico Hülkenberg, kicsit elbújva, de ott volt egész végig a 7. helyen, és szinte teljesen ugyanolyan köröket autózott, mint az élen haladó Mercedes-pilóták.

Fekete pont

Kimi Raikkönen, ott volt az időmérő után a negyedik pozícióban, de mégis elrontotta, csak a hatodik helyen ért célba, amivel egy nagy esélyt dobott el magától.

Nico Rosberg, nagyon furcsa volt, hogy nem próbált meg harcolni az első helyért, igaz túl sok esélye nem volt, de azért egy jó csatát el lehetett volna viselni.

Verseny osztályzata

Ezt a verseny 10-ből 8 pontra értékelem, nem voltak túl nagy izgalmak, a világbajnoki cím sorsát már a futam felénél lehetett sejteni, ezek után túl sok minden már nem jött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: